Презентація "Сучасні народні ремесла рідного краю"

Про матеріал
Презентація до уроку Я досліджую світ з теми "Сучасні народні ремесла рідного краю" за підручником Я досліджую світ: частина 2, 3 клас. Автори: І. Жаркова, Л. Мечник, Л. Роговська, Л. Пономарьова, О. Антонов.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сучасні народні ремесла рідного краю

Номер слайду 2

Які ви знаєте природні матеріали?Нафта. Вовна. Деревина. Вугілля. Глина

Номер слайду 3

Що з них виготовляють?З давніх-давен в Україні люди займалися народними ремеслами. З природних матеріалів: глини, деревини, лози, вовни, льону, металу, скла вони створювали речі, необхідні людям у побуті.

Номер слайду 4

Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся, які народні ремесла розвинуті в сучасній Україні. Ви також довідаєтеся, які речі створюють народні майстри.

Номер слайду 5

Сучасні народні ремесла рідного краю. Тема сьогоднішнього уроку:

Номер слайду 6

З покоління в покоління майстри передавали таємниці своєї майстерності, тому в сучасній Україні збереглися й розвиваються народні ремесла. Скориставшись фотографіями, розкажіть, які сучасні народні ремесла розвинуті в Україні. Обговоріть, які вироби створюють народні майстри та де їх використовують.

Номер слайду 7

Гончарство – це обробка глини та виготовлення посуду. Пристрій, на якому гончарі з м'якої глини виготовляють вироби, називають гончарним кругом.

Номер слайду 8

Щоб виготовлений з м’якої глини виріб став твердим, його спочатку висушують, а потім випалюють у спеціальних печах. Сучасне гончарство займається виготовленням різноманітних керамічних виробів: тарілок, горщиків, глечиків, мисок, ваз, іграшок. Гончарний промисел розвинутий у багатьох куточках нашої країни.

Номер слайду 9

Вироби з деревини різьбярі виробляють за допомогою стамесок, ножів, напилків, пласкогубців, молотків та інших інструментів.

Номер слайду 10

Сучасні різьбярі по дереву виробляють меблі, двері, декоративні тарелі, шкатулки, картини, скульптури, музичні інструменти, скрині, іграшки. Різьбленням по дереву в Україні займаються на Прикарпатті та Закарпатті.

Номер слайду 11

Для плетіння використовують довгі гнучкі гілки лози. За допомогою гострих ножів і особливих гачків лозу переплітають, створюючи різноманітні вироби.

Номер слайду 12

Майстри лозоплетіння виготовляють кошики, меблі. Лозоплетінням в нашій країні здавна займаються на Поліссі.

Номер слайду 13

Вишивка – це зображення на тканині візерунку, виконане нитками. Вишивкою оздоблюють рушники, скатертини, одяг.

Номер слайду 14

Жіноча та чоловіча вишиванки (вишиті сорочки) — важлива складова українського національного вбрання, яке в давнину носили в будні й у свята. У різних куточках України вишиванки вишивали різними візерунками.

Номер слайду 15

Сучасними народними ремеслами в Україні також є:писанкарство — розписування яєць;ткацтво і килимарство — виготовлення тканин і килимів;ковальство — обробка металів способом кування; гутництво — виробництво скла і виробів з нього.

Номер слайду 16

Робота в зошитіВідкриваємо в зошиті с. 57

Номер слайду 17

Позначити «+» сучасні народні ремесла, розвинутіу рідному краї.

pptx
Додано
25 травня 2022
Переглядів
5330
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку