Презентація "Тарас Григорович Шевченко"

Про матеріал

Презентацію можна використати на уроках літературного читання у 2 класі, при вивченні теми:" Життя і творчость видатного письменника та художника Тараса Григоровича Шевченка"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Літературне читання2 клас Тарас Григорович Шевченко

Номер слайду 2

Дитячі роки великого Кобзаря. Тарас Григорович Шевченко народився 9 березня 1814 року в селі Моринцях, Звенигородського повіту, Київської губернії.(нині Черкаської області) у сім’ї кріпаків. 

Номер слайду 3

Безрадісні роки малого Тараса пройшли в селі Кирилівці , куди переїхала жити вся родина Шевченка. Батьки поета – Катерина Яківна та Григорій Іванович Шевченки – були власністю поміщика-деспота Енгельгардта, який не вважав кріпаків за людей і жорстоко знущався з них. Родина Шевченків жила в старій хатині, вкритій почорнілою гнилою соломою. В ній пройшли тяжкі дитячі роки поета, які він часто з глибоким сумом згадував у своїх творах.

Номер слайду 4

Злидні та тяжка праця рано звели в могилу матір Тараса – йому було лише 9 років. Батько, залишившись з п’ятьма малими дітьми (Катерина, Тарас, Ярина,Марія, Йосип), одружується з вдовою, в якої теж було троє маленьких дітей. Старша улюблена сестра, ніжна й терпелива нянька – Катерина вийшла заміж і переїхала в село Зелена Діброва. Лиха й сварлива мачуха не могла замінити сиротам рідну матір. Особливо часто від мачухи діставалося Тарасу, якого вона дуже незлюбила за його розум.

Номер слайду 5

Непосильна праця на панщині скоро звела в могилу і Тарасового батька. В одинадцять років Тарас залишився круглим сиротою. Діти змушені були йти у найми. Тарас наймитує у дяка, відробляючи за навчання, пасе громадську череду, служить у попа за кучера.

Номер слайду 6

Служачи у п’яниці-дяка Богорського, Шевченко зазнає більше бійки та лайки, ніж вчиться, але ніщо не могло вбити в ньому жадібного прагнення до освіти.

Номер слайду 7

Тарас втік від п’яниці-дяка Богорського в село Стеблево, а потім – у Тарасівку. Тарасівський дячок-маляр відмовив Шевченкові, сказавши, що ніби той не має здібностей до малярства. Лише в селі Хлипнівка маляр вперше заявив, що з Тараса будуть люди і погодився взяти його своїм учнем. Але для того, щоб жити у маляра, потрібний був дозвіл від пана. Коли Тарас прийшов просити дозволу в управляючого на навчання у хлипнівського маляра, його забрали в панську двірню, спочатку кухарчуком, а потім – козачком поміщика Енгельгардта. Це було у 1829 році, Шевченкові йшов 15-й рік.

Номер слайду 8

У Вільно Шевченко вивчає польську мову, знайомиться з польською літературою, продовжує вчитися малювати. Матеріалів про перший період малярської творчості Шевченка збереглося небагато, але вони свідчать про те, що Шевченко вже з 16 років добре володів технікою рисування. На початку 1831 року Енгельгардт переїхав до Петербурга, куди разом із слугами був відправлений по етапу і Т. Шевченко. Бажаючи мати серед своїх слуг «власного» художника, Енгельгардт законтрактував Шевченка на чотири роки до цехового майстра живопису Ширяєва.

Номер слайду 9

Талант Шевченка як поета й художника звернув на себе увагу представників російської культури, зокрема К. П. Брюллова. Шевченко познайомився з поетом Жуковським, Григоровичем, художником Венеціановим, композитором Вієльгорським. Карл Павлович  Брюллов. Василь Андрійович Жуковський Дмитро Григорович Олексій Гаврилович Венеціанов.

Номер слайду 10

Перша збірка власних віршів Шевченка вийшла в світ 1840 року під назвою «Кобзар». 

Номер слайду 11

Перша подорож Шевченка на Україну продовжувалася близько восьми місяців. Виїхавши з Петербурга у травні 1843р., поет відвідав десятки міст і сіл України (рідну Кирилівку, Київ, Полтавщину, Хортицю, Чигирин тощо). Спілкувався з селянами. У 1847 році здійснив другу подорож в. Україну.

Номер слайду 12

Подорож  Тараса Григоровича Шевченка. Україною.

Номер слайду 13

У квітні 1847 року жандарми арештували і Т. Г. Шевченка на переправі через Дніпро, коли він повертався з Чернігова до Києва. Під час обшуку в нього знайшли зошит з революційними віршами, в тому числі поему «Сон». Цей твір і був основним обвинуваченням та причиною суворого покарання поета. Сім років перебування в Новопетровському укріпленні — чи не найтяжчих у житті поета. 

Номер слайду 14

Заслання підірвало здоров’я Шевченка. На початку 1861р. він тяжко захворів і 10 березня помер. Незадовго до смерті написав останній вірш — “Чи не покинуть нам, небого”. Похований був на Смоленському кладовищі. Через два місяці, виконуючи заповіт поета, друзі перевезли його прах на Україну і поховали на Чернечій (тепер Тарасова) горі біля Канева.

Номер слайду 15

Фон – [ Електронний ресурс] – режим доступу: Текст – [ Електронний ресурс] – режим доступу:http://www.ukrlitzno.com.ua/taras-shevchenko-biografiya-skorocheno/Картинки – [ Електронний ресурс] – режим доступу:https://yandex.ua/images/search Інтернет – ресурси:

pptx
Додано
6 травня 2018
Переглядів
4301
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку