Презентація "Свято Стрітення Господнього"

Про матеріал
В даній презентації висвітлено матеріал, який стосується традицій святкування Стрітення Господнього, походження деяких звичаїв. З метою розширення світогляду учнів, включено народознавчий матеріал: прислів’я, приказки, легенди та загадки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: “Свято Стрітення Господнього” Підготувала вчитель англійської мови Великоканівецького навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад – загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» Чорнобаївської районної ради Черкаської області Міщенко Тетяна Миколаївна

Номер слайду 2

15 лютого відзначається Стрітення ( інша назва - Стрічення, Громниці, Зимобор). А чому ж це свято має таку назву?

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Подія, коли святі Симеон і Анна зустріли в храмі принесеного батьками Ісуса і прославили його, і називається святом Стрітення Господнього та святкується православною церквою як одне з найбільших свят.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Стрітення – свято сорокового дня від народження Ісуса Христа. Це свято принесення Святою Дівою Марією сина до Єрусалимського Храму.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

У народі Стрітення здавна символізує зустріч зими з весною. З цим святом пов’язано багато прикмет, за якими можна буде судити про хід цілого року. Для віруючих обов’язковим у цей день є похід до церкви за свічкою-оберегом і свяченою водою. Свічка весь рік буде оберегом дому від вогню і блискавки, а вода буде мати цілющі властивості.

Номер слайду 10

По приходу з церкви запалювали таку свічку, щоб весняна повінь не пошкодила посіви і щоб мороз дерева не побив. Саме від громничної свічки і свято мало другу назву – Громниця.

Номер слайду 11

Стрітенська вода мала такі ж властивості, як і Йорданська. Коли святили в церкві воду, віруючі набирали тієї води в нову невеличку посудину, приносили додому і пильно берегли: їй приписували магічну силу.

Номер слайду 12

За народним уявленням вона цілюща, нею натирали хворі місця і вірили, що це допоможе. Вважали, що найкраще ця вода допомогала від пристріту – хвороби, що спричиняло погане око. Стрітенською водою кропили й напували худобу – щоб не хворіла. Пасічники берегли цю воду весь рік і кропили нею вулики кожної першої неділі по молодикові.

Номер слайду 13

Побутував цікавий звичай в українського народу. Напередодні Стрітення жінки випікали обрядове печиво у вигляді пташок – жайворонків. Люди вірили, що птахи на своїх крилах приносять з далекого вирію весну, проганяють люту зиму. А називали випечених пташок жайворонками, бо за давніми легендами ця пташка народилась із сонячного жару. Вона прокидається із сонцем і своїм срібним голосочком сповіщає, що вже прийшла весна!

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Ще однією особливістю свята було ворожіння. Напередодні свята на ніч ставили на поріг тарілочку з зерном, і якщо вранці на ньому з’являлася роса, то рік буде врожайний і багатий.

Номер слайду 16

У народі кажуть, що в цей день, 15 лютого, зима з весною зустрічаються і сперечаються. Стомлена, змарніла та виснажена від праці Зима, повинна поступитися молодій , повній сил, Весні.

Номер слайду 17

Легенда про свято Стрітення.

Номер слайду 18

Кажуть в народі, що всередині лютого зустрічаються дві пори року — Зима та Весна. Іде Зима, стара, втомлена, змарніла, одяг на ній латаний, а в руках — торба дірява, з якої сиплеться торішнє зерно. Весь урожай поїла Зима, час їй залишати землю.А назустріч старій Зимі виходить молода дівчина — Весна-красна.

Номер слайду 19

Вдягнена красуня в зелені шати, личко у неї рум'яне, веселе, а на голові — пишний вінок квітів. —  Здоров будь, Зимонько! — вітається Весна. —  І тобі день добрий,— відповідає Зима. —  Час тобі, бабусю, поступитися мені, я пануватиму на землі,— каже молода красуня.— Усе, що люди запасли, ти поїла, спорожнила комори та клуні. —  Ні, Весно, це ти прийшла зарано,— бурчить стара,— я ще володарка на землі.

Номер слайду 20

—  Давай змагатися,— пропонує Весна,— хто переможе, той і залишиться. Погодилась Зима. Стали вони силою мірятись: то стара віхолою та морозом повіє, то молода теплом та сонячним променем пахне. А в народі зустріч двох пір року Стрітенням назвали і примітили: цього дня погода може кілька разів змінюватись. Яка з них переможе, така і пануватиме невдовзі.

Номер слайду 21

Та так сталося тільки у цій легенді. А в народі люди вважають, що хто переможе під час двобою, той і буде правити далі. Але як наші предки дізнавалися, хто переміг? У цьому їм допомагали стрітенські прикмети.

Номер слайду 22

1. Ясна і тиха погода в цей день віщує добрий урожай і роїння бджіл. 2. Як на Стрітення тепло й сонячно, то весна буде теплою. 3. Громовиця – скидайте рукавиці, близько весна. 4. На Стрітення повертається птиця до гнізда, а хлібороб – до плуга.

Номер слайду 23

5. Яка погода цього дня, такою виявиться й весна. 6. Якщо на Стрітення відлига, то весна має бути ранньою і теплою, падає сніг — дощовою і тривалою, хурделило — пізньою та холодною, а коли день похмурий, без сонця — ще дошкулятимуть суворі морози. 7. Як капатиме зі стріх водичка, так прибуватиме і мед до вуликів.

Номер слайду 24

8. Якщо на Стрітення мороз, то скоро весні бувати! 9. Якщо іде сніг, то буде урожай багатий! 10. Якщо бурульки на стрісі довгі, то літо буде дощовим, а якщо короткі – сухе й погоже.

Номер слайду 25

А давайте і ми позмагаємось та з зимою попрощаємось. Я читатиму початок фрази, а ви закінчуватимете риму одним словом.

Номер слайду 26

Зима! Зима! Усякий знає: Вона холодною буває. Летять, кружляють, як пушинки, Легкі білесенькі..

Номер слайду 27

СНІЖИНКИ

Номер слайду 28

Мороз у лід озера кута. Зима тоді, всі кажуть, люта. Вона буває і серйозна: Суха, і вітряна, й …

Номер слайду 29

МОРОЗНА.

Номер слайду 30

А як насуне хмара сива, Зима по-своєму красива. І особлива, і чарівна, Як королева чи ...

Номер слайду 31

ЦАРІВНА.

Номер слайду 32

І завжди неповторна, дивна, Непередбачена, чарівна. А вранці іній — от обнова! Яка зима у нас…

Номер слайду 33

КАЗКОВА!

Номер слайду 34

Зима, скажу вам, дуже гарна, То сонячна, то часом…

Номер слайду 35

ХМАРНА.

Номер слайду 36

Насунуть хмари звідусіль І закружляє заметіль. І не завадило б кожуха: Така буває …

Номер слайду 37

ЗАВІРЮХА.

Номер слайду 38

І чорна хмара довго висне, Мороз пече, мороз аж тисне. А вітер свище, вітер віє, По кучугурах сніг …

Номер слайду 39

БІЛІЄ.

Номер слайду 40

І горнуться всі до тепла, Така зима буває зла. І пташка змерзла і голодна, Бо видалась зима …

Номер слайду 41

ХОЛОДНА.

Номер слайду 42

А блисне сонечко згори — Ото краса для дітвори Тоді зима і біла, й чиста, Уся срібляста, вся …

Номер слайду 43

ІСКРИСТА!

Номер слайду 44

На гірку всі біжать вони, Несуть санчата, ковзани Їх і мороз не зупиняє, Хоч за носи усіх …

Номер слайду 45

ЩИПАЄ.

Номер слайду 46

Та все одно зима прекрасна, Вся біла-біла, світла, ясна А якщо вітер завиває, То ясно, що зима …

Номер слайду 47

СПІВАЄ!

Номер слайду 48

А на ставочках скресла крига — Тоді ми знаємо — відлига У небі сонечко блищить, Вода із стріхи …

Номер слайду 49

КАПОТИТЬ.

Номер слайду 50

І щезнуть вітри та морози, Закапають з бурульки сльози Така вона тепер смішна, Бо незабаром вже …

Номер слайду 51

ВЕСНА!

Номер слайду 52

Ось так, в красі земній, Богом даній, приходить до людей Весна. Невтомна молода господиня, яка супроводжує всілякі творива людські. Стрітення - свято християнське і народне, дві зустрічі, дві філософії, дві мудрості. Пізнавайте народну мудрість, бо в ній закладено невмирущість духу нашого, наші надії і сподівання. Любіть наш край, наші звичаї, то найбільший скарб.

Номер слайду 53

Номер слайду 54

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Фролова Александра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гольдфельд Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
11 вересня 2021
Переглядів
2209
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку