Презентація. "Світова велич Тараса Григоровича Шевченка

Про матеріал
Презентаційний матеріал для використання на уроці української літератури у 9 класі "Світова велич Тараса Григоровича Шевченка"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тарас Григорович Шевченко- Український письменник, класик української літератури, мислитель, художник. - Національний герой і символ України.- Братчик Кирило-Мефодіївського братства. - Академік Імператорської академії мистецтв

Номер слайду 2

Герой української культури. У своїх творах Кобзар боровся за майбутнє України та своїх побратимів. Тарас Шевченко був справді незламною людиною, адже він пройшов через настільки тяжкі випробування, які тільки можна собі уявити. Він неодноразово перебував у засланні, але все одно продовжував писати вірші, в яких засуджував царя та гніт. В його поезіях постійно звучала тривога за долю України та за її народ. Поет бажав, щоб люди стали вільними. Читаючи такі рядки, українці гуртувалися, у них формувалася національна єдність. В такі нелегкі часи людям справді потрібна віра, і вони її знайшли. Завдяки творам Тараса Шевченка люди йшли до свободи, тому його внесок до становлення української культури неоціненний.

Номер слайду 3

Участь в Кирило-Мефодіївському братствіУ квітні 1846 року до братства вступив Тарас Шевченко. Це знову ж таки підтверджує те, що поет хотів розквіту української культури та національної єдності. Товариство видавало твори українською мовою, пропагувало боротьбу з царським гнітом та спонукало до боротьби за свободу України.

Номер слайду 4

Тарас Шевченко - художник. За професією Кобзар був художником. Він дуже багато малював, можливо, навіть більше, ніж віршував. Предметами його художньої творчості ставали картини природи, навколишній світ, оточення та багато іншого. Коли в Шевченка не було під рукою олівця чи фарб – він малював підручними матеріалами: шматком цеглини або вугіллям. На його рахунку безліч картин, якими люди захоплюються і досі.

Номер слайду 5

Світове визнання. Світова слава почалась ще з другої половини ХІХ ст. В Англії Шевченка зіставляли з Бернсом, в колишній Німеччині – з Бюргером, і навіть з швейцарсько-німецьким побутописцем селянства Єремією Готгфельфом; англієць Морфіл називав Шевченка одним з тих дітей сонця, в яких кров є вогнем; шведський критик Альфред Єнсен в монографії, відомій в українському перекладі, стверджує, що Шевченкова боротьба проти кріпацтва є боротьба, яка має інтернаціональне значення, що ця боротьба проти всякого соціального, релігійного і політичного утиску ушляхетнює його поезію, надає їй через свою справді гуманістичну ідейність універсального значення. Французи, починаючи з 70-х років від Дюрана, підносили Шевченка як співця соціального протесту і виразника революційних ідей. В багатьох країнах світу стоять пам’ятники Тарасу Шевченку, люди святкують його дні народження, шанують пам’ять про нього та прославляють творчість українського генія.

Номер слайду 6

Висновок. Тарас Шевченко – справжній геній. Його твори були надзвичайно важливим джерелом віри та натхнення для людей. Своєю творчістю поет збагатив світову культуру. Своїм героїзмом та наполегливістю він заслужив визнання в усьому світі. Підготувала Н. Д. Дейнека

pptx
Додано
14 жовтня 2021
Переглядів
14026
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку