Тема уроку: Структура та функції ліпідів Щоб освоїти безкінечне, треба спочатку роз'єднати, а потім сполучити. Й.Гете Формулювання мети уроку
Номер слайду 2
Дешифрувальник Закодована наука – одна із галузей біології 2 4 5 7 4 5 4 9
Номер слайду 3
б і о х і м і я
Номер слайду 4
Ліпіди – органічні речовини Ліпіди –олієподібні або жирні речовини, які містять у своєму складі різні жирні кислоти та спирти; Нерозчинні у воді, розчиняються в органічних розчинниках; Поділяють на прості та складні; До простих ліпідів відносять ті, які утворені лише залишками вищих жирних кислот та спиртів (зрідка – альдегідів); Серед простих ліпідів виділяють: жири -триацилгліцероли, воски, стероїди, терпени; До складних ліпідів відносять комплекси простих ліпідів : з білками – ліпопротеїди; з вуглеводами – гліколіпіди: з фосфатною кислотою – фосфоліпіди.
Номер слайду 5
Вперше фран.хімік Бертло у 1854 році синтезував жироподібну речовину з гліцеролу та жирної кислоти: Н2С—О—Н Н2С - О – СО - R Ι ι Н С—-О—Н + 3 НО—СОR → Н С – О – СО – R + 3 Н2О Ι ι Н2С—О—Н Н2 С – О - СО – R вода Гліцерол Карбонова кислота Жир (тригліцерид)
Номер слайду 6
Функції ліпідів: Будівельна; Енергетична; Теплоізоляційна; Запасання поживних речовин; Гормональна; Захисна.
Номер слайду 7
Склад твердого жиру тристеарину: До складу жиру можуть входити спирт гліцерол і кислоти: Стеаринова С17Н35СООН, Пальмітинова С15Н31СООН, Лауринова С11Н23СООН, Масляна С3Н7СООН, Капронова С5Н11СООН та інші СН2 –О-СО-С17Н35 ι СН –О-СО-С17Н35 ι СН2 –О-СО-С17Н35
Номер слайду 8
Склад рідкого жиру триолеїну Ненасичені жирні кислоти: Олеїнова С17Н33СООН, Лінолева С17Н31СООН, Ліноленова С17Н29СООН, Арахідонова С19Н31СООН та інші з кратними зв'язками СН2 –О-СО-С17Н33 ι СН –О-СО-С17Н33 ι СН2 –О-СО-С17Н33
Номер слайду 9
Стероїди: холестерол, статеві гормони, вітамін Д. Продукти харчування, які багаті холестеролом:
Номер слайду 10
Воски як водовідштовхувальне покриття у рослин та тварин
Номер слайду 11
Тверді жири утворюються в організмі тварин, за винятком риб:
Номер слайду 12
Теплоізоляційна функція жирів:
Номер слайду 13
Гліколіпіди Складаються з вуглеводів та ліпідів; Особливо багато у тканинах мозку та нервових волокнах
Номер слайду 14
Ліпопротеїди – асоціації ліпідів з білками Входять до складу клітинних мембран, мієлінових оболонок нервів, хлоропластів, є у вільному стані у плазмі крові
Номер слайду 15
Марафон «Ліпіди» 1. У чому розчиняються жири? 2. Які функції жирів у живих організмах? 3. В яких органах рослин можуть накопичуватися жири? 4. Які олійні культури культивують в Україні? 5. Які речовини секретує куприкова залоза птахів, що надають пір'ю водовідштовхувальних властивостей? 6. В якому стані жири знаходяться в молоці? 7. Скільки енергії виділяється внаслідок розщеплення 1 г жиру? 8. Залишки яких речовин зумовлюють гідрофобні властивості ліпідів? 9. Де накопичуються жири у хребетних тварин? 10. Який орган членистоногих є місцем накопичення жиру? 11. В якому харчовому продукті жири перебувають в емульгованому стані? 12. Які тварини, маючи запаси жиру, тривалий час можуть жити без води? 13. В яких тварин запаси жиру виконують термоізоляційну функцію? 14. Які тварини завдяки запасам жиру впадають у тривалу зимову сплячку? 15. Які речовини входять до складу рослинної олії? 16. Чим твердий жир відрізняється від олії? 17. Чому фосфоліпіди важливі для клітин? 18. Який вчений вперше синтезував жири в лабораторії? 19. З яких речовин утворився жир?
Номер слайду 16
Розв'яжіть задачу Під час переходу через безводну пустелю верблюд масою 300 кг втратив 5% своєї маси за рахунок розщеплення жиру. Скільки води при цьому виділилось, якщо жир окиснився до СО2 і води? (Примітка, при розщепленні 1 г жиру виділяється 1,1г води).
Номер слайду 17
Розв'язок задачі Яку масу тіла втратив верблюд? 300 кг х 0,05 = 15 кг З 1г жиру – 1,1 г води, З 15 кг жиру – х кг води 15 кг х 1,1 = 16,5 кг