Презентація "Терміни і термінологія. Способи творення термінів. Вимоги до вживання термінів".

Про матеріал
Презентація "Терміни і термінологія. Способи творення термінів. Вимоги до вживання термінів" стане у нагоді викладачам української мови під час викладання та пояснення теми "Терміни та термінологія. В матеріалах доступно та цілісно надаються ключові поняття, наводяться приклади. також презентація містить ряд практичних вправ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Терміни і термінологія. Способи творення термінів. Вимоги до вживання термінів. Викладач української мови Шиманська В. П.

Номер слайду 2

Дейл Карнегі писав, що про людину судять з чотирьох речей :-    який вона має вигляд;-    що вона робить;-    як вона говорить;-    що вона говорить. Отже, на 50% ставлення до людини у світі залежить від її мовлення.

Номер слайду 3

План вивчення нового матеріалу:·    Лексика сучасної української літературної мови.·    Терміни та їх характерні ознаки.·    Загальнонаукова, міжгалузева і вузькоспеціальна термінологія.·    Способи творення термінів. Вимоги до вживання термінів.·    Термінологічны словники.

Номер слайду 4

Лексика – це сукупність слів будь-якої мови, а також сукупність слів певної сфери вживання (професійної, офіційно-ділової, наукової, виробничо-технологічної). Лексика сучасної української літературної мови :корінна (спільнослов’янська та спільносхіднослов’янська лексика, індоєвропейський лексичний фонд, влаасне українська лексика); запозичення (калькування, інтернаціоналізми).

Номер слайду 5

Термін - слово або словосполучення, що чітко й однозначно визначає наукове або спеціальне поняття. Характерні ознаки терміна:-належність до певної термінологічної системи;-наявність дефініції (визначення);однозначність в межах однієї терміносистеми;-точність;-стилістична нейтральність, відсутність експресивності, образності, суб’єктивно-оцінних відтінків;відсутність синонімів та омонімів у межах однієї терміносистеми(система термінів певної галузі).

Номер слайду 6

За поширеністю вживання (залежно від ступеня спеціалізації значення) терміни поділяються на: загальнонаукові – це терміни, які вживаються практично в усіх галузевих термінологіях. До них також відносять загальнотехнічну термінологію (система, закон, аналіз, синтез, машина). зузькоспеціальні терміни вживаються в певній галузі, наприклад: сюрреалізм, десерт.міжгалузеві - терміни, які використовуються в кількох споріднених або й віддалених галузях (екологічні витрати, технополіс).

Номер слайду 7

Розподіліть терміни за поширеністю вживання (залежно від ступеня спеціалізації значення). Мікропроцесор, концепція,звук, теорія, геліоенергетика, пристрій, репертуар, формула, префікс, документ, гіпотеза, радіохвилі, геліоенергетика, гіпотенуза, електрон, законопроект. Загальнонаукові Міжгалузеві Вузькоспеціальні

Номер слайду 8

Загальнонаукові Міжгалузеві Вузькоспеціальні концепціязвукмікропроцесоритеоріярепертуаргеліоенергетикапристрійелектронпрефіксформуларадіохвилідокументгіпотенузагіпотезазаконопроект. Розподіліть терміни за поширеністю вживання (залежно від ступеня спеціалізації значення).

Номер слайду 9

За будовою терміни поділяютьcя на: прості (комп’ютер,тренер); складні (кристалофізика); складені (радіоактивний елемент, спірний м’яч);складноскорочені (ГЕС, техред, УЄФА-Европейський Союз Футбольних асоціацій);терміни-символи (я-концепція; я-розвиток)

Номер слайду 10

Способи творення термінів:1)морфологічний:суфіксальний (індексація,батарейка);префіксальний (протиструм); -префіксально-суфіксальний (надпровідність);-безафіксний ( перекис, напір);-основоскладання, словоскладання, абревіатури(  блок-матриця, НАН, ЗМІ).2)Неморфологічний:лексико-семантичний (вікно(комп.));- лексико-синтаксичний (важковихований);-морфолого-синтаксичний (субстантивація: вахтовий, пряма). 

Номер слайду 11

Вкажіть способи творення термінів. Аргументуйте свій вибір. Напульсник - Моделювання - Навушник - Інженер-програміст-Учений - ПК -Антивірус - Миша(комп.) - Шаблонник - Піджупанник - Вітрогенератор- Хребет (геогр.) -

Номер слайду 12

Напульсник –префіксально-суфіксальний; навушник –префіксально-суфіксальний; учений – морфолого-синтакс.(субстантив.); антивірус – префіксальний.; шаблонник – суфіксальний; вітрогенератор – словосладання; моделювання – суфіксальний;інженер-програміст – словоскладання;ПК – морфологічний(абревіатура);миша(комп.) – лексико-семантичний;піджупанник – префіксально-суфіксальний; хребет (геогр.) – лексико-семантичний.

Номер слайду 13

За структурними моделями терміни поділяють: Однокомпонентні: валюта, податок, підприємництво, товарообіг. Двокомпонентні: норма вартості, ринкова інфраструктура. Трикомпонентні: вартісна будова капіталу, валютні фонди підприємства. Багатокомпонентні аналітичні терміни: фонд оплати праці підприємства.

Номер слайду 14

Вимоги до вживання термінів у діловому мовленні:розрізняти терміни-омоніми, що називають поняття різних наук (пам`ять людська/оперативна пам’ять);дотримуватися правил утворення від терміна похідних форм, не допускати просторічних форм, русизмів;уникати неоднозначного тлумачення термінів, чітко диференціювати значення;відрізняти терміни від професіоналізмів, тому що вони базуються на метафоричних асоціаціях невідомих для більшості.

Номер слайду 15

Професіоналізми характерні для мови людей певних професій. Професіоналізми виступають як неофіційні (експресивно, забарвлені) синоніми до термінів. Здебільшого професіоналізми застосовують в усному неофіційному мовленні людей певного фаху. Професіоналізми виконують важливу номінативно-комунікативну функцію між людьми певних професій - точно називають певні поняття, сприяють ліпшому взаєморозумінню.

Номер слайду 16

Термінологія – сукупність термінів з усіх галузей знань (або однієї галузі). Кожна галузь науки, техніки, виробництва, мистецтва має свою термінологію. Термінологічна лексика. Суспільно-політична. Адміністративно-ділова. Природнича. Гуманітарна. Науково-технічна

Номер слайду 17

Вивчення термінології, усвідомлення її комунікативної й інформаційної значущості… – обов’язковий компонент професійної і загальномовної культури фахівців. Руслан Кацавець. Мова професії – це не тільки знання термінів, але й коректне слугування ними. Руслан Кацавець

Номер слайду 18

Словник – довідкова книга, яка містить зібрання слів (чи морфем, словосполучень, і т.д.), розташованих по визначеному принципу, і яка дає відомості про їхні значення, вживання, походження, переклад на іншу мову і т.п. (лінгвістичні словники) чи інформацію про поняття і предмети, ними що позначаються.-Термінологічні словники - різновид лінгвістичних словників, що подають значення термінів певної галузі знань.

Номер слайду 19

Продовжіть речення. Під час заняття я…дізналася (дізнався) . . повторила (повторив) . навчилася (навчився). . .зрозуміла (зрозумів). . .зробила(зробив) успіх у . . .навчила (навчив) інших . . .труднощі відчула(відчув) у . . . найлегше мені було засвоїти …я не вміла(не вмів), а тепер . . . я змінила (змінив) погляд на . . .вдома я з’ясую, як (що) …

Номер слайду 20

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бурамбаєва Оксана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська мова (академічний та профільний рівень) 11 клас (Глазова О.П., Кузнєцов Ю.Б.)
Додано
19 червня 2020
Переглядів
25096
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку