Презентація "Тарас Григорович Шевченко"

Про матеріал

Цей матеріал можна використати на уроці літературного читання, а також під час проведення позакласних заходів.

Презентація підходить для занять з майбутніми першокласниками. Підготовка до школи.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тарас Григорович Шевченко9 березня 181410 березня 1860

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Дитячі роки. Народився Тарас Григорович Шевченко 9 березня 1814 року в селі Моринцях на Черкащині у сім’ї кріпаків.

Номер слайду 5

Жили вони в злиднях, багато працювали, щоб прогодувати сім’ю, а сім’я була чималенька – п’ять сестричок Тарасових і двоє братів. А звали їх: Катерина, Ярина, три Марії, Микита і Йосип. Старша сестра Катерина була Тарасові за няню.

Номер слайду 6

З дитинства був допитливим Тарасові було любив малюватиспівати. Батько одружився вдруге. Мачуха мала трьохсвоїх дітей, і життя в хаті стало нестерпним.років коли вінзалишився без матері

Номер слайду 7

Через два роки помер і батько, хлопець пішов у найми. Тарасові дуже хотілося вчитися. Тарас таємно перемальовував картини зі стін панського будинку. За це його одного разу дуже покарали. Але й помітили неабиякі здібності кріпака і вирішили віддати його до майстра вчитися на «кімнатного живописця».

Номер слайду 8

У 17 років, він опинився зі своїм паном у Петербурзі. У 24 роки друзі викупили Тараса з кріпацтва. Він узявся за науку, став освіченою людиною.

Номер слайду 9

Друзі-земляки посприяли виходу у світ першої книги його віршів — «Кобзаря».

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Його поезія будила прагнення до волі, національну гідністьукраїнців. Тому поет був небезпечним для царського уряду, і його було заслано рядовим солдатом на довгих десять років із забороною :

Номер слайду 13

Шевченкові поезії стали улюбленими творами багатьох поколінь дітей. Мріяв поет написати й інші підручники для початкової школи, викладати малювання в Київському університеті. Однак передчасна смерть не дала йому здійснити своїх планів.

Номер слайду 14

Помер Тарас Шевченко 10 березня 1861 року. Поховали його на Смоленському кладовищі в Петербурзі. У травні того ж року домовину поета перевезено в Україну й поховано, як він сам заповідав, на Чернечій горі над Дніпром біля Канева.

Номер слайду 15

pptx
Додано
23 червня 2023
Переглядів
246
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку