Презентація (тести) Просте речення. Способи вираження підмета та присудка

Про матеріал
Повторити та узагальнити знання учнів про просте , члени речення, удосконалювати вміння відрізняти просте речення від складного, навички постановки розділових знаків у простому реченні; розвивати навички роботи з тестами, уміння робити лінгвістичний аналіз тексту, навички роботи з інформацією, збагачувати словниковий запас; виховувати дбайливе та уважне ставлення до рідної мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕСТИПросте речення Способи вираженняпідмета та присудка

Номер слайду 2

1 Установіть відповідність між присудком та ознакою1 - дію А Сяють сонцем луки і поля2 – стан Б Поезія повинна бути чистою3 – якість В Батько вишні садив на межі. 4 – кількість Г Все вужчає на болоті ланцюжок слідів 5 - ознаку Д Сто років – це ж дуже багато

Номер слайду 3

2 Іменний складений присудок складається з допоміжного дієслова – зв’язки та іменної частини. Установіть відповідність між іменною частиною та частиною мови, що її виражає 1 Іменником а Двадцятою і останньою була Анничка2 Прикметником б Дід Захар був коваль3 Числівником в Вулиця була пустель в темряві

Номер слайду 4

Простий підмет ужито в реченніА Хвилею зеленою здіймається навесні Батиєва гора. Б П’ятірка сивих плотарів сиділа в тінях яворів. В Тут ми з Піратом і кинулись до моркви. Г Усі ми прагнемо красу природи осягнуть. Д Багряне сонне сутінню лісною у просвіт хмар показує кіно.

Номер слайду 5

Підмет виражено неозначеною формою дієслова в реченніА Ми нічого спинити не в силі. Б Сідати за стайню збирається сонце. В Намотати на вус — означає добре запам’ятати. Г Іти мені додому неблизький світ. Д Стати хліборобом радили мені з дитинства.

Номер слайду 6

5  Іменну частину складеного присудка виражено прикметником у реченніА У містах земля одягнена в камінь і залізо. Б Гомоніти з великим начальством було для мене втіхою. В У справедливих армій доля завжди прекрасна. Г На гіллі рясному цвіт немов сніжинки. Д Горобці в піску сипкому — ніби діти у ставку

Номер слайду 7

6 . Однорідними підметами й присудками ускладнено речення. А Селяни виходять на городи, поля, копають і висівають у землю насіння. Б За тобою завше будуть мандрувати очі материнські і білява хата. В Місто не знало спочинку ні вдень ні вночі, а гуркотіло, гомоніло, кипіло. Г Лози, кручі, висип, ліс — усе блищить і сяє на сонці. Д Звитяги наші, муки і руїни безсмертні будуть у її словах.

Номер слайду 8

7 У якому реченні граматична основа складається з підмета й присудка?а) На свято привезли красиву ялинку.б) Сніг летить лапатий.в) Взимку обов’язково гуляти на вулиці.

Номер слайду 9

У якому реченні слід поставити тире між підметом і присудком?а) Грудень перший місяць зими.б) Надворі летіли великі красиві сніжинки.в) Весело дітлахам гратися у сніжки.

Номер слайду 10

Позначити рядок, у якому підмет виражений прикметником у значенні іменника. А Хто не знає грабельок звичайних з родини геранієвих? Б Темна ніч сповила спорожніле місто В Величезними просторами родючих земель в Україні володіли польські магнати ПотоцькіГ Вороний не вагається, скаче прямо на Всеволода

Номер слайду 11

Відповіді- 1 – в , 2 – а, 3 – б, 4 – д, 5 – г (2,5б.)- 1 – б, 2 – в, 3 – а (1,5б)3 - д (1б)- г (1б)- в (1б)- г (1б)- б (1б)- а (1б)- г (1б)Підготувала вчитель української мови та літератури. КЗ “Лихівський ОЗЗСО І-ІІІ ступенів” Сокур Н.І.

pptx
До підручника
Українська мова (академічний та профільний рівень) 11 клас (Глазова О.П., Кузнєцов Ю.Б.)
Додано
25 жовтня 2019
Переглядів
1803
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку