Презентація "Торгівля людьми - сучасний прояв рабства"

Про матеріал
Профілактика торгівлі людьми є важливим напрямком роботи з учнівською молоддю. Необхідно підвищувати рівень обізнаності учнів щодо торгівлі людьми з метою попередження випадків втягнення підлітків до різних форм експлуатації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Торгівля людьми – сучасний прояв рабства

Номер слайду 2

Торгівля людьми - здійснення з метою експлуатації: вербування, перевезення, передачі, переховування або отримання людей шляхом погрози силою або її застосування чи інших форм примушування, викрадення, шахрайства, обману, зловживання владою чи вразливістю становища, або шляхом підкупу у вигляді платежів чи вигод для отримання згоди особи, котра контролює іншу особу.

Номер слайду 3

Етапи торгівлі людьми: Вербування. Переміщення. Передача людини. Одержання людини. Експлуатація

Номер слайду 4

Форми торгівлі людьми: Трудова експлуатація;Сексуальна експлуатація; Використання у жебракуванні;Використання у збройних конфліктах;Втягнення у злочинну діяльність;Вилучення органів.

Номер слайду 5

Шляхи потрапляння до тенет торгівлі людьми1) Працевлаштування;2) Знайомі;3) Туризм;4) Шлюб;5) Навчання;6) Система au – pair.

Номер слайду 6

Причини торгівлі людьмиІнформаційні (погана обізнаність громадян щодо можливостей працевлаштування закордоном та їх наслідки; публікації багатообіцяючої реклами; низька обізнаність стосовно своїх прав)Правові (відсутність належної системи захисту потерпілих; недостатнє покарання злочинців)Причини пов'язані з «людським фактором» (складні стосунки в сім’ї; слабкі професійні навички; зависока або занизька самооцінка; бажання швидко без зайвих зусиль заробити великі гроші; зайва довірливість)

Номер слайду 7

Як убезпечити себе?Якщо збираєшся за кордон: ніколи і нікому не віддавай свій паспорт чи інші документи, що підтверджують особу; заздалегідь сфотографуй важливі документи, про всяк випадок скинь їх на свою електронну пошту, копії візьми з собою. Один примірник документів залиш своїм близьким. Домовся з рідними, як ви контактуватимете, поки ти в дорозі. Домовся з цими людьми про кодове слово, що буде означати небезпеку чи потребу в допомозі. Надавай лише необхідну інформацію про себе. Збережи контакти організацій, які допомагають постраждалим від торгівлі людьми. Випиши адреси консульств та посольств України. Завантаж розмовник чи словник, щоб за потреби можна було звернутися за допомогою. Перед виїздом за кордон дізнайся, які матимеш права, пошукай інформацію про місцеві традиції і закони. Як убезпечити себе в дорозі: щодня інформуй близьких про те, де знаходишся і з якими людьми спілкуєшся. Нікому не віддавай свій телефон. Не довіряй випадковим незнайомцям (навіть жінкам чи твоїм одноліткам). Не сідай у транспорт до незнайомих людей, як би доброзичливо ці люди не виглядали. З обережністю стався до пропозицій, які надходять від незнайомців.

Номер слайду 8

Як не наразитися на небезпеку на місці?Не бери у борг у незнайомців або людей, які дуже наполягають, щоб позичити тобі гроші. Звернися до громадських організацій аби дізнатися про поселення, роботу та отримання документів. Попроси поселити тебе у центр проживання українських переселенців, поки не знайдеш окреме житло. Розкажи волонтерам про місце свого поселення. Тримай оригінали документів окремо від копій. Не погоджуйся на першу- ліпшу пропозицію з обіцянками швидкого заробітку. Якщо тобі пропонують роботу без документів – не погоджуйся. Не залишай свій паспорт в заставу та не віддавай його роботодавцям. Підписуй лише ті документи, мову яких ти розумієш. Не погоджуйся на роботу, деталі якої ти не знаєш. Роботодавець має бути готовим відповісти на всі твої питання. Якщо він починає нервувати, залякувати, відмовляється показати документи – це ознаки злочинної діяльності.

Номер слайду 9

Поширені міфи стосовно торгівлі людьмиІ. Зі мною такого не станетьсяІІ. Торгівля людьми – це торгівля виключно лише молодими жінками, яких використовують виключно у сексуальній сферіІІІ. Тільки малоосвічені, наївні люди можуть стати жертвами торгівлі людьмиІV. Друзі та родичі не можуть бути замішаними у торгівлі людьми. V. Довести вину і покарати торгівців людьми неможливо

Номер слайду 10

Куди звертатися у разі потерпання від торгівлі людьми місцевої держадміністрації за місцем перебування  Національної поліції України 102 або 0 800 500 202 (кол-центр поліції)  Національної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей 15 47  Національної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: 527 (безкоштовно з мобільного), 0 800 505 501 (безкоштовно зі стаціонарного), щодня з 8:00 до 20:00  Цілодобової консульської оперативної служби (у разі надзвичайних ситуацій за кордоном за участю громадян України), +38 (044) 238-16-57, +38 (044) 238-18-24, email: cons_or@mfa.gov.ua.  Департаменту боротьби зі злочинами, пов‘язаними з торгівлею людьми Національної поліції України - +38(0800) 500-202

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
8 березня 2023
Переглядів
810
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку