Презентація "Т.Г.Шевченко – геніальний поет, мислитель, пророк національного відродження в Україні"

Про матеріал

Розкриття життєвого та творчого шляху Т. Г. Шевченка для п'ятикласників через оповідання С. Васильченка "В бур'янах" та фотоматеріали.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

“Тарасову гору видно всій Україні! Видно її сьогодні всім континентам земної кулі. Ніколи стежки сюди не заростуть. Світочів своїх людство ніколи не забуде!” – писав відомий письменник Олесь Гончар.

Номер слайду 3

Поет шукав “на тих горах окрадених” над Дніпром ділянку землі, щоб там оселитися. Мріяв збудувати хату, план і проект якої виконав сам: Я тільки хаточку в тім раї Благав і досі ще благаю…

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Було це в 1817 році. Тоді трирічний Тарас, батько, мати, сестра Катерина та Ярина , брат Микита жили в тісній дідовій хаті. Хата маленька, а пожильців – як у маківці зерняток… курці ніде клюнути. На цьому ж таки кутку жив селянин Тетерюк. Якось пішли чутки, що він продає хату. Звичайно, кому, як не Шевченкам, її купити. Юрмитися в одній халупці було просто несила. Але де взяти грошей? Та на поміч Григорію прийшла вся родина Шевченків і хату було куплено. Хата хоч і старенька, кособока, з підсліпуватими двома віконцями, здавалася Шевченкам просто світлицею. У хаті була піч, лежанка, піл, попід стінами стояли лави, ослін. Оце й усі меблі. Але, що й казати, і така господа здавалась діткам розкошами. Немало зазнав горя Тарас у батьковій хаті. Смерть матері, знущання мачухи. Особливо натерпівся після смерті батька. Почалися тяжкі сирітські роки. Але ця хатина була йому найдорожча. Малюнок, який ви бачите, Т. Шевченко намалював у 1843 році.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Тестове опитування 1. У якого пана був кріпаком батько Шевченка? А Енгельгардта; Б Енгельса; В Енвельгардта; Г Ентельгардта. 2. «Одна неволя панська, друга —...» Продовжте фразу з твору: А особистісна; Б сімейна; В царська; Г армійська. 3. Чому вночі з 26 на 27 лютого старого стилю в хаті Шевченків блиснув вогник світла? А Помер Григорій Шевченко; Б народилася сестра Тараса — Катерина; В святкували визволення з кріпацтва; Г народився Тарас Шевченко. 4. Як пояснили баби появу немовляти? А «Приніс лелека»; Б «Знайшли в коноплі»; В «Підкинула зозуля»; Г «Знайшли в капусті».

Номер слайду 12

5. Яку долю пророкувала сусідка Тарасові? А Що він відніме волю в панів; Б що він принесе нещастя родині; В що він стане царем; Г що він знищить свого пана. 6. Чому одного квітневого вечора родина мала невеселу вечерю? А Бо не було чого їсти; Б бо пан змушував батьків працювати вночі; В бо Тарас десь дівся; Г бо родина отримала сумна звістку. 7. Хто допоміг Тарасові дістатися додому? А Кріпаки; Б чумаки; В пан; Г сусідські діти. 8. Чому мати кепкувала з Тараса? А Тому що він був замурзаний; Б тому що він хотів подорожувати з чумаками; В тому що він дивно співав; Г тому що він розповідав надзвичайні історії.

Номер слайду 13

9. За словами батька, на кого мав бути схожим Тарас у майбутньому? А На Хмельницького; Б на Ковпака; В на Кармелюка; Г на Бандеру. 10. Якого птаха автор порівнює з артистом? А Півня; Б солов'я; В папугу; Г горобця. 11. Що дала їсти Катря малому Тарасу? А Бублик; Б жовану куклу; В кашу; Г м'якиш. 12. Де минуло дитинство Т. Шевченка? А У Миронцях; Б у Микитівці; В у Кирилівці; Г у Києві.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

…і Дніпро,і кручі…Було видно, було чути, як реве ревучий… Наша дума, наша пісня не вмре, не загине…

ppt
Додано
22 липня 2018
Переглядів
6667
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку