Презентація "Тема: Нове життя народних мелодій в інструментальній музиці".

Про матеріал
Ця презентація знайомить учнів з кращими зразками обробок народних пісень композиторами-класиками, з поняттями обробка, варіації; виховує естетичне ставлення, інтерес та любов до музики як виду мистецтва.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мистецтво 7 клас. Тема: Нове життя народних мелодій в інструментальній музиці. Учитель мистецтва. Руссу Є. Г.

Номер слайду 2

Часто під час слухання симфонічних творів ми чуємо знайомі мелодії. Так композитори вшановують народну музику й дають їй нове життя. Жанр обробки народної пісні є дуже популярним і шанованим серед композиторів і виконавців. Найчастіше інструментальні обробки народних мелодій виконують ансамблі, оркестри народних інструментів, ансамблі пісні і танцю тощо. Але існує чимало обробок і для різноманітних інструментів-соло. Найпопулярніша форма інструментальних обробок — це варіації.

Номер слайду 3

Варіації. Латинське слово variatio означає зміну. У музиці варіаціями називається такий твір, в якому основна мелодія повторюється багато разів, але в іншому характері. Іноді змінюється тільки її супровід, але частіше – і вона сама, її ритм, темп, окремі звороти.

Номер слайду 4

Костянтин Мясков - відомий діяч української радянської музичної культури — є автором оперет, інструментальних концертів, творів для оркестру народних інструментів. Костянтин Мясков. Варіації на дві українські теми (у виконанні ансамблю народних інструментів)https://www.youtube.com/watch?v=ep. PNKOc6k. K0

Номер слайду 5

Часто під час слухання симфонічних творів ми чуємо знайомі мелодії. Так композитори вшановують народну музику й дають їй нове життя. Народні мелодії стали основним матеріалом Другої симфонії Левка Ревуцького. Уже перші такти твору просякнуті світлим поетичним розумінням світу, тонким відчуттям краєвидів України.

Номер слайду 6

Левко Ревуцький. Можна сказати, що Ревуцький проспівав величний гімн своєму народові. У цьому йому допомогли народні пісні, які покладено в основу головних тем симфонії. Саме мелодії народних пісень стали «зерном» образності, відправною точкою, імпульсом для розвитку великого симфонічного твору. Але Ревуцький, як великий митець, переосмислив ці пісні, він ніби переніс народні образи минулого в реальне сучасне.

Номер слайду 7

Симфонія № 2 Мі мажор Поет Максим Рильський так висловлювався про цей твір: «Друга симфонія сповнена красою українського поля, благородством народного серця, непереможними чарами народної пісні в дорогоцінній оправі симфонічної майстерності».https://www.youtube.com/watch?v=Ki_z5 Va. M7t. M Симфонія складається з трьох частин. Для втілення основних тем композитор використав сім народних пісень: у І частині — «Ой весна, весниця», «Ой не жаль мені», у II частині — «Ой Микито, Микито», «Ой там в полі сосна», «У Києві на ринку», у III частині — «А ми просо сіяли», «При долині мак».

Номер слайду 8

Музичний фольклор значно впливає і на розвиток сучасної інструментальної музики, у якій відбувається оновлення засобів музичної виразності. Джерелами для цього часто стають саме зразки народного мистецтва. Прикладом може слугувати творчість українського композитора Мирослава Скорика. Зокрема, у «Карпатському концерті» він за допомогою прийомів звуконаслідування відобразив звуковий ландшафт гір: тембри денцівок (карпатських сопілок) та особливі інтонації валторн, що нагадують звучання трембіт. Тембральне звуконаслідування й інтонації гуцульського фольклору і є ознакою оновлення музичної мови.

Номер слайду 9

«Я ретельно вивчав гуцульський фольклор, їздив у експедиції. Буквально вбирав усі ритми карпатського краю. Ходив різними селами, прислухався», — так говорив Мирослав Скорик. Мирослав Скорик ( 1938 -2020)

Номер слайду 10

Розучування пісні « Вишиваночка» (музика і слова Наталії Май ). https://www.youtube.com/watch?v=0 Cll. GHLLzi. M

Номер слайду 11

« Вишиваночка» (музика і слова Наталії Май )1. Маю білу вишиванку, вишиваночку,Що матуся вишивала аж до раночку. Вишиванка розцвітає цвіт калиною,І у серці оживає Україною. Приспів. Вишиваночка, вишиваночка - наймиліша за усіх. Вишиваночка, вишиваночка – То матусі оберіг!2. Маю білу вишиванку, ще й намистечко,І на свято зодягаю взимку і літечком. Вишиванка розцвітає цвіт калиною,І у серці оживає Україною . Приспів. Вишиваночка, вишиваночка - наймиліша за усіх. Вишиваночка, вишиваночка – То матусі оберіг!

Номер слайду 12

Домашня робота. Опрацювати т. 3-4 (с. 40-44)Письмово: інформація про творчість одного з сучасних українських фолкгуртків (Даха. Браха, ONUKA, Go_A) або про творчість М. Скорика.

pptx
До підручника
Мистецтво (інтегрований курс) 7 клас (Масол Л.М., Гайдамака О.В., Кузьменко Г.В.. Лемешева Н.А.)
Додано
5 листопада 2021
Переглядів
1000
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку