Презентація "Святковий календар зими"

Про матеріал
Використано фон та матеріал з презентації "СВЯТКОВИЙ КАЛЕНДАР ЗИМИ" вчительки Одеського ліцею №19 Тищенко Оксани Георгіївни, за що їй дуже дякую
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СВЯТКОВИЙ КАЛЕНДАР ЗИМИ

Номер слайду 2

Які зимові свята святкують у твоїй родині?Яких традицій дотримуються?

Номер слайду 3

Номер слайду 4

На землі великій є одна країна,Гарна, неповторна, красна, як калина.І живуть тут люди добрі, працьовитіІ  скажу по-правді, ще й талановиті. Узимку гарних свят багато,І дуже люблять їх малята. Народ наш святкувати звик. Святого Миколая, Новий рік,Різдво Христове, Василя –Багата обрядами рідна земля!Ми ж розмову починаємо,Про обряди всі згадаємо.

Номер слайду 5

Зима іде – свята веде19 грудня – Святого Миколая;Новий рік6 січня – Святий вечір;7 січня – Різдво Христове;13 січня – Щедрий вечір або свято Меланки;14 січня – Святого Василя обо старий Новий рік;19 січня – Водохрещення;15 лютого – Стрітення;Масниця

Номер слайду 6

Святий Миколай — це Чудотворець, він уміє робити різні дива. У нього є чарівна книга: у ній він записує всі вчинки дитини — хороші і не дуже. Якщо ти був чемним і добрим цілий рік, Миколайчик покладе тобі під подушку подарунок. Якщо ж ти не слухався, замість подарунка знайдеш різочку. Але Миколай — чарівник добрий, якщо ти зробив шкоду, але щиро попросив пробачення, він викреслить цей поганий вчинок зі своєї книги. Одним з головних зимових свят, є день Святого Миколая, що святкують 19 грудня

Номер слайду 7

Новий рік

Номер слайду 8

Одними з перших зустрічають Новий рік мешканці Японії. Японського Діда Мороза звуть Сёгацу-сан.  Новорічне дерево називається «мотібана». Це гілочки, прикрашені білими кульками моті (кульки з рисового борошна). Англійського Діда Мороза звуть Санта Клаус. Він дуже полюбляє театральні вистави та карнавали, тому всю ніч на вулицях продають іграшки, маски, повітряні кульки.

Номер слайду 9

Дід Мороз в Німеччині має таке саме ім’я  - Санта  Клаус, але, на відміну від свого англійського колеги, він не приходить з лялькою, а приїжджає на своєму улюбленому віслюкові. Французького Діда Мороза звуть Пер Ноель. Він приходить у новорічну ніч і залишає свої дарунки у черевичках.

Номер слайду 10

Фінський Дід Мороз - Йоулупукки. У перекладі з фінського означає "різдвяний козел". У нього довге волосся, він має високу конусоподібну шапку і червоний одяг. Його оточують помічники-гноми. Монгольського Діда Мороза називають Увлін Увгун, а супроводжує його Снігуронька — Зазан Охин. Увлін Увгун уособлює образ головного пастуха. Його зображують у довгій волохатій шубі і великій шапці з рогами.

Номер слайду 11

Святвечір. З давніх часів в Україні словом і ділом люди створювали у цей день образ багатства, щастя, миру і спокою у своєму домі. В цей день уся родина має бути вдома; не можна сваритися, і краще помиритися з ворогами.

Номер слайду 12

Коли сонце починає заходити, вносять у хату сніп жита - "дідуха" - і ставлять його на почесному місті. https://www.youtube.com/watch?v=a55k4_NJGCM

Номер слайду 13

Найголовніша урочистість цього вечора - свята вечеря. Головна страва- кутя, крім неї, готували ще одинадцять пісних страв, серед яких обов’язково мали бути борщ, риба, гриби, пироги з квасолею і капустою, картопля та узвар.

Номер слайду 14

6 січня, на Святвечір, щойно зійде перша зоря на небосхилі українські родини сідають до столу. Опісля вечері в сімейному колі заводять колядки.

Номер слайду 15

На столі — свята вечеря,вся родина за столом. Відчиняє ангел дверіпозолоченим крилом. На столі багато страв,Закінчили безліч справ,Бо в кутку стоїть дідух,Відчуваєм свята дух. Гостей зустрічаємо,Колядками вітаємо.

Номер слайду 16

Це сталося дуже давно, більше 2000 років тому. Пастухам з’явився Янгол – Благовісник і сповістив їм про те що цієї ночі народився Ісус Христос. Пастухи пішли у Вифлеєм, щоб на власні очі побачити це диво. Коли пастухи прийшли, вони побачили немовля. Світло над яслами засяяло так, що засліпило пастухів. Це було Сяйво народження Бога на Землі.

Номер слайду 17

До наших часів збереглися традиції колядувати на різдвяні свята. Колядники перевдягаються в різних героїв. Роблять різдвяну зірку з кольорового паперу із дзвіночками та стрічками.

Номер слайду 18

Колядники стукають у двері, питають господарів дозволу колядувати. Співають пісні про народження Ісуса, у колядках бажають добра, радості, здоров’я.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

13 січня – свято Меланки, щедрий вечір. Сідаючи до вечері, кожен одягав нову або свіжовипрасовану сорочку. Повечерявши, сусіди йшли один до одного миритися, щоб Новий рік зустріти в мирі та злагоді. У цей час дівчата йшли щедрувати. Як правило, щедрували вони під вікнами, не заходячи у дім.

Номер слайду 21

https://www.youtube.com/watch?v=t9 Jqn. EDRo0 EЩедрий вечір, добрий вечір

Номер слайду 22

Що бажають у щедрівці?Які колядки і щедрівки ти знаєш?

Номер слайду 23

14 січня –Свято Василя – покровителя землеробства. Після переходу на "новий стиль", за традицією, Старий Новий рік продовжують святкувати і сьогодні. Вдосвіта підлітки засівали збіжжям оселі. На щастя, на здоров'я, На новий рік, на нове літо, Роди, Боже, жито і пшеницю, Всяку пашницю! А ти, кукілю, не родись, По доріжці розкотись, Конопельки під стельки, Льонок по поясок. Драстуйте, будьте здорові, З празником, з Новим роком!

Номер слайду 24

19 січня – Водохреща. Ранком у церкві відбувається Богослуження. По Богослуженні весь народ іде процесією на річку до хреста. Попереду несуть дерев'яний церковний хрест. Після водосвяття всі люди повертаються до своїх хат.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бояринова Людмила
    Чудова презентація!!! Я дуже вдячна вам за таку гарну, цікаву роботу!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 грудня 2022
Переглядів
1839
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку