Презентація "Світ Шевченкового дитинства. Літературна композиція-вікторина для учнів 5 класу"

Про матеріал

Світ Шевченкового дитинства

(Літературна композиція-вікторина для учнів 5 класу)

Мета: вшанувати пам'ять великого Кобзаря, викликати в учнів почуття любові та пошани до Т. Г. Шевченка; розвивати логічне мислення, увагу, спостережливість, граматичну вправність та кмітливість, удоскона­лювати вміння правильно висловлювати свою думку; виховувати почуття патріотизму, гордості за свій талановитий народ.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Світ Шевченкового дитинства

Номер слайду 2

Експрес-тест “Закінчити речення” Тарас Шевченко народився у …. Батьки Шевченка були… У 9 років Тарас залишився без …Сестру Тараса звали… З кріпацтва Шевченка було звільнено у… Книга Тараса Шевченка, у якій було зібрано поетичні твори, називалася… 10 років Кобзар перебував… Поховано Великого Кобзаря українського народу…

Номер слайду 3

Прислів’я та приказки про Шевченка

Номер слайду 4

Прислів’я та приказки про Шевченка1. З Шевченком набирається той знається, розуму хто.(Хто з Шевченком знається, той розуму набирається)

Номер слайду 5

Прислів’я та приказки про Шевченка2. Прочитав, той Шевченка хто став багатший серцем.(Хто Шевченка прочитав, той багатий серцем став)

Номер слайду 6

Прислів’я та приказки про Шевченка3. Тараса – наша слово окраса і зброя.(Слово Тараса – наша зброя і окраса)

Номер слайду 7

Прислів’я та приказки про Шевченка4. Слово живе Тарасове здорове і(Тарасове слово живе і здорове)

Номер слайду 8

Вікторина "З якого твору?"

Номер слайду 9

Вікторина "З якого твору?"... Поклала мати коло хати. Маленьких діточок своїх,Сама заснула коло їх. Затихло все, тільки дівчата. Та соловейко не затих.("Садок вишневий коло хати")

Номер слайду 10

Вікторина "З якого твору?"2. ... А качечка випливаєЗ качуром за ними,Ловить ряску, розмовляєЗ дітками своїми.("Тече вода з-під явора")

Номер слайду 11

Вікторина "З якого твору?"3. ... Пишається калинонька,Явір молодіє,А кругом їх верболози. Й лози зеленіють.("Тече вода з-під явора")

Номер слайду 12

Вікторина "З якого твору?"4. ... Чого так весело було?Господнє небо, і село,Ягня, здається, веселилось!І сонце гріло, не пекло!("Мені тринадцятий минало")

Номер слайду 13

Вікторина «Продовжте поетичні рядки»

Номер слайду 14

Тече вода з-під явора. Яром на долину. Пишається над водою. Червона ... (калина). Вікторина «Продовжте поетичні рядки»

Номер слайду 15

Вікторина «Продовжте поетичні рядки»2. За сонцем хмаронька пливе, Червоні поли розстилає І сонце спатоньки ... .(зове).

Номер слайду 16

Вікторина «Продовжте поетичні рядки»3. Сім’я вечеря коло хати, Вечірня зіронька ... .(встає).

Номер слайду 17

Вікторина «Продовжте поетичні рядки»4. Затихло все, тільки дівчата Та соловейко ... (не затих).

Номер слайду 18

Вікторина «Продовжте поетичні рядки»5. Хрущі над вишнями гудуть, Плугатарі з плугами ... (йдуть).

Номер слайду 19

У віршах «Садок вишневий коло хати», «За сонцем хмаронька пливе» записати художні засоби. Художнізасоби«Садок вишневий коло хати»«За сонцем хмаронька пливе»1. Метафора2. Епітети3. Порівняння. Гра “Я – літературознавець”

Номер слайду 20

Художнізасоби«Садок вишневий коло хати»«За сонцем хмаронька пливе»1. Метафора. Хрущі гудуть, зіронька встає, соловейко не даєсерце одпочине, туман оповиє душу, хмаронька пливе, поли розстилає, сонце спатоньки зове, серце заговорить, розстилає туман2. Епітети. Садок вишневий, вечірня зіронька, маленькі діточкисинє море, хмаронька рожева, туман сивий, тьма німа, червоні поли, рожева пелена, мала година3. Порівняннямов мати дитину, неначе ворог, мов матері діти

Номер слайду 21

Хто ворог моря? Хто закохався у сонце? Кому вода служить ліжком? Хто, не маючи язика, говорить? Хто любить червоний одяг? Кого завжди чекають з нетерпінням? Що слугує аеродромом для хрущів? Кого втома не бере? Хто сперечається з матір’ю і кого вона боїться? Назвіть вечірній дует? Назвіть вечірній ліхтар? Хто й увечері не розлучається зі своїми помічниками? Жартівлива вікторина

Номер слайду 22

Хто ворог моря? (Туман)Хто закохався у сонце? (Хмаронька)Кому вода служить ліжком? (Сонцю)Хто, не маючи язика, говорить? (Серце)Хто любить червоний одяг? (Хмаронька)Кого завжди чекають з нетерпінням? (Матері)Що слугує аеродромом для хрущів? (Вишні)Кого втома не бере? (Дівчат)Хто сперечається з матір’ю і кого вона боїться? (Соловейко)Назвіть вечірній дует? (Солов’ї і дівчата) Назвіть вечірній ліхтар? (Зіронька) Хто й увечері не розлучається зі своїми помічниками? (Плугатарі з плугами) Жартівлива вікторина

Номер слайду 23

Ну що б, здавалося, слова... Слова та голос — більш нічого. А серце б'ється — ожива,Як їх почує!.. Без золота, без каменю,Без хитрої мови,А голосна та правдива,Як Господа слово. Т. Шевченко «Сторінки із «Кобзаря» Поетична хвилинка

Номер слайду 24

Робота з текстом ТАРАСОВА ГОРА Зійди у травні на Тарасову гору, і тебе зачарують співом солов’ї. Вони тут особливі. Це єдине місце в Україні, де живе дванадцять видів солов’їв. Як тільки спаде надвечір’я, солов’ї тут змагаються своїм хистом. І кожен витинає свої неповторні колінця, виводить свої чарівні співанки. З кожного гаю лине своя полум’яна пісня. І звучить над Тарасовою горою багатоголосий солов’їний хор. І слухає цю солов’їну хвалу Кобзареві Дніпро,що в’ється в підгір’ї.                                                                              

Номер слайду 25

Письмо по пам’яті

Номер слайду 26

У кожного – свій Шевченко, бо всяк вибирає в його спадщині те, що йому найближче. А спадщина його невичерпна, як власне сама українська пісня, українська мова і сам український народ.

Номер слайду 27

pptx
Додано
31 липня 2018
Переглядів
1624
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку