Презентація Теорема Піфагора

Про матеріал
Підсумковий урок. Містить історичний матеріал про Піфагора Самоського, його золоті вірші та афоризми
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

У геометрії є два скарби: перший – теорема Піфагора, другий – золотий поділ. Перший можна порівняти з мірою золота, другий – із коштовним каменем Йоганн Кеплер

Номер слайду 3

Сучасних науковців цікавить питання: «Чи існує життя на Марсі?» І серед інших було прийняте рішення передати жителям Марса сигнал у вигляді теореми Піфагора.

Номер слайду 4

Рівність 3І + 4І = 5І була відома єгиптянам  ще близько 2300 р. до н. е…  На думку Кантора, німецького історика  математики, «натягувачі  мотузок» будували прямі кути за допомогою  прямокутного трикутника із сторонами 3, 4 і 5 одиничних відрізків.

Номер слайду 5

Єгипетський трикутник 32+42=52 3:4:5

Номер слайду 6

Піфагор народився: близько 580 р. до н. е. у Греції, на острові Самос у сім’ї золотих справ майстра Мнесарха. За легендою оракул пророчив йому та його дружині народження сина, який буде славитися віками своєю мудрістю, справами та красою. Пророцтво збулося.

Номер слайду 7

У молоді роки Піфагор виїхав до Єгипту вивчати науки. Під час завоювання Єгипту Персією його захопили в полон і вивезли до Вавілона. У Вавілоні Піфагор вивчив, крім математики, астрономію та астрологію.

Номер слайду 8

Здобувши широкі знання з природничих наук, повернувшись на батьківщину, він створив свою наукову школу в м. Кротон – піфагорійський союз.

Номер слайду 9

Піфагор навчав медицині, принципам політичної діяльності, астрономії, математиці, музиці, етиці. У школі Піфагора вперше був виказаний здогад щодо кулястості Землі.

Номер слайду 10

Центральне місце в філософії вихованців Піфагора займали числа: “Саме мудре - це число” Для учнів Піфагора «4» було священним числом. Числа 6 і 28 вважались досконалими, вони і були паролем піфагорійців.

Номер слайду 11

Це був одночасно і релігійний союз, і політичний клуб, і наукове товариство. Всі учні Піфагора і він сам були працелюбні.

Номер слайду 12

За статутом у школу приймали лише тих, хто вмів зберігати таємниці, був стриманим, зосередженим і давав обітницю мовчати.

Номер слайду 13

Емблемою союзу була пентаграма-п‘ятикутна зірка, символ здоров’я і досконалості, опізнавальний знак піфагорійців. Вона має поворотну симетрію п‘ятого порядку, тобто має п'ять осей симетрії

Номер слайду 14

В «Золотих віршах» Піфагор показав ті моральні правила, суворе виконання яких призводить до ідеалу. Ось декілька з них: Роби лише те, що в результаті не засмутить тебе і не примусить каятися. Не роби ніколи того, чого ти не знаєш. Але навчися усього, що варто знати, і тоді будеш вести спокійне життя. Не зневажай здоров’ям свого тіла. Доставляй йому вчасно їжу і питво, і вправи, без яких воно бідує. Привчайся жити просто, без розкоші.

Номер слайду 15

Не закривай очей, коли хочеться спати, не проаналізувавши успіх своїх вчинків за минулий день. Не приймай під свій дах балакунів і легковажних людей. Усе впорядковується відповідно до чисел. Лише не благородна людина здатна в очі хвалити, а поза очі злословити. Тимчасова невдача краще тимчасової удачі. Твори велике, не обіцяючи великого. Живи з людьми так, щоб твої друзі не стали недругами, а недруги стали друзями.

Номер слайду 16

Деякі повчання Піфагора були записані у формі афоризмів Не проходьте мимо терезів – не порушуйте справедливості; Не сідайте на подушку – не зупиняйтеся на досягнутому; Не гризіть свого серця – не піддавайтесь меланхолії; Не поправляйте вогонь мечем – не роздратовуйте тих, хто і так у гніві;

Номер слайду 17

…У Франції та Німеччині в епоху середньовіччя теорему Піфагора називали «ослячим мостом» Учнів, що запам’ятовували теорему без розуміння, називали віслюками, оскільки вони не могли перейти через міст – теорему Піфагора.

Номер слайду 18

Теорема Піфагора Сума площ квадратів, побудованих на катетах прямокутного трикутника, дорівнює площі квадрата, побудованого на гіпотенузі а c b а2+b2=с2

Номер слайду 19

У прямокутному трикутнику сума квадратів катетів дорівнює квадрату гіпотенузи Теорема Піфагора а c b а2+b2=с2

Номер слайду 20

На сьогодні у науковій літературі  зафіксовано 367 доведень даної теореми . Ймовірно, теорема Піфагора є єдиною теоремою з настільки значним числом доведень. Таке різноманіття можна пояснити лише фундаментальним  значенням  теореми для  геометрії.  Найвідоміші з них: доведення методом площ

Номер слайду 21

Розглянемо креслення зліва.  На ньому ми побудували  квадрати  на сторонах прямокутного  трикутника і провели з вершини  прямого кута три промені. Один з них СН перпендикулярно  до гіпотенузи АВ. Він  розтинає  квадрат, побудований  на гіпотенузі, на два прямокутники.  Виявляється, що площі даних  прямокутників  дорівнюють  площам квадратів, побудованих на  відповідних  катетах.

Номер слайду 22

Дане доведення  також отримало назву «Піфагорові штани».

Номер слайду 23

ДИВИСЬ! а а а а а а а а b b b b b b b с с с с с с а2+b2=с2

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Розташуємо чотири рівних прямокутних  трикутники так, як показано на малюнку. 2) Чотирикутник зі сторонами с є квадратом, оскільки сума двох гострих кутів 90°, а розгорнутий кут -180°. 3)Площа всієї фігури рівна, з одного боку, площі квадрата зі стороною (а + в), а з іншого боку, сумі площ чотирьох трикутників і площі  внутрішнього квадрата. S=(a+в)2; S=4ав/2+с2; (a+в)2 =4ав/2+с2; а2 +2ав+в2 =2ав+с2; а2 +в2 =с2, Що й треба було довести.

Номер слайду 26

Доведення Джеймса Гарфілда (двадцятий президента США, 1880р) Елекова Э.М. Республика Алтай * b b a a c c Площу трапеції з основами а і в, і висотою а+в можна обчислити двома способами: S= (a+b)2/2; S= 2(ab/2) + c2/2; (а2+2ав+в2)/2=ав+с2/2; а2/2+ав+в2/2=ав+с2/2; /·2; а2+в2=с2.

Номер слайду 27

Доведення індійського математика Бхаскари Елекова Э.М. Республика Алтай * a b c Добудуємо прямокутний трикутник до квадрата зі стороною, що дорівнює довжині більшого катета b

Номер слайду 28

Відкладемо такі ж трикутники, як показано на малюнку Елекова Э.М. Республика Алтай *

Номер слайду 29

На малюнку є квадрат, площа якого дорівнює b2 і є квадрат, площа якого дорівнює c2 Елекова Э.М. Республика Алтай *

Номер слайду 30

Квадрат зі стороною с складається з чотирьох трикутників з катетами a і b і одного квадрата з стороною b-a. Знайдемо площу великого квадрата. Елекова Э.М. Республика Алтай * a b с

Номер слайду 31

Великий квадрат складається з чотирьох рівних прямокутних трикутників з катетами а і b і одного квадрата з стороною b-a тобто, с2=4∙Sтр + (b-a)2= = 4∙(ab/2) + (b-a)2= = 2ab + b2 - 2ab + a2 = = a2 + b2 Отже, с2 = a2 + b2 , що й треба було довести Елекова Э.М. Республика Алтай *

Номер слайду 32

Розв'яжи! а = 3 м b = 4 м с - ?

Номер слайду 33

Розв'яжи! b = 6 дм с = 10 дм а - ?

Номер слайду 34

Часто математики записували свої завдання у віршованій формі. Ось одне із завдань індійського математика XII ст. Бхаскари: 1. На березі річки тополя росла І вітру порив її стовбур зламав. Тополя упала і стовбур її Кут прямий з течією ріки утворив. Пам’ятай, в тому місці ріка Чотири фути була шириною. Верхівка схилилась до краю, Залишивши три фути всього над водою. Прошу, тепер швидше скажи мені ти: Тополя якої була висоти? Старовинна задача

Номер слайду 35

Розв'язання: 4 3 ? X2 =32 + 42; X2 = 25; X = 5. Отже 5 футів – довжина відломленої частини стовбура; 3 + 5 = 8(футів) – висота тополі.

Номер слайду 36

Старовинна задача ? 2. Сталося якомусь чоловіку до стіни драбину поставити, стіни ж тої висота є 117 стоп. І відати хоче він, на скільки стоп драбини нижній кінець від стіни отстояти має, якщо драбини довжина 125 стоп.

Номер слайду 37

? 125 117 х 1252 = 1172 + Х2 ,або X2 = 1252 – 1172; X2 = (125 – 117)(125 + 117); X2 = 8·242; X2 = 4·4·121; X = 2·2·11; X = 44. На 44 стопи нижній кінець драбини віддалений від стіни Розв'язання: Ця задача з першого підручника математики на Русі. Називається цей підручник «Арифметика», а видав його Леонтій Пилипович Магніцький.

Номер слайду 38

Задача №652 Дано: АВ=30 фт КМ=40 фт АК=50 фт ВС=СМ Знайти: АС А В М К С

Номер слайду 39

Діагональ d квадрата із стороною а можна розглядати як гіпотенузу прямокутного рівнобедреного трикутника з катетом а, тобто d2 = а2 +а2; Таким чином d2=2a2; звідси d=

Номер слайду 40

Висоту h рівностороннього трикутника із стороною а можна розглядати як катет прямокутного трикутника, гіпотенуза якого а, а інший катет а/2 Таким чином маємо: Звідси випливає або

Номер слайду 41

Малюнок до теореми для випадку рівнобедреного прямокутного трикутника називали “піфагоровими штанами”. «Пифагоровы штаны на все стороны равны»

Номер слайду 42

іноді цей малюнок зображали у вигляді різних смішних фігурок

Номер слайду 43

Піфагорові штанці файні є у три кінці.

Номер слайду 44

Хто в сорочці Піфагора – піднось руки вгору !

Номер слайду 45

Піфагор вважав, що число 12 несе щастя, а 13 – нещастя, 5 символізує колір, 6 – холод, 7 – розум, здоров’я та світло, 8 – кохання, 9 – постійність. Особливо ненависними піфагорійцям були числа 13 та 17. Великий вчений и математик Піфагор за допомогою нумерологічних таблиць, довів, що наша доля, життя закладені в дату нашого народження.

Номер слайду 46

На персні Піфагора було викарбувано такий девіз: «Тимчасова невдача краща тимчасової удачі».

Номер слайду 47

…Піфагор був переможцем на 58-х олімпійських іграх з кулачного бою. Олімпійським чемпіоном він був чотири роки поспіль

Номер слайду 48

Про виняткову популярність Піфагора свідчать монети з його зображенням.

Номер слайду 49

Існує так зване дерево Піфагора – плоский фрактал, що складається з з'єднаних між собою прямокутних трикутників з побудованих на катетах і гіпотенузі квадратів

Номер слайду 50

У Греції була випущена поштова марка з нагоди перейменування острова Самос в острів Піфагорейон.

Номер слайду 51

Теоремі Піфагора та його учням присвячені вірші, пісні, малюнки, картини. Так, художник Ф.А. Бронніков (1827 – 1902) намалював картину «Гимн пифагорейцев восходящему солнцу»

Номер слайду 52

Пам'ятник Піфагору знаходиться в порту Піфагорія і нагадує всім про теорему Піфагора.

Номер слайду 53

Геометрія володіє двома скарбами: один з них – це теорема Піфагора, яку можна порівняти з мірою золота

Номер слайду 54

За що ти можеш себе сьогодні ПОХВАЛИТИ? Що тобі ВДАЛОСЯ сьогодні на уроці? Над чим ще потрібно ПОПРАЦЮВАТИ? Навіщо нам був потрібний цей урок?

Номер слайду 55

Життя – театр, а всі ми в нім актори, Ми знаємо багато різних див, Та пам’ятати будем Піфагора, Що теорему «золоту» створив.

Номер слайду 56

Домашнє завдання:

Номер слайду 57

Дякую за урок!

Номер слайду 58

«Причина популярності теореми Піфагора триєдина – це краса, простота і значущість".

ppt
Додано
3 лютого 2021
Переглядів
5371
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку