Презентація "Сусідська община"

Про матеріал
Дана презентація є незамінним помічником учителя для планування та проведення уроку за цією тематикою. Це авторська розробка, яка містить коротку, але змістовну інформацію, ілюстрації повністю відповідають тексту. Може бути адаптована за власним баченням учителя. Відповідаю програмі МОН.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Формування сусідської общини

Номер слайду 2

Сусідський(територіальний)община. Спочатку слов'яни жили родовими громадами. Пізніше їм на зміну прийшла сусідська громада-вервь. Громади об'єднувалися в племена,а племена - в союзи племен (Поляні, древляни та ін.). У сусідській громаді сіножаті та ліс були спільними, а орна земля розділена між родинами.

Номер слайду 3

Сусідська громада є більш складною формою організації. Вона виникає, коли продуктивність праці різко збільшується і при добуванні необхідних для виживання продуктів стає досить праці однієї родини. Це пов`язано з вдосконаленням знарядь праці і технологій обробки

Номер слайду 4

Головними рисами первісної сусідської общини є:- наявність спільної території;- суспільне майно та общинне землеволодіння при приватному землекористуванні;- наявність общинних органів управління;- переплетіння територіальних зв´язків із кровноспорідненими, що поступово втрачаються.

Номер слайду 5

Члени сусідської громади не є кровними родичами, і кожна сім`я має право на свою частку общинної власності. Свою частину ріллі кожна сім`я також обробляє самостійно, об`єднуючись з сусідами лише тоді, коли треба, наприклад, розчистити ділянку лісу, прокласти дорогу або навести переправу через річку.

Номер слайду 6

Ліквідація сусідської громади сталася всього близько ста років тому. Початок поклала знаменита столипінська аграрна реформа, про яку її ініціатор так прямо і говорив, що однією з її головних завдань є «руйнування громади»

Номер слайду 7

Дякую за увагу

pptx
Додано
5 грудня 2021
Переглядів
2062
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку