Презентація: "ТОП-10 унікальних водойм України"

Про матеріал
Презентація: "ТОП-10 унікальних водойм України" до уроків ЯДС у 3 класі за темою: "Водойми України".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТОП-10 унікальних водойм України

Номер слайду 2

Голубі озера. Розташовані поблизу села Олешня Чернігівської областіОсобливість цих озер у тім, що вони утворились на місцях кар’єрів, з яких видобували кварцовий пісок. Саме через це вода у озерах має блакитне забарвлення. Вода надзвичайно чиста, бо підживлюється підземними джерелами.

Номер слайду 3

Шолохівський каскадний водоспад. Шолохівський водоспад у народі відомий під назвою «Червоне каміння», бо тут багато граніту червоного кольору. Довжина – близько 14 м з перепадами від декількох сантиметрів до декількох метрів. Водоспад починається від притоки річки Базавлук.

Номер слайду 4

Бакота. Бакота-затонуле село на Поділлі, поблизу Кам’янця-Подільського. Воно перестало існувати у 1981 році, коли під час будівництва Новодністровської ГЕС населення виселили, а сам населений пункт був затоплений водою. Зараз там розташована велика затока, це місце називають “української Атлантиди”

Номер слайду 5

 Джарилгач. Цей острів називають українськими Мальдівами. Він розташований у Каркінітській затоці Чорного моря. Це своєрідна візитна картка Херсонщини. Уся територія острова належить до Національного природного парку, там живе багато тварин, що належать до Червоної книги України.

Номер слайду 6

Дністровський каньйон. Дністер тече по каньйоноподібній долині, утворюючи багато фантастичних звивів. Природа Дністровського каньйону своєрідна та неповторна. На його території близько 100 пам’яток живої і неживої природи світового значення. Він є одним із семи чудес України.

Номер слайду 7

Шелехівське озеро. Це найдавніше озеро України, знаходиться в Сумської областіНауковці стверджують, що Шелехівське озеро виникло ще за часів льодовикового періоду. Вода у ньому дуже чиста та прозора

Номер слайду 8

Синевир. Згідно з легендою, мальовниче озеро утворилося від потоку сліз графської доньки Синь на місці, де її коханого, пастуха Вира, за наказом графа було вбито кам’яною брилою. Максимальна глибина озера – 24 метри, і вода в ньому не прогрівається навіть влітку, тож якщо зануритись глибше – то опіки від крижаної води забезпечені. Саме через це в озері заборонено купатись. 

Номер слайду 9

Озеро Сиваш. Це озеро також ще називають “Рожеве озеро”, адже вода в ньому рожевого кольору. Воно найсолоніше в Україні, це затока Азовського моря. Береги Сивашу переважно низькі, пологі, багнисті, влітку покриваються шаром солей. Вода має лікувальні властивості, адже вона збагачена різноманітними мінералами.

Номер слайду 10

Буцький каньйон. Місцина розташована на річці Гірський Тікич на Черкащині. Скелястий берег з виступами сірого граніту, що сягає близько 30-ти метрів. Каньон ще називають маленькою Швейцарією. Також неподалік є водоспад Вир.

Номер слайду 11

Джуринський водоспад. Розташована диво-водойма на річці Джурин, яка впадає в Дністер, поблизу села Нирків, Тернопільської області. Джуринський водоспад – найбільший рівнинний водоспад в Україні. Висота природної дивовижі – 16 метрів, а ширина – 20.

Номер слайду 12

Чи були ви уважні Найсолоніше озеро в Україні? Яку іншу назву має Шолохівський водоспад? Який каньйон є одним з семи чудес України? Яке село було затоплено під час будівництва Новодністровської ГЕС? Найдавніше озеро України? Найбільший рівнинний водоспад в Україні?Чому вода у Голубих озерах має блакитне забарвлення? Який каньон ще називають маленькою Швейцарією?В якому озері заборонено купатися? Чому?Який острів називають українськими Мальдівами?

Номер слайду 13

Джерелаhttps://7chudes.in.ua/nominaciyihttps://karpaty.love/places-objects/vodospady-karpat/17-dzhurinskiy-vodospad.htmlhttp://vsviti.com.ua/nature/38992https://np.pl.ua/2018/07/top-10-unikalnyh-ozer-i-vodojm-ukrajiny-dlya-byudzhetnoho-vidpochynku-foto/

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

pptx
Додано
18 квітня 2021
Переглядів
986
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку