Презентація "Суспільно-політичне життя України у 2005-2013 рр."

Про матеріал
Мета: з’ясувати стан політичного життя за президенства В.Ющенка; проаналізувати його діяльність, визначити наслідки діяльності; розглянути внутрішньополітичну ситуацію в Україні за президенства В. Януковича; розвивати увагу, пам'ять, мислення, вміння аналізувати та робити висновки, висловлювати власні судження; удосконалювати навички роботи з історичним матеріалом, вміння працювати в парах та малих групах; виховувати патріотичні почуття.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Суспільно-політичне життя України у 2005-2013 рр.

Номер слайду 2

План. Політичне життя за президентства В. Ющенка. Загострення внутрішньополітичної ситуації в Україні за президентства В. Януковича

Номер слайду 3

1. Україна за президентства В. Ющенка. Програма В. Ющенка мала в своїй основі план, що називається «Десять кроків на зустріч людям»: Створення п’яти мільйонів нових робочих місць. Збільшення бюджету шляхом зменшення податків. Забезпечення пріоритетного фінансування соціальних програм. Рішуча боротьба з корупцією. Створення безпечних умов для життя людей. Захист сімейних цінностей і прав дітей. Сприяння зміцненню моральних цінностей і поверненню кращих традицій вітчизняної освіти. Надання допомоги українському селу. Підвищення боєздатності армії та її перетворення на професійну. Проведення зовнішньої політики в інтересах народу України

Номер слайду 4

Віктор Ющенко(2005-2010 рр)Прем’єр-міністри: Ю. Тимошенко. Ю. Єхануров

Номер слайду 5

усунено чимало бюрократичних перепон у підприємницькій діяльностіборотьба з контрабандоюобмеження махінацій, пов’язаних з поверненням ПДВ у державний бюджет.значні кадрові зміни, що призвели до заміни понад 13 тис. посадовців різних рівнів. Відбулися арешти окремих осіб, яких звинувачували в корупції та інших злочинах. Резонансними стали самогубства міністра транспорту і зв’язку Г. Кірпи, екс-міністра внутрішніх справ Ю. Кравченка. Планувалося започаткувати адміністративну реформу.

Номер слайду 6

Починаючи з весни 2005 р. стрімко зросли ціни на м’ясо. Поштовхом стали програма уряду, спрямована на боротьбу з контрабандою («Контрабанді — стоп!»), і зростання попиту в результаті збільшення доходів громадян. Подорожчали нафтопродукти (наслідок стрімкого зростання світових цін на нафту й змови російських нафтотрейдерів, які монопольно володіли українським ринком). Збільшилися ціни на цукор («цукрові королі» прагнули отримати надприбутки). Стрімке наростання інфляції. Для подолання цих негараздів уряд пішов на адміністративне втручання, тим самим заперечуючи проголошені принципи вільного ринку. Іноземних інвесторів відштовхнуло від України питання реприватизації. Реприватизація — процес, зворотний приватизації, що полягає в повторній приватизації після повернення в державну власність раніше приватизованого об'єкта.

Номер слайду 7

Загалом погіршилися економічні показники. Своє невдоволення політикою уряду почали висловлювати середні та дрібні підприємці, які найбільше підтримували «помаранчеву революцію». «Газові війни»Неодноразово спалахували конфлікти в урядовій команді, 80 % якої не були однодумцями Ю. Тимошенко. Особливо загострилося протистояння між керівником РНБО України П. Порошенком та Ю. Тимошенко. Конфлікт вибухнув 5 вересня 2005 р., коли перший держсекретар В. Ющенка О. Зінченко звинуватив П. Порошенка, помічника Президента О. Третьякова й лідера фракції «Наша Україна» М. Мартиненка в корупції. Через три дні Президент відправив у відставку Ю. Тимошенко, П. Порошенка та О. Третьякова.

Номер слайду 8

Закон «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні» від 28 листопада 2006 р.«Верховна Рада України постановляє: вшановуючи пам'ять мільйонів співвітчизників, які стали жертвами Голодомору 1932-1933 років в Україні та його наслідків; шануючи всіх громадян, які пережили цю страшну трагедію в історії Українського народу; усвідомлюючи моральний обов'язок перед минулими та наступними поколіннями українців і визнаючи необхідність відновлення історичної справедливості, утвердження в суспільстві нетерпимості до будь-яких проявів насильства; відзначаючи, що трагедія Голодомору 1932-1933 років в Україні офіційно заперечувалася владою СРСР протягом багатьох десятиріч; засуджуючи злочинні дії тоталітарного режиму СРСР, спрямовані на організацію Голодомору, наслідком яких стало знищення мільйонів людей, руйнування соціальних основ Українського народу, його вікових традицій, духовної культури і етнічної самобутності; співчуваючи іншим народам колишнього СРСР, які зазнали жертв внаслідок Голодомору... визнаючи Голодомор 1932-1933 років в Україні відповідно до Конвенції від 9 грудня 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього як цілеспрямований акт масового знищення людей, приймає цей Закон. Стаття 1. Голодомор 1932-1933 років в Україні є геноцидом Українського народу. Стаття 2. Публічне заперечення Голодомору 1932-1933 років в Україні визнається наругою над пам'яттю мільйонів жертв Голодомору, приниженням гідності Українського народу і є протиправним...»Чи міг бути ухвалений закон раніше? Чому?Чому радянсько-комуністична влада СРСР десятиліттями приховувала факти про Голодомор 1932-1933 рр. Чому держава Україна прагне міжнародного визнання Голодомору 1932-1933 рр. геноцидом?

Номер слайду 9

Культурний внесок. Національний музей «Меморіал жертв Голодомору», створений у 2008—2010 рр. у КиєвіРеставрований палац гетьмана К. Розумовського в заповіднику «Гетьманська столиця» в БатуриніЯк ви вважаєте, чому зведення таких важливих для пробудження і збереження національної пам'яті об'єктів не сприяло зростанню авторитету В. Ющенка?

Номер слайду 10

За всіма десятьма пунктами, зокрема щодо розвитку українських Збройних Сил та боротьби з корупцією, В. Ющенко відзначив прогрес. Першочергову увагу у звіті він звернув на виконання гуманітарних аспектів програми. Зокрема, говорячи про обіцянку захистити цінність сім'ї, повагу до батьків і права дітей, В. Ющенко нагадав, що виплати при народженні дитини в Україні під час його правління збільшилися до 12 тис. грн за першу дитину, 25 тис. — за другу та 50 тис. — за третю. Крім того, кількість усиновлень в Україні збільшилася на 20 %. В. Ющенко також назвав своїм досягненням те, що в Україні щорічно зростає фінансування освіти, а фінансування видатків на збереження пам'яток культури та архітектури, музеїв зросло в 4 рази. Візит Вселенського патріарха Варфоломія до Києва у 2008 р. глава держави назвав важливим чинником в об'єднанні українського православ'я. Згадав він і про вшанування пам'яті жертв Голодомору. Говорячи про зовнішню політику, В. Ющенко підкреслив, що обсяги зовнішньої торгівлі у 2005—2008 рр. зросли у 2,2 разу — до 152,5 млрд дол. Це, на думку Президента, стало можливим завдяки вступу України до СОТ. Крім того, кількість відмов у видачі віз громадянам України з боку держав Євросоюзу скоротилася з 15 до 5 %. Крім того. Президент відзначив свої соціальні досягнення, зокрема зростання вдвічі середньої заробітної плати та майже у 5 разів середньої пенсії. На яких здобутках свого президентства наголошує В. Ющенко? Чому у звіті було зосереджено увагу на гуманітарних питаннях?Звіт Президента Віктора Ющенка про виконання передвиборчої програми «Десять кроків назустріч людям» (вільний переказ)

Номер слайду 11

Віктор Янукович2010-2014 рр.Із програми : Вирішення соціальних проблем. Прискорення розвитку економіки та боротьба з безробіттям. Підвищення рівня заробітної плати та пенсій. Проведення позитивної молодіжної політики, збільшення прийому студентів на навчання за рахунок Державного бюджету, підвищенню якості освіти. Розширення економічних, культурних і політичних зв’язків з Росією, підвищенню статусу російської мови. У ході компанії було оголошено, що вона стане другою державною мовою

Номер слайду 12

Першим указом стало скорочення робочого штату і витрат на утримання Секретаріату Президента на 20%«Кадрові чистки»Конституційна реформа - Україна знову перетворилася з на президентсько-парламентську республіку. Указ про утворення Національного антикорупційного комітетуарешт Ю. Тимошенко та Ю. Луценкопоступове обмеження демократичних свобод і придушення опозиціїпроцеси переділу власності та корупції у вищих колах влади. Новий податковий кодекс «КАТ» (Кодекс Азарова-Тегіпка)Підвищення пенсійного віку для жінок

Номер слайду 13

Закон «Про засади державної мовної політики» (так званий «закон Ківалова—Колесніченка»), який фактично розширював сферу офіційного вживання російської мови. Мовний Майдан (3 липня — 8 серпня 2012 р.).

Номер слайду 14

Уклав «Угоду між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської федерації на території України» про продовження терміну до 2042 року. Україна натомість отримувала знижку на природний газ у розмірі 100 дол. за тисячу кубометрів.

Номер слайду 15

12 квітня 2011 року відбувся візит голови уряду Росії Володимира Путіна до Києва. Росія схиляє Україну до вступу до Митного союзу. Основною поступкою за це має бути зниження ціни на російський газ для України майже наполовину. Янукович висловлюється за зближення країни з Митним союзом країн СНД.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

«Європейський демократичний курс кладе нам на робочий стіл пакет відповідей на десятки нерозв'язаних питань, з якими живе наше суспільство. У тому пакеті є відповіді, як подолати корупцію. У європейському курсі ми можемо говорити про верховенство права, про рівність перед законом, а не про вибіркове правосуддя, про вільну конкуренцію, а не про привілеї для вузького, майже родинного кола обраних. У європейському курсі ми знайдемо відповіді на питання, як відновити десятки, сотні, можливо, тисячі економічних і соціальних програм. Або ще одне питання: чому тікають інвестиції? У цьому курсі ми знаходимо відповіді на десятки таких запитань. І якщо ви прагнете підняти заробітну плату, пенсії, отримати інвестиції, наповнити бюджет і тримати його приріст - треба йти шляхом гармонізації суспільних відносин, співпраці, порозуміння, а не конфронтації і тиску». Прокоментуйте міркування В. Ющенка про перспективи європейського демократичного курсу для України. Про що свідчить той факт, що В. Янукович відмовився від цього курсу? Чому в Україні виявилася вразливою не тільки демократія, а й зовнішня політика?З книжки В. Ющенка «Недержавні таємниці: нотатки на берегах пам'яті»:

Номер слайду 18

Підтвердіть фактами або спростуйте слушність тверджень. «Час президентства Ющенка, на жаль, виявився для країни періодом втрачених можливостей. Відповідальність за це лежить також і на президенті, й на його секретаріаті, які перебували в ситуації конфлікту з Кабінетом Міністрів» (екс-посол США в Україні Стівен Пфайфер). «Для більшості українців новий президент асоціювався з двома речами: по-перше, вульгарними за розмірами витратами на життєдіяльність першої особи в державі, по-друге, невластивою сильним людям мстивістю. Резиденції в Межигір'ї та Криму, гелікоптерний майданчик на Дніпровській набережній у не найбагатшій країні світу є, делікатно кажучи, моветоном*».

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Опрацювати § 25.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 10
Оцінки та відгуки
  1. Чернобай Наталя Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Грабчак Наталія Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Шпиталь Юлія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Крехелєв Володимир Гаррійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Трифонова Світлана В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Гура Ірина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Пристай Андрій
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Ковтуновська Галина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 7 відгуків
pptx
Додано
12 квітня 2021
Переглядів
17381
Оцінка розробки
5.0 (10 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку