Презентація "Тайна зниклої бактерії"

Про матеріал

Презентація до уроку біології у 8 класі по темі " Лейкоцити"

формувати поняття про лейкоцити, вивчити будову і функції лейкоцитів та пов'язані з ними захисні властивості крові, ознайомити з лейкоцитарною формулою і видами лейкоцитів, сформувати поняття про імунітет, розкрити роль І.І. Мечникова у створенні вчення про імунітет. Розвивати системність мислення,уміння складати таблиці та на їхній основі систематизувати знання; вчити застосовувати знання на практиці, робити висновки; розвивати пам'ять, увагу, мислення

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тайна зниклоїбактерії

Номер слайду 2

Лейкоцити - це піхота, що защає організм від інфекцii.

Номер слайду 3

Хто ж вони такі?Лейкоцити (від грец. «Леукос» - білий, цітус - клітина) - безбарвні клітини крові. Так їх назвали на відміну від еритроцитів - червоних клітин.

Номер слайду 4

Лейкоцити - першокласні "розвідники" і "спецназ" нашої імунної системи. Будь-який ворог, який опинився у внутрішньому середовищі нашого організму, швидко виявляється і безжально атакується цими "відважними" клітинами.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Лейкоцити різними способами захищають організм від мікробів, чужорідних речовин і власних дефектних або заражених вірусом клітин. Деякі види лейкоцитів є фагоцитами (клітинами-пожирачами). Це означає, що ті молекули і клітини, які необхідно знищити, фагоцити поглинають і переварюють.

Номер слайду 7

Так куди ж поділась бактерія?Лейкоцити атакують бактерії золотистого стафілокока, щоб захистити людину від висипу угрів або пневмонії.

Номер слайду 8

Також лейкоцити поглинають клітини еритроцитів,які вже не здатні виконувати свої функції.

Номер слайду 9

Пізніше з'ясувалося, що лейкоцити беруть участь ще в регенерації (відновленні) тканин, згортання крові та транспорті ферментів.

Номер слайду 10

З'ясувалося ще таке цікаве явище: лейкоцити, як таксі, перевозять у вогнище запалення антибіотик азитроміцин. Тому його концентрація в осередку запалення стає більше, ніж в інших тканинах організму. У результаті - лікувальний ефект вищий, токсичний нижчий. Такий феномен, наскільки відомо, поки що встановлений тільки для одного цього антибіотика.

Номер слайду 11

Лікарі стежать за кількістю лейкоцитів, оскільки будь-яке його зміна найчастіше є ознакою хвороби або інфекції. Лейкоцити - це піхота, що захищає організм від інфекції. Ці клітини захищають організм шляхом фагоцитозу (поїдання) бактерій або ж за допомогою імунних процесів - вироблення особливих речовин, які руйнують збудників інфекцій. Лейкоцити діють в основному поза кровоносної системи, але в ділянки інфекції вони потрапляють саме з кров'ю.

Номер слайду 12

Підвищення лейкоцитів в крові: Лейкоз Інфекції, запалення Стан після гострої кровотечі, гемолізу Алергія Зниження лейкоцитів в крові: Деякі інфекції (грип, кір, краснуха та ін) Патологія кісткового мозку (апластична анемія) Підвищена функція селезінки Генетичні аномалії імунітету

Номер слайду 13

Фотографія лімфоцита, зроблена за допомогою електронного мікроскопа.

Номер слайду 14

А як же лейкоцити потрапляють до інфікованого місця?Діапедез (гр.diapedesis - просочування, гр.dia - два, лат.pes, pedis - нога) - здатність формених елементів крові (еритроцитів та лейкоцитів) проходити через стінку кровоносних судин. Кровоносний капіляр. Стінка капіляра. Плазма. Еритроцити. Лейкоцити

Номер слайду 15

А де ж народжується наше славне військо?Тимус. Мигдалини. Пахвові лімфатичні вузли. Селезінка. Пластинки ПейєКістковий мозок

Номер слайду 16

pptx
Додано
14 січня 2019
Переглядів
970
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку