Презентація-супровід до сценарію виховного заходу, присвяченому Дню космонавтики "СУЗІР'Я ГАГАРІНА" "СОБАКИ-КОСМОНАВТИ".

Про матеріал

На початку освоєння космосу занадто великий був ризик, тому у пробні польоти замість людини відправлялися собаки. Хто вони? Які вони? Скільки їх таких? Про відбір чотирилапих піонерів космосу та їхні долі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

СОБАКИ-КОСМОНАВТИПідготувала педагог-організатор вищої категорії Привільського ЗЗСО І-ІІ ступенів. Кіріндясова О. С.

Номер слайду 2

Білка і Стрілка Білка і Стрілка, як всім відомо, – це перші собаки, що полетіли у Космос. На початку освоєння космосу занадто великий був ризик, тому у пробні польоти замість людини відправлялися собаки. Критерії, за якими відбиралися тварини, були дуже суворими.

Номер слайду 3

Вибиралися молоді тварини віком до 6 років, невеликого розміру, вагою 5-6 кг. Від них також потрібно було гарне здоров'я і стійкість до несприятливих умов навколишнього середовища. Крім фізичних параметрів багато уваги приділялося характеру. Замкнуті, похмурі й агресивні тварини відразу відсіювалися. Майбутні космонавти повинні були володіти хорошим розумовим потенціалом. Також при відборі майбутніх космонавтів перевага віддавалася песикам зі світлим забарвленням. Їх було краще видно на екрані телевізора.

Номер слайду 4

У таку капсулу собак поміщали на час польотів перших радянських космічних кораблів

Номер слайду 5

У таких скафандрах собаки приземлялися після катапультування зі стратосфери

Номер слайду 6

Так сталося, що найбільш підходящими для участі в експериментах виявилися безпородні «бобіки». Собаки з родоводом нерідко не підходили за цілим рядом параметрів. Де тільки не жили майбутні космонавти! Траплялося, їх знаходили на вулицях або у притулках для бродячих собак.

Номер слайду 7

У перший експериментальний політ відправили двох собак: Цигана і Дезіка.

Номер слайду 8

Ця подія сталася 22 липня 1951 року. Ракета “Р-1 А” стартувала з космодрому Капустин Яр. Коли вона опинилася на висоті 100 кілометрів, відсік з собаками відокремився і почав стрімко падати. Він наближався до поверхні землі зі швидкістю реактивного літака. Життя собакам врятував парашут, який відкрився на висоті 7 кілометрів. Перший суборбітальний політ зайняв всього кілька хвилин.

Номер слайду 9

Сам академік Сергій Павлович Корольов зустрічав собак, радісно бігаючи з ними навколо машини. Від того, наскільки успішним був політ, залежало, чи будуть продовжуватися подальші експерименти. Циган в космос більше не літав. Собаку забрав академік Благонравов. А ось Дезік продовжив служити науці. 29 липня 1951 року він знову відправився в політ. З часу першого експерименту минув тиждень. Учених цікавило, наскільки стійкою виявиться його психіка.

Номер слайду 10

Дізнатися цього, на жаль не вдалося. Дезік загинув разом з другої собакою, Лисицею. Не спрацював парашут і відсік, де знаходились собаки, врізався в землю.

Номер слайду 11

Експериментальні польоти тривали. Влітку 1951 року ще чотири рази з космодрому Капустин Яр ракети стартували з волохатими космонавтами. 15 серпня Ведмедик і Чижик вирушили у свій перший політ. 19 числа того ж місяця у запуску брали участь Сміливий і Рижик. Траплялося, що експерименти закінчувалися трагічно. Так 28 серпня загинули Ведмедик і Чижик. Це був їхній другий політ. У вересні повинен був відбутися ще один запуск. Але собака по кличці Сміливий втекла незадовго до старту.

Номер слайду 12

Собака Козявка на передпольотній підготовці, 1956 р

Номер слайду 13

3 листопада 1957 року Стартував штучний супутник Землі, з собакою на борту. Собаку звали «Лайка». До польоту в космос готувалися три собаки: Лайка, Альбіна і Муха. Лайка по всім вимогам була найбільш підходящою. Не важче 6 кг і зростом не вище 35 см. Красива, струнка, з інтелектуальною мордочкою. Лайка проклала шлях у космос.

Номер слайду 14

Немає повісті сумніше... В конструкції кабіни була допущена серйозна технічна помилка. Лайка перегрілася в польоті і, ймовірно, загинула на четвертому витку. Пам'ятник собаці Лайці, яка стала першою живою істотою, що побувала у космосі, встановлений у Москві.

Номер слайду 15

У 1957 році Сергієм Павловичем Корольовим було поставлено завдання – підготувати собак для добового орбітального польоту з можливістю повернення назад у спусковому апараті. Основною метою експерименту було дослідження впливу факторів космічного польоту на організм тварин і біологічних об'єктів. Крім собак в катапультному контейнері знаходилися 12 мишей, комахи, рослини, деякі види мікробів. А в кабіні корабля були розміщені 28 лабораторних мишей і 2 білі щури. До польотів залучали і мавп.

Номер слайду 16

Мавпи-космонавти. Сем. Дрьома та Єроша. Хем. Альберт

Номер слайду 17

19 серпня 1960 року в 11:44 за московським часом з космодрому Байконур, зі стартового комплексу №1 був здійснений запуск другого космічного корабля-супутника на орбіту. Політ тривав 25 годин, корабель здійснив 17 повних витків навколо Землі. За час свого польоту Білка і Стрілка подолали відстань в 700 тис. км. Білка і Стрілка дожили до глибокої старості і померли своєю смертю.

Номер слайду 18

Білка (ліворуч) і Стрілка (Праворуч) – собаки, які вчинили перший орбітальний політ на кораблі «Супутник-2»

Номер слайду 19

Білка і Стрілка провели у польоті 15 годин 44 хвилини і приземлилися трохи далі від наміченої для цього точці. Похибка склала якихось 10 км.

Номер слайду 20

Після повернення героїнь додому дослідження вчених стали зачіпати таку тему, як генетика – чи не вплинув політ на репродуктивні здібності і майбутнє потомство. Як виявилося, цього не сталося – Стрілка двічі порадувала своїм потомством, кожен з яких був на особливому рахунку. Все по обидві сторони Атлантичного океану мріяли стати власниками таких цуценят...

Номер слайду 21

Всього до того моменту, коли на борт піднялися одні з найбільш знаменитих собак світу Білка і Стрілка, в польотах загинуло 18 собак. Білка і Стрілка, провівши на орбіті добу, повернулися додому живими і неушкодженими, ставши надзвичайно популярними персонажами.

Номер слайду 22

Герметична орбітальна кабіна для собак

Номер слайду 23

Білка і Стрілка не єдині з собак полетіли в Космос, ще є такі як: Циган, Дезік, Кусачка, Модниця, Комашка, Недолугий, Чижик, Дамка, Сміливий, Малятко, Сніжинка, Мишко, Рижик, ЗІБ, Лисиця, Рита, Бульба, Кнопка, Мінда, Альбіна, Руда, Джойна, Пальма, Відважна, Строката, Перлова, Мальок, Пушок, Білянка, Жульба, Кнопка, Білка, Стрілка та Зірочка.

Номер слайду 24

Екстрена ситуація Щоб не зривати запуск ракети, вирішили нічого не повідомляти С. П. Корольову, а просто замінити собаку. У підсумку, разом з псом Недолугим у космос відправилася абсолютно непідготовлена собака, яку знайшли біля солдатської їдальні. Тварина виявилося здатною. Всього через кілька годин новоспечений космонавт відправився в політ. Запуск і приземлення пройшли нормально, собаки благополучно повернулися на землю. 

Номер слайду 25

Відразу після польоту безіменний песик отримав прізвисько ЗІБ. Абревіатура розшифровувалась просто – “Запасной Исчезнувшего Бобика”. Хоча академік Корольов і помітив незнайому собаку, ніяких проблем у експериментаторів, які самовільно замінили собаку, не виникло.

Номер слайду 26

ПАМ’ЯТНИКИ ЧОТИРИЛАПИМ КОСМОНАВТАМ

pptx
Додано
3 квітня 2021
Переглядів
530
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку