Презентація " Тампонування рани"

Про матеріал
Ознайомлення учнів з алгоритмом тампонування рани, надання допомоги при сильних кровотечах
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Техніка тампонування рани. Тампонування рани є ефективним методом зупинки масивної зовнішньої кровотечі на шиї, підпахвових і пахвинних ділянках.

Номер слайду 2

Для тампонування рани → з метою зупинки кровотечі→ слід використовувати спеціальний кровозупинний бинт — стерильний бинт, → який був просочений кровозупинними засобами → для зручності користування складений Z-подібно або «гармошкою» типу Combat Gauze (бойова марля).

Номер слайду 3

Тампонування рани стерильним кровозупинним бинтом. Перевірити притомність постраждалого, поставивши йому запитання, яке потребує відповіді.

Номер слайду 4

Оцінити реакцію постраждалого на біль під час ваших дій (щипок за шкіру на відкритій ділянці тіла, натискання на мочку вушної раковини)

Номер слайду 5

якщо постраждалий не реагує, то діяти за алгоритмом ABC для визначення місця зупинки кровообігу та одночасно продовжуйте зупинку кровотечі;ABC – скорочення від англійських слів: Airway – прохідність дихальних шляхів, Breathing – дихання, Circulation – кровообіг.

Номер слайду 6

якщо постраждалий реагує на подразники, продовжувати тільки заходи зупинки кровотечі;

Номер слайду 7

здійснити щільне тампонування рани стерильним кровозупинним бинтом (бойовою марлею)

Номер слайду 8

ТАМПОНУВАННЯ РАНИ ПРИ КРОВОТЕЧІ Виконують за допомогою марлевого тампона і застосовують на тих ділянках тіла, де неможливо застосувати інші способи зупинки кровотечі. Як правило, таку зупинку виконують при глибоких ранах.

Номер слайду 9

Пальцями туго виповнюють тампоном просвіт рани, при цьому судини в глибині перетискаються.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Поверх тампона на рану ще накладають гемостатичну пов'язку.

Номер слайду 12

ТАМПОНУВАННЯ РАНИ ПРИ КРОВОТЕЧІ

Номер слайду 13

При тампонуванні потрібно дотримувати таких правил:уважно огляньте рану і виявіть місце кровотечі;

Номер слайду 14

своєю правою рукою притисніть судину в цьому місці до кістки в глибині рани, щоб зменшити кровотечу; одночасно підготуйте кровозупинний або стерильний бинт до використання;

Номер слайду 15

візьміть в ліву руку кілька петель бинта і підведіть його під пальці правої руки, якою продовжуйте тиск на судину з використанням підведених петель;

Номер слайду 16

повторіть цей прийом до заповнення рани, не послаблюючи тиску правою рукою;

Номер слайду 17

після повного тампонування рани, здійсніть прямий тиск на рану двома руками протягом щонайменше 10 хв у разі використання звичайного бинта і 3 хв — кровозупинного

Номер слайду 18

Після виконання маніпуляції, обережно зменште тиск і огляньте рану; якщо промокання бинта кров’ю не збільшується і кровотеча зупинилась — накладіть поверх рани компресійну пов’язку.

Номер слайду 19

У випадку, якщо кровотеча не зупинилась, слід продовжити прямий тиск на рану з максимальним зусиллям до приїзду бригади швидкої допомоги

Номер слайду 20

Алгоритм зупинки вузлових кровотеч

Номер слайду 21

У разі кровотечі з носа постраждалого → необхідно посадити, → розстебнути комірець, → на перенісся покласти шматочок льоду або міхур з холодною водою, → голову дещо нахилити вперед, а не назад, → затиснувши крила носа пальцями (на 1-15 хв).

Номер слайду 22

Можна також щільно затампонувати носові ходи шматочком чистої вати.

Номер слайду 23

Висновок. При кровотечі, що загрожує життю, в області шиї, плеч або паху тампонуйте (заповніть) рану кровоспинною марлею, звичайною марлею , або чистою тканиною, після чого здійсніть тиск обома руками.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, Основи медичних знань) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
25 лютого
Переглядів
148
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку