Презентація " ТЕМПЕРАТУРА В КОСМОСІ ЗА ЦЕЛЬСІЄМ."

Про матеріал
Додаток до кейс уроку з математики в 6 класі "ТЕМПЕРАТУРА В КОСМОСІ ЗА ЦЕЛЬСІЄМ"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМПЕРАТУРА В КОСМОСІ ЗА ЦЕЛЬСІЄМ.

Номер слайду 2

ЯКА ТЕМПЕРАТУРА В КОСМОСІ? У безлічі фантастичних романів докладно і досить барвисто описується, яка температура в космосі. Як правило, ця фізична величина представляється жахливим неймовірним холодом. Але чи так це насправді? Для безкрайніх просторів глибокого космосу незастосовне саме поняття температури, оскільки в звичайному земному розумінні вона там просто відсутня. Прийнято вважати, що на значній відстані від небесних світил температура космічного простору дорівнює абсолютному нулю. Абсолютний нуль - це мінус 273,15 ° C або нуль за шкалою Кельвіна. Але у фізичному сенсі справа йде трохи інакше. Якщо в міжгалактичний простір помістити термометр, спочатку він буде демонструвати температуру, притаманну тому середовищі, звідки його витягнули. І тільки через деякий час градусник почне нагріватися. За допомогою звичайного термометра виміряти температуру космосу практично не можливо. Наш Всесвіт не однорідний. Ядра зірок розжарені до мільйонів градусів. Але більша частина простору, звичайно ж, значно холодніше.

Номер слайду 3

ТЕМПЕРАТУРА НА НАВКОЛОЗЕМНІЙ ОРБІТІ А яка температура поблизу нашої планети? Чи варто космонавтам, котрі збираються на міжнародній космічній станції, запасатися теплими речами? На навколоземній орбіті метал під прямими променями сонця прогрівається до 160 градусів Цельсія. У той же час у тіні предмети будуть остивати до мінус 100 ° C. Тому для виходу у відкритий космос використовуються скафандри з надійною теплоізоляцією, нагрівачами і системою охолодження, захищають людину від такого серйозного перепаду температур. Не менш екстремальні умови на поверхні Місяця. На її освітленій стороні спекотніше, ніж у Сахарі. Температура там може перевищити 120 ° C. Але на темній стороні вона падає приблизно до мінус 170 ° С. Під час висадки на Місяць американці використовували скафандри, в яких було 17 шарів захисних матеріалів. Терморегуляція забезпечувалася спеціальною системою трубочок, в яких циркулювала вода.

Номер слайду 4

ТЕМПЕРАТУРА НА ІНШИХ ПЛАНЕТАХ СОНЯЧНОЇ СИСТЕМИ На клімат великий вплив робить наявність або відсутність атмосфери. Це другий за значенням фактор після відстані до Сонця. Зрозуміло, що в міру віддалення від світила температура в космосі падає. Але наявність атмосфери дозволяє утримати частину тепла завдяки парниковому ефекту. Найбільш яскравою ілюстрацією цього явища може служити клімат Венери. Температура на її поверхні досягає 477 ° C. Завдяки атмосфері Венера жаркіше, ніж Меркурій, який знаходиться ближче до Сонця. Середня температура поверхні Меркурія 349,9 ° C вдень і мінус 170,2 ° C вночі. Марс може нагріватися до 35 градусів Цельсія влітку на екваторі і охолоджуватися до -143 ° C взимку в районі полярних шапок. На Юпітері температура досягає -153 ° C. Але чим далі від Сонця, тим холодніше. Уран вже не рятує навіть атмосферний шар. Він хоч і затримує тепло, не даючи йому відразу йти у відкритий космос, але температура там все одно падає до мінус 224 ° C. Але найхолодніше на Плутоні. Температура його поверхні - мінус 240 ° C. Це лише на 33 градуса вище абсолютного нуля.

Номер слайду 5

НАЙХОЛОДНІШЕ МІСЦЕ В КОСМОСІ Температура в космосі за Цельсієм не опускається нижче мінус 270 градусів. Але виявляється, можуть існувати й більш холодні ділянки. У 1998 році телескоп Хаббл виявив газо-пилова хмара, яке стрімко розширюється. Туманність, названа Бумерангом, утворилася внаслідок явища, відомого як зоряний вітер. Це дуже цікавий процес. Суть його полягає в тому, що з центральної зірки з величезною швидкістю "видувається" потік матерії, яка потрапляючи в розріджений космічний простір охолоджується внаслідок різкого розширення. За оцінками вчених, температура в туманності Бумеранг складає всього один градус за шкалою Кельвіна, або мінус 272 ° C. Це найнижча температура в космосі, яку на даний момент вдалося зафіксувати астрономам. Туманність Бумеранг знаходиться на відстані 5000 світлових років від Землі. Спостерігати її можна в сузір'ї Центавра Отже, ми з'ясували, яка температура в космосі і яке місце найхолодніше.

Номер слайду 6

НАЙНИЖЧА І НАЙВИЩА ТЕМПЕРАТУРА НА ЗЕМЛІ Учені зафіксували найнижчу температуру на поверхні Землі - мінус 98,6 градуса за Цельсієм 1 липня 2018 року. Група під керівництвом Теда Скамбоса з Університету штату Колорадо виявила рекордний мінімум під час аналізу супутникових вимірювань крижаного покриву Південного континенту. Дослідники фіксували понад 150 разів температуру, яка опускається нижче мінуса 90 градусів у південному полярному регіоні протягом 2004-2016 років. Раніше найнижча температура, яку колись реєстрували, була на радянській дослідницькій станції «Восток» в Антарктиді, де 23 липня 1983 року ртуть у термометрі опустилася до мінуса 89,2 градуса. Найвища температура на відкритому сонці спостерігалася в центральній частині Австралії і становила вона понад 67˚C. Найвища точно виміряна температура грунту нині становить 79˚C. Вона була зареєстрована в Західному Казахстані в місті Шарингол. Однак слід зазначити, що в пустелях температура грунту може підніматися до 80˚C, а в деяких регіонах навіть до 90˚C. Максимальна температура повітря була зафіксована в Ірані в пустелі Деште-Лут. Стовпчик термометра тут піднявся до 71 градуса Цельсія. Цей максимум був зафіксований у 2005 році

Номер слайду 7

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ !

pptx
Додано
11 березня 2019
Переглядів
3075
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку