Презентація "Тема 1. Я – людина.Самоідентифікація"

Про матеріал
Матеріали до вступного уроку з інтегрованого курсу "Громадянська освіта". Презентація включає в себе мотиваційні завдання, допоможе опанувати складні поняття на практичних прикладах, візуалізує інформацію. Містить приклади для пошуку з життя відомих українців як автохтонного, так і іноземного походження.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Громадянська освітаІнтегрований курс

Номер слайду 2

Тема 1. Я – людина. Самоідентифікація

Номер слайду 3

П. Гоген. «Звідки ми прийшли? Хто ми? Куди ми йдемо?»

Номер слайду 4

Існує історико-філософський жарт про те, яке визначення людини дав давньогрецький мислитель Платон. Одного разу його запитали: «Що таке людина?». «Це тварина, що ходить на двох ногах», — відповів філософ. Тоді йому заперечили: «Тож птахи теж ходять на двох ногах!» Обміркувавши це заперечення, Платон уточнив визначення: «Людина — це істота, що ходить на двох ногах, алебез пір’я». І тоді жартівники підкинули вчителеві обскубаного півня, на шиї якого висіла дощечка зі словами: «Людина за Платоном». Відповіддю мислителя стало нове визначення: «Людина — істота безкрила, двонога і з широкими нігтями, здатна до державного знання».?Якою є мораль цього жарту?

Номер слайду 5

Мотивація до вивчення теми. Складіть коротеньку власну характеристику, даючи відповіді на питання: ХТО Я ?ЩО МЕНІ ПОДОБАЄТЬСЯ РОБИТИ ?В ЧОМУ МОЯ УНІКАЛЬНІСТЬ ?ШО Я РОБЛЮ ДОБРЕ ?ЯКИЙ/ ЯКА Я ?Які відповіді схожі?Які відповіді різняться?Про що говорять ваші характеристики?Що для вас означає бути людиною?На яких уроках ви вже вивчали сутність людини: біологічну, соціальну, історичну, політичну, економічну?

Номер слайду 6

«Людина — індивід — особистість —особа — громадянин»Поняття. Зміст. З яким періодом пов’язане. Людина. Біологічне поняття (Homo Sapiens) З моменту народженняІндивід. Конкретна людина зі своїми унікальними властивостями. З моменту народження. Особистість. Соціальне поняття (лише в людському суспільстві)Упрдовж розвитку людинита її формування. Особа. Людина, яка бере участь у правовідносинах. Протягом життя. Громадянин. Політико-правове поняття (пов’язує людину з державою) Протягом життя

Номер слайду 7

Ідентичність (від латинського слова identicus тотожний, однаковий). сукупність установок, уявлень, пов’язаних із власним самоусвідомленням (самоідентифікацією) індивіда та його самооцінюванням у суспільстві.Є різні класифікації видів ідентичності, зокрема розрізняють: Я-ідентичність — суб’єктивне відчуття індивідом власної своєрідності («Я — не такий (така), як інші»);особисту ідентичність — індивідуальні ознаки людини: по-перше, сюди входять усі унікальні ознаки цієї людини (наприклад, відбитки пальців) і, по-друге, унікальна комбінація фактів і дат історії її життя;соціальну ідентичність — типізація особистості на основі атрибутів соціальної групи, до якої індивід належить. Усвідомлення особою своєї належності до різних соціальних груп, які вона сприймає як «свої», стосовно яких вона найбільшою мірою здатна відчути і сказати «ми»(стать, вік, родина, релігія, етнос,фах тощо)

Номер слайду 8

Американський соціолог Чед Гордон запропонував п’ять видів ідентичності:статева ідентичність — гендерна ідентифікація людини; етнічна ідентичність — ідентифікація людини як члена расової, релігійної, національної спільноти або мовної групи, субкультури тощо; ідентичність членства, яка базується на участі людини в різних суспільних групах та організаціях — формальних і неформальних; політична ідентичність — ідентифікація людини з певною політичною групою (ліберал, демократ, радикал тощо); 5) ідентичність за родом занять —ідентифікація людини з певними видами трудової діяльності як у домашньому господарстві, так і поза ним. Джерело: Gordon Ch. Development of evaluated role identities // Annual Review of Sociology. — 1976. — V. 2. — P. 405—433. // http://www.cufef.univ-avignon.fr/documents/txt/gordon_DERI.pdf• Поясніть, як ви розумієте кожну із запропонованих ідентичностей. Який зміст ви в них укладаєте?

Номер слайду 9

1) Особистісна ідентифікація(Самоідентифікація)Стать, вік, сімейний стан, національність,мова, професія (рід занять), мешканець села (міста), громадянин держави2)Соціальна ідентифікація. Час народження, місце народження, походження, група крові, резус, відбитки пальців-це ототожнення себе з певними ознаками, притаманними тим соціальним групам, до яких людина хоче належати або вже належить; це процес прийняття групових звичаїв, норм, установок і кодів поведінки.

Номер слайду 10

Кожна людина водночас є членом багатьох груп, а тому — носієм багатьох ідентичностей. Прочитайте інформацію про відомих діячів минулого та сучасності(слайди 10-12). Складіть «багаж ідентичностей» цих осіб «зсередини» і «зовні». Порівняйте. Народився у м. Миргород на Полтавщині в сім’ї чиновника. Навчався в Миргородському та Гадяцькому повітових училищах. Не маючи змоги продовжувати систематичне навчання, наполегливо займався самоосвітою. Класик української літератури Панас Мирний (справжнє прізвище Рудченко)зробив блискучу державну кар’єру в Російській імперії. Він дослужився до чину дійсного статського радника (чин цивільного генерала, що прирівнювався до губернаторської посади). Влада й не здогадувалася, що високопоставлений чиновник є водночас відомим письменником, який творить на забороненому «малороссийском наречии». І в той час як у 1915 р. П. Рудченка Панас Мирний (1849-1920)український прозаїк і драматург. Д/З

Номер слайду 11

вшановували з нагоди 66 річчя як високого за рангом, сумлінного чиновника, полтавська жандармерія розшукувала «політично підозрілу особу Панаса Мирного, який «находится где-то в Полтавской губернии и живет на нелегальном положении». Складними були сімейні стосунки письменника. Його дружина, Олександра, не змогла стати соратницею та однодумцем Панаса Мирного. Старший син загинув на фронті в роки. Першої світової. Молодший був петлюрівцем, поліг за самостійну Україну. А середній вступив до денікінців, а потім у вирі громадянської війни приєднався до Червоної армії. Самписьменник не симпатизував більшовикам.

Номер слайду 12

У Стівена було кілька псевдонімів, а саме: «The Woz», «Wizard of Woz» і «i. Woz» (каламбур; гра слів зi. Bookом та іншими продуктами фірми Apple). Відомий своїм характером інтроверта, його дратує власнапопулярність. Стів Возняк так оцінив свій внесок у розвиток комп’ютерних технологій: «Це була революція, мирна революція. І я щасливий, що був її частиною».«Багато хто в мене запитує: «Стів, ти поляк?» Бо моє прізвище Возняк. Я відповідаю: «Ні, я українець. Я завжди знав, що моє прізвище українське. Все своє життя я хотів приїхати до України. Я деякою мірою бажав би бути українцем. Ці люди здаються найбільш подібними до американців, як я сам, з усіх інших європейців ». Стівен (Степан) Гері Возняк, 11 серпня 1950, Сан. Хосе, Каліфорнія, США)« піонер» комп’ютерних технологій українського походження, конструктор (разом зі Стівеном Джобсом) одного з перших персональних комп’ютерів у світі (США), співзасновник фірми Apple.

Номер слайду 13

ПосиланняІнтегрований курс «Громадянська освіта» (рівень стандарту) :підруч. для 10 кл. закладів загальної середньої освіти /Бакка Т. В., Марголіна Л. В., Мелещенко Т. В. — К. : УОВЦ «Оріон», 2018. Громадянська освіта. Інтегрований курс, рівень стандарту: підручник для 10 класу закладів загальної середньої освіти. // І. Д. Васильків, В. М. Кравчук,О. А. Сливка, І. З. Танчин, Ю. В. Тимошенко, Л. М. Хлипавка. — Тернопіль: Астон, 2018. Громадянська освіта (інтегрований курс, рівень стандарту) : підруч. для 10 кл. закл. загал. серед. освіти / О. О. Гісем, О. О. Мартинюк. — Харків : Вид-во «Ранок», 2018

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Борова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кушнір Ірина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Зелена Наталя Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Плєшакова Яна Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
26 жовтня 2019
Переглядів
16621
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку