Презентація "Світ Сковороди"

Про матеріал
Презентація містить матеріал, який допоможе ознайомитися з мандрівним життям Григорія Сковороди
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Сковородинські вештання

Номер слайду 3

Народився в 1722 році в селі Чорнухах на Полтавщині

Номер слайду 4

У 1734 вступив до Києво-Могилянської академії

Номер слайду 5

У1741 р. взяли до придворної капели цариці Єлизавети Петрівни в Петербург

Номер слайду 6

Влітку 1744 р. повернувся до Києва і продовжив навчання в академії.

Номер слайду 7

У 1745 у складі місії поїхав до Угорщини. Разом з керівництвом місії побував у Польщі, Австрії, Словаччині та інших країнах Європи

Номер слайду 8

У 1750 р. був запрошений на посаду викладача поетики Переяславського колегіуму

Номер слайду 9

У 1751 я востаннє повернувся до Києво-Могилянської академії й навчався там до 1753

Номер слайду 10

«Григорій Сковорода в Ковраї»

Номер слайду 11

Харківський колегіум, де поетику, етику, синтаксиму та грецьку мову викладав педагог Г. С. Сковорода.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Після остаточного звільнення з Харківського колегіуму він оселився на пасіці на березі Лопані в Гужвинському лісі за 10 верст від Харкова і зажив життям пустельника. Тут Сковорода почав писати філософські байки

Номер слайду 14

Свято-Троїцький Китаївський чоловічий монастир Києво-печерської лаври

Номер слайду 15

У 1774 році у бабаївського священика Я. Правицького письменник і філософ Григорій Сковорода  закінчив писати свої «Байки Харківські»

Номер слайду 16

Відтепер Сковорода обрав новий і незнаний до того стиль життя, а саме — мандрівку. І ця мандрівка тривала до самої смерті — чверть століття. Була вона повна пригод, оповита переказами й легендами. У ній ніколи не розлучався філософ із Біблією, сопілкою чи флейтою, і своїми творами. Слава про нього розходилася широко, і багато хто бажав його бачити й чути як речника великої правди.

Номер слайду 17

Майже чверть століття мандрував по Лівобережній Україні, бував у містах і селах Воронезької, Курської та Орловської губерній

Номер слайду 18

Мені сопілка і вівця Дорожча царського вінця

Номер слайду 19

В середині серпня 1794 р. в орловському маєтку великий старець навідався до відставного генерал-майора Михайла Івановича Ковалинського, свого учня, щоб передати йому на зберігання свої рукописи. Світле, ледь усміхнене обличчя великого старця ховав старий крислатий капелюх, насунутий на очі, за плечима – випрана зливами та висушена вітрами торбинка, а в правиці – вузлуватий посох. Патріарх правди.

Номер слайду 20

Естамп Григорій Сковорода у генерал-майора Михайла Івановича Ковалинського. Якщо чекаєш зовнішніх принад і насолод, про блаженство душі твоєї можеш забути. Пусте це, брате, ой, пусте! Збери докупи власні думки, і там, у сердечних глибинах, дошукуйся справжніх благ.

Номер слайду 21

Безцінне слово харківського Діогена охочі переписували, і в численних списках діалоги та поезії ставали надбанням освічених читачів. Опальний генерал-майор М.І. Ковалинський написав біографію покійного вчителя – “Житіє Григорія Сковороди...”, надрукованої в часописі “Київська старовина” (1886, том XVI)

Номер слайду 22

Остання зустріч Григорія Сковороди із Михайлом Ковалинським

Номер слайду 23

Ні на що він не бажав проміняти улюблені книжки та божественні сади, справжню істину й щирих друзів, милі серцю поля та яруги Харківщини, неокраї луки та втаємничені місця Полтавщини. Бо ж святий старець привертав увагу не стільки європейською вченістю, скільки скромним чернецтвом.

Номер слайду 24

Відчуваючи наближення смерті, у свої 72 роки Григорій Сковорода особисто, пішки, ледь не місяць (!) ішов за 400 верст (майже 500 км) до свого духовного спадкоємця.

Номер слайду 25

В Україну, на Слобожанщину, він повертався Ливенським трактом. Аби перепочити від курного шляху, кілька днів мандрівний Сковорода прожив у Курському Знаменському Богородському чоловічому монастирі

Номер слайду 26

Дорога додому, до “рідної тітки” – Слобожанщини, а саме – до останнього земного прихистку Великого Старця, на хутір Пан-Іванівка, у привітний маєток іншого учня, харківського поміщика Андрія Івановича Ковалевського – тримала майже місяць. Дочвалав Сковорода, коли стрілися вересень із жовтнем 1794 р. Ступивши в Пан-Іванівку, у глибокому сумі мандрівник дивився на голу осінь в липових алеях, виструнчених, наче промені сонця, та пішов до до п’ятисотлітнього дуба, що стояв на березі ставка. Стовбур зяяв чималеньким дуплом, яке слугувало Григорію Савичу… чи то келією, чи то робочим кабінетом. А може, і першим, і другим одночасно.

Номер слайду 27

Людське покликання стриманий мандрівник і пристрасний письменник вбачав не в маєтках, не у світському розголосі, а в буденному житті по совісті. Такого світові не впіймати!Принаймні, за півстоліття цього не вдалося ні царям, ні панам, ні ченцям, ні чиновникам, ні кар’єристам. Ні жінкам. Адже розум, честь та воля Сковороди не продавалися.

Номер слайду 28

Хто захоче, той збагне- Щоб пізнати Бога, треба пізнати самого себе. Поки людина не знайде Бога в собі, годі Його шукати у світі, – казав він одному.- Вірити в Бога не значить – вірити в Його існування, а значить – віддатися Йому та жити за Його законом, – повчав він другого.- Святість життя полягає в тому, аби людям робити добро, – наставляв третього.

Номер слайду 29

Могила Григорія Сковороди у селі Сковородинівка Золочівського району Харківської області із славозвісним написом «Світ ловив мене, та не впіймав».

Номер слайду 30

В колишньому маєтку Ковалевських у 1972 р. створено Національний літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Він, український Сократ, харківський Діоген, полтавський Платон. Йому є що нам сказати . У нього вдосталь часу. І – світу. Живіть!Працюйте. Приносьте користь. Будьте щасливими. Діліться своїми знаннями. Прислухайтеся до мудрих слів. Не дійте всупереч своїй природі. Пізнавайте себе, а пізнавши,- вдосконалюйте.

pptx
Додано
18 серпня 2023
Переглядів
227
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку