Презентація "Тема «Шістдесятництво» як культорологічне й соціальне явище. Василь Симоненко – «витязь молодої української поезії». «Задивляюсь у твої зіниці», «Є тисячі доріг».

Про матеріал
Загальна характеристика творчості поетів - щістдесятників. Життєвий і творчий шлях Василя Стуса.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема «Шістдесятництво» як культорологічне й соціальне явище. Василь Симоненко – «витязь молодої української поезії». «Задивляюсь у твої зіниці», «Є тисячі доріг».

Номер слайду 2

Мета: дати загальну характеристику творчості поетів-шістдесятників; поглибити знання про життєвий і творчий шлях Василя Симоненка; ознайомитись з поезіями автора «Задивляюсь у твої зіниці», «Є тисячі доріг »; розвивати вміння аналізувати твори й робити висновки, дискутувати; виховувати інтерес до творчості В. Симоненка, патріотичні почуття.

Номер слайду 3

План заняття«Шістдесятництво» й «шістдесятники».2. Життєвий і творчий шлях В. Симоненка.3. Аналіз поезій «Задивляюсь у твої зіниці», «Є тисячі доріг».

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Соціально-історичні витоки шістдесятництва:• 60-ті pp. в СРСР — «хрущовська відлига» — період деякої лібералізації радянського суспільства у 1956— 1964 pp. (від XX з'їзду КПPC до усунення від влади М. Хрущова).• 60-ті pp. в усьому світі — час великих духовних зрушень, домагання національної свободи, пора оновлення мистецтва (авангардизм у літературі).

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Шістдесятники – це творче покоління 60 – х років ХХ століття, яке породило літературно - мистецький і суспільний рух в Україні в часи так званої «хрущовської відлиги», тобто тимчасового «потепління» радянського режиму.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Мета діяльності шістдесятників Шістдесятники ставили за мету:- верховенство суспільства над державою;рівність усіх громадян перед законом, включно з вищими посадовими особами;- пріоритет прав людини;- усунення регламентації творчого процесу;- подолання відірваності від західної культури.

Номер слайду 25

Шляхи розв'язання національної проблеми:• Створення умов розвитку національної культури.• Захист рідної мови.• Популяризація досягнень в галузі літератури і мистецтва серед населення.• Вивчення і пропаганда історії України.• Звільнення від стереотипів.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Жанрова система «шістдесятників»: -лірична поезія, балади; -притчі, етюди; -поеми, сонети, рубаї, ліричні новели;історичні романи, роман у віршах;химерна проза.

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Вірш «Є тисячі доріг» Є тисячi дорiг, мiльйон вузьких стежинок, Є тисячi ланiв, але один лиш мiй. I що менi робить, коли малий зажинок Судилося почать на нивi неряснiй? Чи викинути серп i йти байдикувати, Чи долю проклясти за лютий недорiд I до сусiд пристать наймитувати За пару постолiв i шкварку на обiд? Коли б я мiг забуть убоге рiдне поле, За шмат цiï землi менi б усе дали… До того ж i стерня нiколи нiг не коле Тим, хто взува холуйськi постоли. Та мушу я iти на рiдне поле босим, I мучити себе й ледачого серпа, I падати з утоми на покоси, I спать, обнявши власного снопа. Бо нива це — моя! Тут я почну зажинок, Бо кращий урожай не жде мене нiде, Бо тисяча дорiг, мiльйон вузьких стежинок Мене на ниву батькiвську веде…

Номер слайду 41

ГРА «ХМАРА СЛІВ»

Номер слайду 42

Робота в групах Скласти «асоціативний кущ» по твору «Задивляюсь у твої зіниці»І група ІІ група. В. Симоненко асоціює Україну з … В. Симоненко асоціює ворогів з …

Номер слайду 43

Робота в групах І група - «Задивляюсь у твої зіниці…», II група - « Є тисячі доріг ».

Номер слайду 44

Домашнє завдання1. Опрацювати матеріал конспекту.2. Вивчити напам’ять одну з поезій В. Симоненка (на вибір)

pptx
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
6 травня 2020
Переглядів
2243
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку