Ліпіди – органічні речовини Ліпіди –олієподібні або жирні речовини, які містять у своєму складі різні жирні кислоти та спирти; Нерозчинні у воді, розчиняються в органічних розчинниках; Поділяють на прості та складні; До простих ліпідів відносять ті, які утворені лише залишками вищих жирних кислот та спиртів (зрідка – альдегідів); Серед простих ліпідів виділяють: жири -триацилгліцероли, воски, стероїди, терпени; До складних ліпідів відносять комплекси простих ліпідів : з білками – ліпопротеїди; з вуглеводами – гліколіпіди: з фосфатною кислотою – фосфоліпіди.
Марафон «Ліпіди» 1. У чому розчиняються жири? 2. Які функції жирів у живих організмах? 3. В яких органах рослин можуть накопичуватися жири? 4. Які олійні культури культивують в Україні? 5. Які речовини секретує куприкова залоза птахів, що надають пір'ю водовідштовхувальних властивостей? 6. В якому стані жири знаходяться в молоці? 7. Скільки енергії виділяється внаслідок розщеплення 1 г жиру? 8. Залишки яких речовин зумовлюють гідрофобні властивості ліпідів? 9. Де накопичуються жири у хребетних тварин? 10. Який орган членистоногих є місцем накопичення жиру? 11. В якому харчовому продукті жири перебувають в емульгованому стані? 12. Які тварини, маючи запаси жиру, тривалий час можуть жити без води? 13. В яких тварин запаси жиру виконують термоізоляційну функцію? 14. Які тварини завдяки запасам жиру впадають у тривалу зимову сплячку? 15. Які речовини входять до складу рослинної олії? 16. Чим твердий жир відрізняється від олії? 17. Чому фосфоліпіди важливі для клітин? 18. Який вчений вперше синтезував жири в лабораторії? 19. З яких речовин утворився жир?