Презентація "Тканини"

Про матеріал

Презентація відповідає чинній програмі з біології для 8 класу, а також програмі підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання. Містить теоретичний матеріал і багато ілюстрацій. Можна використовувати також під час підготовки до ЗНО.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тканини організму людини

Номер слайду 2

Пригадайте: Що таке тканина?Яка наука вивчає будову і функції тканин?Які типи тканин характерні для тварин?

Номер слайду 3

Словник. Тканина - сукупність клітин і міжклітинної речовини, які подібні за будовою, функціями та мають спільне походження. Гістологія – наука, що вивчає будову і функції тканин.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Епітеліальна тканина Особливості будови: клітини щільно прилягають одна до одної;міжклітинної речовини мало;не містить кровоносних судин;здатна до швидкої регенерації.

Номер слайду 6

Види епітеліальної тканини

Номер слайду 7

Види епітеліальної тканини

Номер слайду 8

Одношаровий епітелій. Одношаровий епітелій вистилає протоки залоз, стінки шлунка, кишечнику, утворює стінки альвеол тощо.

Номер слайду 9

Багатошаровий епітелійутворює поверхню рогівки ока, вистилає порожнину рота, стравохідутворює зовнішній шар шкіри (епідерміс)

Номер слайду 10

Функції епітеліальної тканинизахисна (епітелій шкіри)секреція (епітелій, що входить до складу залоз)всмоктування (епітелій шлунково-кишкового тракту)виділення (епітелій органів виділення)газообмін (епітелій альвеол)

Номер слайду 11

Сполучна тканина. Особливості будови: • клітини різноманітні за будовою;• значна кількість міжклітинної речовини;• склад міжклітинної речовини залежить від функції тканини (тверда в кістках для міцності, волокниста в хрящах для пружності, рідка в крові та лімфі для транспортування); • висока здатність клітин волокнистої сполучної тканини до регенерації (забезпечує загоювання ран);• здебільшого не потребує багато кисню та поживних речовин, тому містить незначну кількість кровоносних судин, а процеси обміну речовин у ній відбуваються досить повільно.

Номер слайду 12

Сполучна тканинакровлімфа

Номер слайду 13

Власне сполучна тканина

Номер слайду 14

Скелетна сполучна тканина

Номер слайду 15

Рідкі сполучні тканини. Кров і лімфа складаються з рідкої міжклітинної речовини (плазми) та клітин, які вільно переміщуються в ній. Функції: транспортна;трофічна; захисна.

Номер слайду 16

Жирова тканинамістить велику кількість зібраних у невеликі групи жирових клітин, які мають кулясту або багатогранну форму та в їхній цитоплазмі накопичуються краплі жиру.зосереджена під поверхнею шкіри й навколо внутрішніх органів, утворює підшкірну жирову клітковину.

Номер слайду 17

Функції сполучних тканин1. Трофічна – регуляція живлення клітин та їх участь в обміні речовин 2. Захисна – здійснюється шляхом механічного захисту, фагоцитозу та вироблення імунних тіл 3. Опорна – формує капсулу багатьох органів, зв’язки, сухожилки, хрящі, кістки 4. Пластична – виражається в активній участі в процесах регенерації, загоєнні ран 5. Гомеостатична – підтримання постійності внутрішнього середовища організму 6. Регуляторна – впливає на діяльність інших тканин завдяки біологічно активним речовинам

Номер слайду 18

М’язова тканина. Особливості будови: • утворена клітинами, що здатні скорочуватися;• багато клітин зливаються в єдину структуру, у якій паралельно одна одній розміщуються нитки білкових молекул;• невеликий вміст міжклітинної речовини. Властивості:• збудливість; • скоротливість.

Номер слайду 19

М’язова тканина

Номер слайду 20

Функції м’язової тканини

Номер слайду 21

Нервова тканина. Особливості будови: • складається з нейронів та допоміжних клітин (нейроглії). Основні властивості нервової тканини: • збудливість і провідність

Номер слайду 22

Будова нейрона1. дендрити2.тіло нейрона3. ядро4. аксон

Номер слайду 23

Типи нейронів. А)уніполярні (від тіла нейрона відходить єдиний відросток). У нервовій системі хребетних не зустрічаються. Б) біполярні (від кожного кінця видовженого тіла нейрона відходить два відростки-аксон і дендрит); В) псевдоуніполярні (від тіла нейрона відходить єдиний відросток, який далі поділяється на аксон і дендрит). 3)мультиполярні (від тіла нейрона відходить багато відростків, серед яких один аксон і багато дендритів)

Номер слайду 24

Функції нервової тканиниздійснення нервової регуляції роботи органів та їхніх систем;взаємодії організму з навколишнім середовищем. 

Номер слайду 25

«Закінчити речення»• В організмі людини розрізняють 4 типи тканин… • Основна структурна і функціональна одиниця нервової системи… • Сполучна тканина з міцною і еластичною міжклітинною речовиною - …• Сполучна тканина з міцною і твердою міжклітинною речовиною - ….• Сполучна тканина, яка утворює сухожилля, зв’язки, рогівку ока - ….• Епітелій, клітини якого здатні утворювати специфічні речовини - ферменти, гормони – … • Допоміжні клітини, що заповнюють проміжки між нейронами-…

Номер слайду 26

Перевір себе:• В організмі людини розрізняють 4 типи тканин: епітеліальна, м’язова, нервова, сполучна• Основна структурна і функціональна одиниця нервової системи - нейрон• Сполучна тканина з міцною і еластичною міжклітинною речовиною - хрящова• Сполучна тканина з міцною і твердою міжклітинною речовиною - кісткова• Сполучна тканина, яка утворює сухожилля, зв’язки, рогівку ока - щільна• Епітелій, клітини якого здатні утворювати специфічні речовини - ферменти, гормони – залозистий • Допоміжні клітини, що заповнюють проміжки між нейронами-… нейроглія

Номер слайду 27

Укажіть назви тканин, які зображені на малюнках {BDBED569-4797-4 DF1-A0 F4-6 AAB3 CD982 D8}1.____________2____________3___________4___________5____________6___________7___________8___________9___________10___________

Номер слайду 28

Вірні відповіді{22838 BEF-8 BB2-4498-84 A7-C5851 F593 DF1}1. хрящова2. кубічний епітелій3.посмугована серцева4. зроговілий багатошаровий епітелій5.кісткова6.непосмугована м’язова7.війчастий епітелій8. нервова тканина9.незроговілий багатошаровий епітелій10.посмугована скелетна

Номер слайду 29

Позначте структури нейрона1__________________________2__________________________3__________________________4__________________________5__________________________

Номер слайду 30

Вірні відповідіДендрити. Ядро. Тіло. Аксон. Нервові закінчення

Номер слайду 31

Домашнє завдання: Прочитати §Скласти 5 тестових завдань на встановлення однієї вірної відповіді за темою «Тканини організму людини»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 січня 2021
Переглядів
10465
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку