Презентація: "Темперамент особистості"

Про матеріал

У презентації розглянуто поняття про темперамент особистості. Його формуквання, типи види. Матеріал можна використовувати на позакласних виховних заходах серед підлітків та молоді

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему “Типи темпераменту людини”

Номер слайду 2

Темпера́мент — вроджена (біологічно зумовлена) і незмінна властивість людської психіки, що визначає реакції людини на інших людей та на обставини. 

Номер слайду 3

Термін введено в ужиток Клавдієм Галеном

Номер слайду 4

У перекладі з латини означає «належне співвідношення частин».

Номер слайду 5

Ввів термін давньогрецький лікар Гіпократ

Номер слайду 6

Гіпократ пояснював темперамент як особливості поведінки, переважанням у організмі одного з «життєвих соків» (чотирьох елементів):переважання жовчі (грец. χολή, холе, «жовч, отрута») робить людину імпульсивною, «гарячою» — холериком,переважання лімфи (грец. φλέγμα, флегма, «мокротиння») робить людину спокійною й повільною — флегматиком,переважання крові (лат. sanguis , сангвіс, «кров») робить людину рухливою й веселою — сангвініком,переважання чорної жовчі (грец. μέλαινα χολή, мелена холе, «чорна жовч») робить людину сумною й боязкою — меланхоліком.

Номер слайду 7

Холерик

Номер слайду 8

Холеричний темперамент. Люди цього темпераменту швидкі, надмірно рухомі, неврівноважені, збудливі, всі психічні процеси протікають у них швидко, інтенсивно. Переважання збудження над гальмуванням, властиве цьому типу нервової діяльності, яскраво виявляється в нестриманості, поривчастої, запальності, дратівливості холерика. Звідси і виразна міміка, кваплива мова, різкі жести,нестримані рухи. Відчуття людини холеричного темпераменту сильні, звичайно яскраво виявляються, швидко виникають; настрій іноді різко міняється. неврівноваженість, властива холерику, яскраво зв'язується і в його діяльності: він іззбільшенням і навіть пристрастю береться за справу, показуючи при цьому поривчасту і швидкість рухів, працює з підйомом, долаючи труднощі. Але у людини з холеричним темпераментом запас нервової енергії може швидко виснажитися в процесі роботи і тоді може наступити різкий спад діяльності: під'їм і натхнення зникають, настрій різко падає. В спілкуванні з людьми холерик допускає різкість, дратівливість, емоційну нестриманість, що часто не дає йому можливості об'єктивно оцінювати вчинки людей, і на цьому грунті він створює конфліктні ситуації в колективі.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Флегматик

Номер слайду 11

Флегматичний темперамент. Людина цього темпераменту повільна, спокійна, некваплива, урівноважена. В діяльності проявляє грунтовність, продуманість, завзятість. Він, як правило, доводить почате до кінця. Всі психічні процеси у флегматика протікають як бисповільнено. Відчуття флегматика зовні виражаються слабо, вони звичайно невиразні. Причина цього - врівноваженість іслабка рухливість нервових процесів. У відносинах з людьми флегматик завжди рівний, спокійний, в міру товариський, настрій у нього стійкий. Спокій людини флегматичного темпераменту виявляється і відносно нього до подій і явищ життя флегматика нелегко вивести з себе і зачепити емоційно. У людини флегматичного темпераменту легко виробити витримку, холоднокровність, спокій. Але у флегматика слід розвивати бракуючі йому якості - велику рухливість, активність, не допускати, щоб він проявляв байдужість до діяльності, млявість, інертність, які дуже легко можуть сформуватися в певних умовах.

Номер слайду 12

rrr

Номер слайду 13

Сангвінік

Номер слайду 14

Сангвіністичний темперамент. Сангвінік швидко сходиться з людьми, життєрадісний, легко переключатися з одного виду діяльності на іншій, але не любитьодноманітної роботи. Він легко контролює свої емоції, швидко освоюється в новій обстановці, активно вступає в контакти злюдьми. Його мова гучна, швидка, виразна і супроводжується виразними мімікою і жестами. Але цей темперамент характеризується деякою подвійністю. Якщо подразники швидко міняються, весь час підтримується новизна і інтерес вражень, у сангвініка створюється стан активного збудження, і він проявляє себе як людина діяльна, активна, енергійна. Якщо ж дії тривалі і одноманітні, то вони не підтримують стану активності, збудження і сангвініка втрачає інтерес до справи, унього з'являється байдужість, нудьга, млявість.

Номер слайду 15

r

Номер слайду 16

Меланхолік

Номер слайду 17

Меланхолійний темперамент. У меланхоліків поволі протікають психічні процеси, вони насилу реагують на сильні подразники; тривала і сильна напругавикликає у людей цього темпераменту сповільнену діяльність, а потім і припинення її в роботі меланхоліки звичайно пасивні, часто мало зацікавлені. Відчуття і емоційні стани у людей меланхолійного темпераменту виникають поволі, але відрізняються глибиною, великою силою і тривалістю; меланхоліки легко уразливі, важко переносять образи, засмучення, хоча зовні всі ціпереживання у них виражаються слабо. Все нове, незвичайне викликає у меланхоліків гальмівний стан. Але в звичній і спокійній обстановці люди з таким темпераментом відчувають себе спокійно і працюють дуже продуктивно. У меланхоліків легко розвивати і удосконалювати властиву їм глибину і стійкість відчуттів, підвищену сприйнятливість до зовнішніх дій.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Стрічка цікавих фактів. Тип шкіри. Сангвініки старіють повільніше, ніж інші типи. Пізніше з'являються зморшки(після років 35), вони не настільки виражені (скоріше можна говорити пров'яненні поверхневого шару). Целюліт у цього типу жінок не так виражений, як в інших типів. Для тіла корисні ванни з ефірними маслами, що дозволяють звільнити організм від токсинів.

Номер слайду 20

Найчастіше або жирна, або, навпаки, надмірно суха шкіра, частосупроводжується наявністю вугрової висипки, характерно передчаснеутворення зморшок внаслідок раннього старіння шкіри, гіперпігментаціяшкіри, шкіра часто має жовтуватий або оливковий відтінки через великий вміст жовчних пігментів. Заборонені: солярій і довге перебування на сонці! При виході на вулицюобов'язкові сонцезахисні засоби догляду за шкірою з УФ-фільтрами.

Номер слайду 21

Зважаючи зайвої блідості шкіри, шкіра у флегматиків досить чутлива і вразлива. Крім того, часто, шкіра схильна до надмірної пітливості, врезультаті якої частенько відбуваються зміни в водно-жировому балансішкіра, що в свою чергу сприяє зайвому подразнення шкіри. більше всіх інших типів темпераменту схильні венознимзахворюванням, тому слід завжди особливо піклуватися про своїх ніжках. Крімтого, якщо ви вирішили схуднути, то всі процедури, спрямовані на втрату ваги,слід проводити дуже акуратно. Крім того, для флегматиків, як правило,характерні сповільненість крово-і лімфообігу.

Номер слайду 22

Хочеш схуднути-врахуй свій темперамент. Холерик8.00 - кава без цукру. Кофеїн тонізує мізки та м'язи, а також міститьантиоксиданти і корисні мікроелементи: залізо, калій, магній і марганець. Якщо несолодка кава зовсім не прийнятний, можна додати в нього замінникцукру.10.00 – одно вареное яйцо. Оно содержит витамин D, укрепляющий кости и зубы, и витамин H, улучшающий состояние кожи, а «весит» всего 75 калорий. 12.00 – обед, состоящий из 200 граммов нежирной ветчины или колбасы. Вторая часть обеда переносится на 14.00 – 100 граммов нежирного сыра (около 17% жирности). И колбаса, и сыр не дадут развиться слишком сильному чувству голода. Съеденные в 16.00 - 250 граммов обезжиренного творога выдадут организму целый набор полезных аминокислот, минеральных веществ и витамина В2. А стакан нежирного кефира, выпитый в 18.00, поможет восстановить силы и нормализовать работу кишечника.

Номер слайду 23

Сангвініки В тілесному плані можна вловити тенденцію до повноти, викликану головним чином характером харчування: люди цього типу багато їдять, причому люблять калорійну їжу. Сангвінікам важливо обмежити споживання м'яса, гострих страв, а також продуктів, що стимулюють травлення. Таке харчування викликає сонливістьпісля їжі і відкладання жирів. Тому жінка-сангвінік повинна вести боротьбу з вродженою схильністю до надмірної ваги. Протягом цього часу вам покладається їсти тільки каші: гречану, рисову,пшоняну, пшеничну. Крупа вариться на воді, без цукру і молока, солиться по мінімуму. Заправити «страву» можна чайною ложкою оливкової олії. Бажано, щоб каша була сухуватою, так як в такому вигляді вона володіє «ефектом щітки» - вичищає з організму токсини. Є її можна хоч цілодобово, при натяку на відчуття голоду. Пити - воду і розбавлені фруктові соки.

Номер слайду 24

Флегматик“Їж те,що під рукою”Сніданок - на вибір: 30 грамів зернових пластівців з молоком або тост з хліба з висівками і ложечку домашнього сиру. Не подобається? Тоді шматок хліба грубого помелу з бананом. Чи не до смаку? Намажте хліб маргарином і заїжте яйцем всмятку. Запиваємо сніданок склянкою апельсинового соку. Обід - велика порція листового салату + яблуко або апельсин простенький сендвіч. Готуємо його з того, що водиться в холодильнику. Між двома шматками хліба кладемо 50 грамів вареної курки (тільки без шкіри), 25 грамів едамского і заливаємо столовою ложкою низькокалорійного майонезу. Інший варіант начинки для сендвіча: 75 + грамів домашнього сиру дрібно нарізані зелений лук і огірок. Тут і кальцій, і вітаміни, а калорій всього нічого. Для різноманітності обід може бути таким: 200 грамів картоплі, вареної в «мундирі» листовий салат (скільки завгодно), 125 грамів вареної квасолі або 25 грамів тертого сиру едамского. На закуску - стакан дієтичного йогурту. Вечеря: можна з'їсти будь низькокалорійне блюдо з листовим салатом. Наприклад, 150 грамів вареної курки або індички, на гарнір - 1 варена картоплина. Вечеря покладено запивати низькокалорійним йогуртом. У перерві між прийомами їжі можна перекусити персиками або нектаринами.

Номер слайду 25

Меланхолік. Лимонно-медове розвантаження.  Цілий день нічого не можна їсти, зате можна пити вітамінний еліксир із соку 8 лимонів, 3 столових ложок меду, 1,5літра води без газу, 1/2 чайної ложки червоного пекучого перцю. Відчуття голоду навіть не з'явиться - мед додасть сил. Протягом дня, крім коктейлю, можна пити зелений чай і звичайну воду. При бажанні розвантажуватися такм чином можна двоє або навіть троє діб поспіль, але не більше.

Номер слайду 26

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кобцева Наталя Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Панкратьєва Вікторія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 серпня 2018
Переглядів
21478
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку