Презентація "Створення сприятливого психологічного клімату для учнів 1, 5 та 10 класів"

Про матеріал
Опис методичних рекомендацій щодо створення сприятливих психологічних умов для учнів 1, 5 та 10 класів, в період адаптації до школи та нових умов навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Створення сприятливого психологічного клімату для учнів 1, 5 та 10 класів Доповідь практичного психолога Великокучурівського ЗЗСО І-ІІІ ст. ім. В. Бузенка Колотило Наталії Танасіївни

Номер слайду 2

Психологічний клімат – це стиль, емоційне забарвлення спілкування і взаємодії людей, яке впливає на їхню спільну діяльність; це переважний відносно стійкий емоційний настрій людей в колективі.  Учнівський колектив – могутній засіб формування особистості, але лише тоді, коли психологічний клімат в ньому позитивний, безконфліктний.

Номер слайду 3

Форми і методи роботи щодо формування позитивного психологічного клімату в учнівському колективі Психологічний клімат може формуватися та регулюватися на різних етапах та різних видах діяльності. Його роль в життєдіяльності колективу і кожного члена групи багатофункціональна. Позитивний клімат відображає стиль педагогічних взаємин із учнями та впливає на розвиток дружніх відносин у класі. Основне завдання вчителів та управління навчально-виховним процесом полягає у створенні умов, що стимулюють розвиток сприятливої психологічної атмосфери в учнівських колективах, що в свою чергу відображається на розвитку та рівні навчальних досягнень школярів. Крім того, необхідною умовою для створення сприятливого мікроклімату та підвищення рівня успішності учнів є розвиток їх мотиваційної сфери. Для підвищення мотивації навчальної діяльності, появи інтересу до окремих предметів чи школи в цілому вчителеві варто застосовувати нестандартні прийоми у своїй педагогічній праці у вигляді проведення рольових ігор, диференційному підході до невстигаючих та обдарованих учнів, позаурочному контакті з учнями.

Номер слайду 4

Кожен вчитель, шукаючи шляхи створення сприятливого психологічного клімату в учнівському колективі, повинен враховувати такі фактори його формування:

Номер слайду 5

Психологічний комфорт у процесі навчальної діяльності залежить від того, як складаються стосунки між…

Номер слайду 6

Здоровий психологічний клімат,характеризується відсутністю конфліктів у колективі. Показник його зрілості, результат великої клопіткої роботи класного керівника, керівників навчальних закладів.

Номер слайду 7

Серед найбільш ефективних способів формування вчителем сприятливого психологічного клімату в учнівському колективі слід виділити наступні: • створення ситуацій колективного співпереживання значущих для групи подій; • привнесення загальнолюдських цінностей в життя колективу; • використання колективних ігор; • формування традицій групи і обов’язкове їх дотримання; • розробка системи морального заохочення учнів; • вміння побачити і вирішувати конфліктні ситуації серед учнів; • знання обліку індивідуальних особливостей учнів (соматичні, інтелектуальні, психологічні); • вміння поділяти і передавати відповідальність.

Номер слайду 8

Дякую за увагу !

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Нижборська Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
7 березня 2021
Переглядів
5108
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку