Презентація: "Створення позитивної мотивації на уроках історії"

Про матеріал
Презентація: "Створення позитивної мотивації на уроках історії" - це методичні рекомендації з власного досвіду.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Овруцький професійний ліцей. Створення позитивної мотивації в процесі вивчення історіїПідготувала викладач історіїДомославська Н. В.

Номер слайду 2

Ми навчаємося не для школи, а для життя. (Сенека Молодший)Досвід бере велику платню за навчання, але й навчає краще усіх вчителів. (Томас Карлейль)

Номер слайду 3

Мотив - спонукання до діяльності, пов’язане із задоволенням потреб людини. Мотивами можуть бути потреби й інтереси, прагнення й емоції, установки й ідеали. З психологічного погляду мотиви є внутрішніми рушіями навчальної діяльності.

Номер слайду 4

Педагог має знати, що…. МОТИВ ВНУТРІШНЄ СПОНУКАННЯ ДО ДІЯЛЬНОСТІМотив самоствердження. Мотив самореалізаціїМотив новизни. Мотив обов'язку і престижу. Мотив емоційностіМотив діяльності

Номер слайду 5

Можна визначити такі основні мотиви вивчення історії: Оціночні соціальні мотиви (можливість для самовираження. Висловлення власної думки);Пізнавальні мотиви (історія цікава за своїм змістом);Соціальні мотиви співробітництва та спілкування (позитивна психологічна атмосфера на уроці).

Номер слайду 6

Мотива́ція (з лат. movere) — спонукання до дії; динамічний процес фізіологічного та психологічного плану, керуючий поведінкою людини, який визначає її організованість, активність і стійкість; здатність людини діяльно задовольняти свої потреби.

Номер слайду 7

Рівні навчальної мотивації: Високий: Пізнавальний мотив;Прагнення успішно виконувати вимоги викладача;Чітке дотримання всіх інструкцій викладача;Сумлінність, відповідальність, бажання не підвести;Хвилювання за отриманні погані оцінки.

Номер слайду 8

Достатня: Учні успішно справляються з навчальною діяльністю;Позитивне ставлення до навчального закладу, до викладача;Вільно спілкуються з викладачем, з одногрупниками;Їм подобається бути учнем, вони “ сумлінні ” (гарна сумка, охайні ручки, олівці, зошити, підручники)

Номер слайду 9

Низька мотивація до навчання: Дитина навчальний заклад відвідує неохоче;Вважає за краще пропустити знання;На уроках займається сторонніми справами, грається, відволікається;Учень зазнає серйозних труднощів у навчанні

Номер слайду 10

Причини низької мотивації: Затримка психічного розвитку;Локальні ураження центральної нервової системи;Погане здоров'я; Недоліки розвитку мислення;Недоліки розвитку інших пізнавальних процесів (пам'яті, уваги, сприйняття);Вчитель не знає, або не враховує типи нервової системи;Педагогічна занедбаність;Несформованість прийомів навчальної діяльності;Відсутність мотивації досягнення успіху;Відсутність навчальних інтересів;Інтелектуальна пасивність.

Номер слайду 11

Причини спаду навчальної мотивації в учнів:1 – “ гормональний вибух ”2 – ставлення учня до викладача, і навпаки – викладача до учня;3 – особиста значущість предмета для учня;4 – Розумові здібності учня;5 – продуктивність навчальної діяльності;6 – нерозуміння мети навчання;7 - страх перед навчальним закладом.

Номер слайду 12

Мотиваційні моменти 1. Використовувати різні форми і методи організаційної роботи.2. Створювати атмосферу зацікавленості кожного учня.3. Заохочувати прагнення учнів до використання різноманітних способів завдань на уроці без побоювання помилитися, одержати неправильну оцінку.4. Створювати педагогічну атмосферу спілкування, що дозволяє кожному учневі, незалежно від ступеня готовності до уроку, виявляти ініціативу, самостійність і винахідливість у способах роботи

Номер слайду 13

5. Обговорювати з учнями наприкінці уроку не лише те, “ що ми дізналися ”, але й те, що нам сподобалося (не сподобалося) та чому; що хотілося б виконати ще раз, а що зробити по-іншому.6. Під час опитування на уроці (виставлення оцінок) аналізувати не лише правильність (неправильність) відповіді, але і її самостійність, оригінальність, бажання учня шукати та знаходити різноманітні способи виконання завдань.7. Оголошуючи домашнє завдання, слід повідомляти не лише його зміст і обсяг, але й давати докладні рекомендації щодо раціональної організації навчальної роботи, яка забезпечить виконання домашнього завдання.

Номер слайду 14

Оцінювальний мотив. ОЦІНКАСТИМУЛЮЄВИХОВУЄЯКЩО – ОБЄКТИВНА- ПРОКОМЕНТОВАНА

Номер слайду 15

Найважливішим мотивом навчання є почуття успіху, задоволення від досягнутого. Серед багатьох чинників,які випливають на мотивацію учнів до навчання є ОЦІНЮВАННЯ . ОЦІНКАПОХВАЛАУСПІХГОЛОВНЕ ДЖЕРЕЛО МОТИВАЦІЇ УЧНЯ ДО НАВЧАННЯОДИН РАЗ ДОСЯГНУТИЙ УСПІХ ЗАБЕЗПЕЧИТЬ ЗАОХОЧЕННЯ Й БАЖАННЯ ПОВТОРНОГО УСПІХУ!

Номер слайду 16

У своїй роботі я використовую, мотивацію навчальної діяльності:шляхом бесіди; шляхом створення проблемної ситуації; шляхом використання технології “ Мозковий штурм ”;шляхом опрацювання тексту періодичних видань;шляхом використання творчих завдань;шляхом використання під час уроку художньої та науково-популярної літератури

Номер слайду 17

шляхом створення ситуації успіху;шляхом використання пізнавальних ігор та ігрових ситуацій:1. Барон Мюнхаузен. Мета – спростувати вигадки барона Мюнхаузена, які заздалегідь готує викладач, або діти як домашнє завдання.2. Пінг-понг. Використовується при перевірці домашнього завдання. До дошки викликаються два учні, які по черзі ставлять один одному підготовлені вдома запитання з теми домашнього завдання. Група оцінює якість відповідей, враховуючи їх оригінальність, ґрунтовність, винахідливість, гумор. 3. Ланцюжок. Ланцюжки можуть бути різними: ланцюжок думок , ланцюжок відповідей та запитань. Прийом можна використовувати при фронтальному опитуванні.

Номер слайду 18

4. Крокодил. Використовується на уроках повторення та узагальнення інформації5. Коментатор. Проводиться після вивчення теми.6. Перевертні. Використовується при узагальненні матеріалу.

Номер слайду 19

<< Той, що прагне, зробить більше, ніж той, хто може! >>

Номер слайду 20

<< Ти можеш! >> - повинен нагадувати викладач учневі.<< Він може! >> - повинен нагадувати колектив.<< Я можу! >> - повинен повірити в себе учень.

Номер слайду 21

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Кульчицький С.В., Лебедєва Ю.Г.)
Додано
18 червня 2021
Переглядів
1936
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку