Закусочні бутерброди: канапе, тартинки, тарталетки, воловани. Готують на маленьких шматочках підсушеного або підсмаженого на маслі хліба або використовують випічку з лист.ового або прісного тіста. Замість хліба для закусочних бутербродів використовують також воловани і корзиночки (тарталетки)
Гарячі бутерброди Готують з відвареним м'ясом, куркою, з набору продуктів (ковбаси, сиру, яєць, зеленого горошку, майонезу) і рибних консервів. Для їх приготування використовують половинки булочок або пшеничний хліб, на які укладають нарізані продукти, заправляють майонезом, посипають тертим сиром і запікають в духовці при температурі 220—240°С протягом 2-3 хв. Подають гарячими на круглих блюдах, які покривають серветками.
Вимоги до якості бутербродів. Бутерброди повинні мати привабливий зовнішній вигляд, пікантний смак і приємний аромат. Продукти акуратно нарізані, зачищені, викладені на скибочках хліба. Мають гладеньку поверхню, смак і запах властиві використаним продуктам. Хліб не черствий, товщина шматка для відкритих бутербродів 1 – 1,5 см, для закритих 0,5 см. Оформляють свіжими овочами, листковими і пряними овочами, шматочками яйця і лимона, маслинами, соусом майонезом, калиною або журавлиною. Бутербродні вироби не підлягають тривалому зберіганню, строк реалізації бутербродів не більше ніж 30 хв.
Правила безпечної роботи при роботі з ножем. Для обробки продуктів та приготування страв слід користуватися ножами з нержавіючої сталі. Лезо ножа має бути гострим, не пощербленим, а ручка без тріщин. Працюючи ножем, слід стежити за поставою й бути уважним. При нарізанні продуктів ніж тримати за ручку правою рукою, лівою тримати продукт, пальці мають бути підігнуті так, щоб лезо ножа було якомога далі. Нарізувати хліб, гастрономічні вироби, овочі слід на спеціальних обробних дошках. Після закінчення роботи ніж помити і витерти, тримаючи його за ручку. Передавати ніж ручкою вперед. Ножі зберігати в чохлах, підставках, у спеціально відведеному місці.
Інструкційна картка 1 Нарізування хліба для бутербродів Послідовність виконання: Одягнути робочу форму, ретельно помити руки. Підготувати дошку для хліба й кухонний ніж, вазу для хліба. Дно вази застелити чистою серветкою. Хлібину розрізати вздовж навпіл, покласти розрізаним боком на дошку. Нарізати впоперек тонкими скибками завтовшки 1-1,5 см Батон різати скибками завтовшки 1 см ,шкільні булочки різати посередині. Нарізаний хліб скласти у вазу. Зібрати крихти, помити ніж і дошку Проаналізувати допущені помилки.