Презентація "Сучасні напрямки оформлення страв"

Про матеріал
Матеріали роботи розкривають основні напрямки сучасного оформлення та презентації страв. До кожного із 7-ми способів подані вказівки щодо використання продуктів, технологій їх обробки та використання для декору страв.Підібрані відповідні ілюстрації.
Перегляд файлу

ЖИТОМИРСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ

ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

 

 

 

 

 

 

Сучасні напрямки оформлення страв.

Основний принцип -  просто, виразно, вишукано.

 

image

Укладач                                                Григор’єва Г.А.

 

 

 

 

 

 

 

                                                                       

РОЗГЛЯНУТО І СХВАЛЕНО 

на засіданні методичної комісії № 3  Протокол № 4  від  03.12.2020 р.

Голова методичної  комісії ___________  /Л.Г. Киричук /

 

                                                  м. Житомир  2020

 

7 способів ефективного оформлення страв

 

1.Для презентації страви краще вибрати однотонні тарілки. Викладати продукти потрібно, не виходячи на поля посуду.

До краю повинно залишатися не менше     2,5-3см.

 

 

Пам’ятайте! Велика кількість їжі на тарілці – неактуально.

 

 

 

 

image

2.Існує правило: чим вище викладена страва, тим краще. Для забезпечення об’єму і форми є декілька способів:

      Використання «подушки» з гарніру;

      Викладання основного продукту « на вежу» з салату або гарніру;

      Формування «гнізда» (зі сплетеного сиру, нарізаної тонкою соломкою картоплі, сирої локшини, тощо.)

 

 

Пам’ятайте! В кожному правилі є виключення. Для деяких страв об’єм не потрібен. Вони значно кращі тоді, коли викладаються тонким шаром. Особливу увагу слід приділяти формі основного продукту.

 

 

 

image

 

3.Популярним прийомом залишається дрессинг ( нанесення малюнку соусом або приправою). Для чіткого  естетичного малюнку застосовуються соуси середньої густини.

 

 

Пам’ятайте! Краще дрессингувати вільне місце на тарілці. Адже соус, нанесений малюнком на рибі чи м’ясі, може набути непередбаченого вигляду.

 

 

 

 

image

 

4.Розповсюдженим спосібом прикрашання святкового столу є карвінг. Це перш за все використання фігурного нарізання плодів, овочів. Художньої деформації можна завдати тонко нарізаним скибочкам житнього хліба шляхом підсушування їх у жаровій шафі, або підсмаженій у фритюрі сирій локшині.

 

 

Пам’ятайте! Тільки творчий підхід до роботи забезпечить гарний результат.

 

 

 

 

 

image

5.Іноді достатньо однієї деталі, аби страва ожила і заграла новими барвами. Наприклад, якщо шкірку від помідора посмажити в жирі, вийде апетитне, хрумке щось. Саме воно стане вишуканим елементом декору, справжньою кулінарною загадкою. Святкового вигляду надаватиме страві скибочка яблука, картоплі, гарбуза, висушена праскою через пергамент. Глазурована м’ята буде гарною прикрасою десерту. Для цього листочки слід посипати цукром і «пройти» по них гарячою праскою.

 

 

Пам’ятайте! Чим незвичніший спосіб декорування, тим ближче страва до високої кухні.

 

 

image

6.Звичайний цукор – основа багатьох способів декорування. Наприклад, якщо проварити цукор з оцтом, то можна зробити цікаві оригінальні деталі. Поки суміш рідка, нею на пергаменті малюємо різні узори і плетева. Застигаючи, вони перетворюються у вишукані елементи декору. З цукрових мас різної консистенції можна виготовити стаканчики, кошики, спіралі та інші засоби декору.

 

Пам’ятайте! Оцту слід взяти стільки, щоб цукор утворив «купку».

 

 

 

 

image

7.Використана для декорування зелень повинна бути свіжою. Щоб уникнути контакту з гарячими продуктами, зелень кладуть з краю. Оригінальним способом захисту зелені є морозиво. В сучасній кулінарії дуже актуальні несолодкі види морозива – томатне, імбирне, розмаринове, з чілі та базилікове. При таненні морозива підсилюється аромат страви.

 

 

Пам’ятайте! Використовувати зелень не обов’язково.

 

image

pdf
Додано
18 березня 2021
Переглядів
1823
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку