Презентація "Тоталітаризм в СРСР"

Про матеріал
Особливості тоталітаризму в СРСР через приклади і ілюстрації. Можна використати на уроках історії України і всесвітньої історії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проект з Всесвітньої Історії за темою: “Тоталітаризм в СРСР”.

Номер слайду 2

I. Вступ. Поняття «тоталітаризму»: Тоталітаризм-це політична система,яка прагне повного контролю з боку держави,життя суспільства і кожної людини методом прямого насильства.

Номер слайду 3

II. Основні риси тоталітаризму:1)Ідеологія;2)Однопартійність: В основі ідеології-розгляд історії як закономірного руху до головної мети,яку ставить перед собою тоталітарна держава. Для тоталітарних режимів характерна однопартійність-монополія однієї політичної партії на владу( НСДАП у Німеччині) у нашому випадку- РКП(б)-КПРС у радянській Росії і СРСР. Однопартійність. Карикатура: “Сатана веде».

Номер слайду 4

III. «Марксизм-ленінізм» як різновид комуністичного тоталітаризму: В. Ленін визначив за кінцеву мету діяльності більшовицької партії здійснення світової соціалістичної революції і встановлення диктатури пролетаріату у всесвітньому масштабі. Наступним Леніна,який укріпив комуністичний тоталітарний режим,став Й. Сталін. Й. Сталін

Номер слайду 5

IV. Властиві ознаки радянського режиму: Радянському тоталітарному режиму було властиве широке використання єдиної ідеології (ідеократичність), намагання пояснити кожен аспект соціального життя. Соціальні цілі, зразки поведінки, ворогів він характеризував спрощено, іноді в перекрученій формі.

Номер слайду 6

V. Особливості більшовицької ідеології: Більшовицька ідеологія у своєму прагненні легітимізувати тоталітарний режим претендувала на повне уособлення істини, фальсифікуючи минуле, насаджуючи цінності, підпорядковані інтересам держави-партії. Існуючий суспільний устрій проголошувався вищою формою демократії, а політичний — благом народу. Насадження ідеології:

Номер слайду 7

VI. Головна функція тоталітарного режиму: Головною функцією ідеологічної складової тоталітарного режиму було придушення інакомислення. Єдиним джерелом істини вважалася Комуністична партія.

Номер слайду 8

VII. Вибори в СРСР: Текст виборчого бюлетеня під час виборів 1937 —1938 pp. лицемірно не відповідав залізній практиці висування лише одного кандидата — від «блоку комуністів і безпартійних». В обстановці репресій майже ніхто не наважувався зайти в кабіну для голосування, щоб викреслити прізвище єдиного кандидата. Виборці йшли повз кабіну, повз членів виборчої комісії, які уважно стежили за кожним, щоб опустити чистий папірець до урни.

Номер слайду 9

VIII. Виховання тоталітарного духу у дітей: Дати молоді знання і вміння виробити у себе комуністичні погляди; Виховувати войовничих атеїстів;Дати розуміння генеральної лінії партії;Виховувати уміння і класову свідомість і необхідності боротьби з ухилами.

Номер слайду 10

РЕФЛЕКСІЯ: Чи міг би існувати тоталітаризм без Сталіна? Чи комфортно рядовій людині в тоталітаризмі? Чому?Чи згодні ви з твердженням: “Тоталітарні режими можуть виникнути і сьогодні в тих країнах,де не створена правова держава і не сформоване громадянське суспільство” ?

pptx
Додано
10 березня 2021
Переглядів
10928
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку