Презентація " Суддівство змагань з настільного тенісу"

Про матеріал
Настільний теніс — олімпійський вид спорту у якому використовують спеціальні ракетки та ігровий стіл, розмежований сіткою навпіл. Гра може проходити між двома суперниками або двома парами суперників. Завданням гравців є утримувати м'яч в грі за допомогою ракеток — кожен гравець після одного відскоку м'яча на своїй половині столу повинен відправити м'яч на половину столу суперника. Очко нараховується гравцеві, коли суперник не може повернути м'яч відповідно до правил. За сучасними міжнародними правилами, кожна партія триває до 11 очок. Матч складається з непарної кількості партій, і грається на більшість перемог у партіях.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Суддівство змагань з настільного тенісу. Виконала вчитель фізичної культури. Зубченко Олена Анатоліївна

Номер слайду 2

Види змаганьособисті командніособисто-команднікомандно-особисті

Номер слайду 3

Учасники змагань. Змагання проводять за наступними віковими групами:молодша юнацька (хлопчики та дівчатка) - 9-11 років;середня юнацька - 12-14 років;старша юнацька - 15-17 років;юніори - 18-20 років;дорослі - 21 рік і старші;ветерани: чоловіки, жінки - старші за 40 років.

Номер слайду 4

Права учасникапроводити розминку на ігровому столі не більше 2 хвилин;звернутися до ведучого та головного судді;взяти перерву до 1 хвилини після закінченої партії зустрічі;взяти перерву до 5 хвилин між зустрічами;взяти один тайм-аут до 1 хвилини в будь-який момент зустрічі;отримувати поради;  залишати ігровий майданчик, доки м'яч в грі;замінити свою ракетку під час зустрічі, коли вона вибрати один м'яч для проведення зустрічі; пошкоджена

Номер слайду 5

Учаснику заборонено:-сперечатися з суддями та суперниками;-навмисно затягувати гру: -тривале обтирання рушником;-навмисне пошкодження м'яча;-стукання м'яча перед подачею по столу, підлозі, ракетці;-витирання рук об стіл або загорожу;-впливати на прийняття суддею рішення за результатом розіграшу;-пошкоджувати або навмисно наносити удари по обладнанню ;-діяти нешанобливо по відношенню до суперника, глядачів або офіційних осіб змагань;-заважати проведенню інших зустрічей;

Номер слайду 6

Правила гри. Стіл. Поверхня столу, що називається "ігровою поверхнею", довжиною 2,74 метра і шириною 1,525 метра, повинна бути прямокутною і знаходитися у горизонтальній площині на висоті 0,76 метра від підлоги. Ігрова поверхня повинна бути матовою, однакового темного кольору з білою лінією шириною 2 см вздовж кожного ребра.

Номер слайду 7

Комплект сіткисама сітка; підвісний шнур; опорні стійки;

Номер слайду 8

М'ячсферичний, діаметром 40 міліметрів.вага - 2,7 грама. виготовлений з целулоїду або подібної до нього пластмаси білого або оранжевого кольору, матовий

Номер слайду 9

Ракетка. Ракетка може бути будь-якого розміру, форми і ваги; її лопать повинна бути плоскою і жорсткою. Як мінімум 85% лопаті за товщиною повинні бути з натурального дерева; клейовий шар всередині лопаті може бути армований волокнистим матеріалом

Номер слайду 10

Правильна подача. На початку подачі м'яч повинен вільно лежати на відкритій долоні нерухомої вільної руки.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Подаючий повинен підкинути м'яч приблизно вертикально вгору, не даючи йому обертатися, щоб м'яч піднявся не менше, ніж на 16 см, після того, як відірветься від долоні вільної руки, а потім опуститься, не торкнувшись чого-небудь до удару по ньому.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Так подавати не можна!

Номер слайду 15

Номер слайду 16

У випадку, якщо суддя вагається у правильності подачі, він може в першому випадку зустрічі об'явити перегравання та попередити гравця, який подає. Будь-яка наступна подача цього гравця або його партнера по парі, що викликає сумнів у своїй правоті, приводить до присудження очка гравцю, який приймає.

Номер слайду 17

Правильне повернення. По поданому чи поверненому м'ячу треба вдарити так, щоби він пролетів над, нижче чи навколо комплекту сітки і торкнувся половини стола суперника одразу чи після торкання сітки

Номер слайду 18

Порядок гри. Під час зустрічей гравець, який подає, повинен першим виконати правильну подачу, гравець, який приймає, - правильне повернення, після чого той, який подає, і той, який приймає, по черзі виконують правильне повернення.

Номер слайду 19

В гріМ'яч вважається у грі з моменту навмисного підкидання його з долоні вільної руки під час подачі до тих пір, поки він після удару в ігрову поверхню стола не торкнеться чого-небудь, крім комплекту сітки, ракетки, яка знаходиться в руці, чи руки з ракеткою нижче зап'ястка, або до того як розіграш закінчиться переграванням чи очком. 

Номер слайду 20

Перегравання. Розіграш переграється, якщо: під час подачі м'яч, пролітаючи над чи навколо комплекту сітки, торкнеться її, а потім той, хто приймає або його партнер завадить м'ячу; подача виконана, коли гравець, який приймає, чи пара не готові до прийому м'яча за умови, що гравець, який приймає, чи його партнер не намагалися відбити м'яча; помилка під час виконання правильної подачі, правильного повернення або якої-небудь іншої вимоги правил гри відбулася всупереч волі гравця; гра перервана ведучим суддею чи суддею-асистентом.

Номер слайду 21

Очко. Гравець виграє очко, якщо:його супернику не вдалося правильно виконати подачу;його супернику не вдалося правильно виконати повернення;м'яч після удару його суперника перелетить за кінцеву лінію, не торкнувшись ігрової поверхні;його суперник завадив м'ячу;його суперник б'є по м'ячу двічі підряд;м'яч торкнувся половини стола його суперника двічі підряд;його суперник б'є по м'ячу стороною ракетки, поверхня якої не відповідає вимогам правил;

Номер слайду 22

його суперник чим-небудь зрушить ігрову поверхню, поки м'яч в грі;його суперник вільною рукою торкнеться ігрової поверхні, поки м'яч в грі;його суперник чи те, що він носить, торкнеться чим-небудь комплекту сітки, поки м'яч в грі;у парній зустрічі хто-небудь з суперників б'є по м'ячу не по черзі, яка установлена першим, хто подає і першим, хто приймає;під час дії правила прискорення гри його суперник (пара) подає, а він (його пара) виконає 13 правильних повернень;його суперник під час зустрічі замінить ракетку без повідомлення.

Номер слайду 23

Партія. Партію виграє гравець (пара), який першим набере 11 очок, якщо тільки обидва гравці (пари) не набрали по 10 очок; у цьому випадку партію виграє гравець (пара), який першим набере на 2 очки більше за суперника (пари).

Номер слайду 24

Зустріч. Зустріч потрібно проводити з трьох, п'яти або семи партій (з трьох партій виграє той, хто виграє дві; з п'яти - три; з семи - чотири партії). Гра повинна бути безперервною протягом всієї зустрічі, але будь-який гравець має право на перерву до 1 хвилини між партіями зустрічі.

Номер слайду 25

Вибір подачіПраво зробити вибір першому визначається жеребкуванням. Гравець (пара), який виборов це право, може:- вибрати подачу або прийом першим, тоді той, який програв жеребкування, повинен вибрати сторону;- вибрати сторону, тоді той, який програв жеребкування, повинен вибрати подачу чи прийом першим

Номер слайду 26

Порядок подачі, прийому та зміни сторін. Після 2 зарахованих очок гравець (пара), який приймає, повинен стати тим, який подає, і т.ін. до кінця партії чи до тих пір, поки кожний гравець (пара) не набере по 10 очок або поки не буде введене правило прискорення гри.  В парних зустрічах:- першим, який подає, повинен бути один з гравців пари, який має право подавати першим, а першим, який приймає, - будь-хто з гравців пари суперників; -другим, який подає, повинен бути гравець, який був першим, який приймає, а другим, який приймає, - партнер першого, який подає;

Номер слайду 27

Правило прискорення гри. Правило прискорення гри вводиться, коли партія не закінчується протягом 10 хвилин чистого ігрового часу або в будь-який час за проханням обох гравців (пар), якщо обидва гравці (пари) не набрали як мінімум по 9 очок. Перерви, які пов'язані з вильотом м'яча за межі ігрового майданчика, з необхідністю витертися рушником, зі зміною сторін в завершальній партії, із заміною обладнання, в рахунок чистого ігрового часу не входять. 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Хандога Тарас
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 квітня 2020
Переглядів
7546
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку