Презентація " Токарна обробка деревини "

Про матеріал
Пропоную систему уроків трудового навчання на тему: «Токарна обробка деревини» для дітей з особливими освітніми потребами в спеціальній школі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

вчитель трудового навчання. Федоренко С. М. ТОКАРНА ОБРОБКА ДЕРЕВИНИ

Номер слайду 2

Токарство Токарство – це і техніка обробки деревини, і самостійна галузь художнього промислу. Сучасні майстри на підприємствах народних художніх промислів широко використовують цю техніку не лише для виробництва різних форм посуду, що набув переважно декоративного значення, а й у виготовленні жіночих прикрас, дитячих іграшок, сувенірів тощо. Усі ці вироби мають форму обертання.

Номер слайду 3

Вибір заготовки* На токарному верстаті обточують в основному заготовки з деревини листяних порід – берези, бука, клена, липи, вільхи, ясена. Вони повинні бути сухими, без сучків і тріщин. * Перед установкою заготовки на верстаті необхідно перевірити розміри по довжині, ширині та товщині. * Для розмічання використовуємо рейсмус, встановити необхідний розмір.

Номер слайду 4

Розмітка заготовки* Найчастіше довгомірні заготовки закріплюють у тризубі. Для кріплення у тризубі заготовку слід підготувати. Заготовка звичайно має форму бруска квадратної форми. * За допомогою рейсмуса провести розмічальні лінії по чотирьом сторонам бруска.* Рейсмус щільно притискати до базової поверхні бруска.

Номер слайду 5

Підготовка заготовки * Спочатку на обох торцях заготовки розмічають діагоналі за допомогою лінійки* Наприкінці за допомогою рубанка зістругують ребра бруска.* Надання заготовці восьмигранної форми виконується з метою безпечного точіння на початковому етапі.

Номер слайду 6

Підготовка заготовки * З одного боку заготовки на перетині діагоналей накернюють заготовку та змащують мастилом. * З другого боку виконують прорізь широкою ножівкою на глибину 6…8 мм.

Номер слайду 7

Підготовка токарного верстата* Закріпити заготовку по центру, використовуючи передню та задню бабки.* Підручник встановлюють з мінімальним зазором (приблизно 2…3 мм) між опорною лінійкою і найбільшим діаметром заготовки.* Максимальний зазор під час обробки не повинен перевищувати 10...12 мм.

Номер слайду 8

Чорнове точіння* Виконуючи чорнове обточування заготовок, реєр тримають правою рукою за кінець ручки, лівою притискують до опорної лінійки підручника й обережно наближують до заготовки, що обертається, доки лезо не почне знімати шар деревини. * В результаті отримаємо циліндричну поверхню з припуском 2-3 мм.

Номер слайду 9

Підготовка до чистового точіння* За чорнової обробки слід домагатися, щоб оброблювані поверхні набували найбільшої циліндричності з найменшою хвилястістю. * Припуск на чистову обробку має становити 1,5...2 мм.* Встановити підручник для чистового точіння по центру з зазором  3 мм.

Номер слайду 10

Чистове точіння* Для чистового точіння застосовують косу стамеску ( мейсель ).* Її тримають так само, як і реєр. Тупий кут стамески направляють у бік руху.* Косим різцем виточити і вирівняти циліндричну заготовку за розмірами креслення.

Номер слайду 11

Розмітка деталей* Після обробки поверхня повинна бути гладенькою і заданого розміру. * Прямолінійність поверхні контролюють лінійкою або кутником.* Розмітити довжину деталі і довжину необхідних профілів за допомогою лінійки , шангенциркуля згідно креслення.

Номер слайду 12

Точіння деталі* Виточи фасонні елементи.* Підрізати торці та відрізати готову деталь можна мейселем та відрізним різцем.

Номер слайду 13

Шліфування деталі* Виточені на токарному верстаті вироби можна прикрасити або оздобити. Точені вироби спочатку оброблюють шліфуванням. * Для цього шліфувальну шкурку прикріплюють до дерев’яної колодки клеєм або цвяхами. * Колодку зі шкуркою притискують до деталі, що обертається, і переміщують уздовж неї швидкими зворотно-поступальними рухами.

Номер слайду 14

Остаточна обробка токарного виробу* Оброби деталі після токарної обробки (обріж зайву деревину)* Використовуючи упор для пиляння відрізати деталь по довжині.* За допомогою напилка і шліфувальної шкурки зачистити торці деталі.

Номер слайду 15

Використані ресурси: 1. Терещук Б. М., Дятленко С. М., Гащак В. М., Лещук Р. М. Трудове навчання (для хлопців): підруч. для 7-го кл. загальноосвіт. навч. закладів. – К. : Генеза, 2014. – 194 с. 2. Ілюстрації плаката «Просвіта»., 1978р. 3. Столярна справа. Журавльов Б. А. «Просвіта», 1991р. Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Смолянко Виталий Вячеславович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 січня 2019
Переглядів
7319
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку