Презентація, Створення родинного оберегу " Лялька-мотанка"

Про матеріал
Створюємо красиві обереги. Створення родинного оберегу ляльки-мотанки. Ознайомити учнів з лялькою-мотанкою, видами оберегів, повторити послідовність виготовлення ляльки-мотанки; розвивати творчу уяву, увагу, спостережливість, пам'ять; розвивати дрібну моторику пальців рук, відчуття об'єму і форми, вміння орієнтуватися в просторі, логічне мислення, творчі здібності;
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Створюємо красиві обереги. Створення родинного оберегу (матеріали за вибором).

Номер слайду 2

Які українські символи ви знаєте?Що вам відомо про ляльку-мотанку?

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Про українські рушники та вишиванки знають повсюди і в Україні і далеко за її межами, а от про ляльку-мотанку інколи не знають нічого. Прекрасно що традиції створення та використання таких ляльок збереглися та продовжують відроджуватися. Мотанки давні родинні обереги українців. Такі ляльки уособлюють собою єднання сімейних зв’язків поколінь.

Номер слайду 5

Перші вузликові ляльки, так інколи ще називають мотанки, з’явилися приблизно 5 тисяч років тому. Мотанка – символ добра та благополуччя, символ надії на краще та сильний сакральний предмет. І зовсім не має значення чи створилася лялька на швидкоруч для забавки дитині, чи як важливий оберіг чи подарунок до свята.

Номер слайду 6

Сама назва ляльки - «мотанка» походить від поняття «мотати», а загальний вигляд такої ляльки представляє собою фігурку людини, як правило жіночу або дитячу, виготовлену зі шматків тканини.

Номер слайду 7

Для виготовлення ляльки-мотанки використовують натуральні матеріали: бавовну, льон, вовну, дерево, бісер, збір трав тощо. Спосіб простий - перекручування й перев'язування тканини. Прикрашали мотанку народними орнаментами та вишивкою.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Лялька - немовля. Лялька «Нерозлучники»

Номер слайду 10

Лялечка-зерновушка (круп'яничка)Лялька – Багаторучиця

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Червоний – колір життя, вогню, кохання. Цей колір здавна вважається захисним, тому ляльку-берегиню в червоному можна поставити навпроти вхідних дверей, вона буде захищати вашу домівку від проникнення поганої енергії. Зелений – колір здоров’я та багатства. Зелений колір з рослинним орнаментом - символ Матінки-Природи. Природу шанували, бо вона давала все для життя і здоров’я. Таку мотанку можна поставити біля мішечків з лікарськими травами. Жовтий – колір сонця, пшениці, землі, фізичного світу;Синій – колір творчості та саморозвитку; Фіолетовий – колір мудрості; Золотий – колір Божої любові.

Номер слайду 13

Виготовляли лялечок також і з соломи, очерету, трави та кукурудзяного листя.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

- Що цікавого про ляльку-мотанку ви запам’ятали?- Які види оберегів ви запам’ятали?- Які труднощі під час роботи у вас виникали?Дякую за роботу!

pptx
Додано
4 серпня
Переглядів
29
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку