Презентація "Тоталітарні режими. Німеччина. Італія"

Про матеріал
Презентація до уроку з всесвітньої історії "Тоталітарні режими: Італія та Німеччина у першій половині ХХ ст." (10 клас). Мета уроку: охарактеризувати ознаки тоталітарних режимів, формувати вміння аналізувати, узагальнувати, систематизувати історичний матеріал, порівнювати й робити висновки. Формувати пріоритет ідей загальнолюдських цінностей, виховувати в учнів несприйняття ідеологій фашизму.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

в першій половині ХХ століття Тоталітарні режими: Італія та Німеччина

Номер слайду 2

ПЛАН 1. Італія після Першої світової війни. Фашистська диктатура Беніто Муссоліні. 2. Німеччина у першій половині XX століття. Нацистська диктатура Адольфа Гітлера.

Номер слайду 3

1. Італія після Першої світової війни. Фашистська диктатура Беніто Муссоліні. Визначте наслідки Першої світової війни для Італії.

Номер слайду 4

В умовах економічної кризи 1920-1921 рр. та жорстокого вуличного протистояння крайніх лівих (комуністів) та крайніх правих (фашистів) король Італійського королівства Віктор Еммануїл ІІ призначив 1922 р. лідера фашистської партії (Союз боротьби) Беніто Муссоліні головою уряду.

Номер слайду 5

Причини приходу до влади фашистської партії в Італії: жорстке протистояння між робітниками і власниками, захоплення робітниками заводів та фабрик – Італія стояла на порозі громадянської війни; активна підтримка власниками фашистів, які захищали їх інтереси; зростання чисельності фашистів до 300 тис. на кінець 1921 рр.; обіцянки фашистів провести ряд соціальних реформ та вивести країну з економічної та політичної кризи; Приводом до призначення Б. Муссоліні головою уряду став «похід на Рим» «чорносорочечників» Муссоліні з метою захоплення влади.

Номер слайду 6

похід на Рим 30.10.1922

Номер слайду 7

Охарактеризуйте фашистську диктатуру Б. Муссоліні: хронологічні межі фашистської диктатури Б. Муссоліні заходи у внутрішній політиці: заходив економіці: зміни в соціальній сфері, культурі та повсякденному житті:

Номер слайду 8

Фашизм - (італ. fascismo, від італ. fascio — «зв'язка», «об'єднання») — різновид політичного режиму, характерними ознаками якого є сильний культ особи, мілітаризм, тоталітаризм, імперіалізм та ідея єднання та мобілізації нації та держави проти ворогів, ідея постійної війни й панування.

Номер слайду 9

Охарактеризуйте зовнішню політику фашистської Італії, заповнивши хронологічну таблицю Акти агресії фашистської Італії у другій половині 1930-х років {F5 AB1 C69-6 EDB-4 FF4-983 F-18 BD219 EF322}Дата Подія 1935-1936 рр. 1936-1939 рр. 1937 р. 1939 р.1940 р. Оголошення війни Франції – вступ у Другу світову війну в союзі з нацистською Німеччиною, що закінчилася для Італії капітуляцією у 1943 році. Італія капітулювала першою серед країн-агресорів.

Номер слайду 10

2. Німеччина у першій половині XX століття. Нацистська диктатура Адольфа Гітлера.

Номер слайду 11

Наслідки Першої світової війни для Німеччини політичні: поразка Німеччини; втрата 1/7 територій та 1/12 населення за Версальським договором; економічні: прямі воєнні видатки становили 161 млрд. марок; руйнація економіки, голод; демографічні: втрати на фронті становили 2 млн. убитими, 4 млн. пораненими, 1 млн. полоненими.

Номер слайду 12

Ще в ході війни 3 листопада 1918 р. у Кілі розпочалися заворушення моряків. Революційні події охопили і столицю країни – Берлін. 9 листопада 1918 р. Веймарська республіка

Номер слайду 13

Визначте основні наслідки Листопадової революції в Німеччині 1. Припинення існування Німецької імперії, встановлення республіки. 2. ____________________________________________________________________________________________________ 3. ____________________________________________________________________________________________________

Номер слайду 14

Охарактеризуйте Веймарську республіку Роки існування республіки ______________________________ Політичний режим ___________________________________ Форма правління ______________________________________ Президенти республіки: 1919-1925 рр. – ________________________________________ 1925-1933 рр. __________________________________________

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Основні проблеми Веймарської республіки: в політиці: політична нестабільність та постійні спроби переворотів (Баварська соціалістична республіка, 1919 р.; «каппівський» заколот, 1920 р., виступ комуністів у Гамбурзі на чолі з Е. Тельманом, 1923 р., «пивний путч» А. Гітлера, 1923 р.); окупація Руру франко-бельгійськими військами 1923 р.; відсутність дієвих механізмів захисту демократичної конституції; в економіці: виплата непомірних репарацій за поразку у Першій світовій війні; економічні кризи 1920-х рр. та 1929-1933років.

Номер слайду 17

Встановлення нацистської диктатури Адольфа Гітлера. У зв’язку з перемогою на виборах до німецького парламенту (Рейхстагу) нацистської партії, президент П. Гінденбург призначив лідера нацистської партії Адольфа Гітлера головою уряду (рейхсканцлером).

Номер слайду 18

Нацизм(націонал-соціалізм) – скорочено нацизм, ідеологія, що ґрунтується на расизмі, шовінізмі та тоталітаризмі. Нацизм дотримується ідей про зверхність «вищої», «панівної» раси над іншими націями і расами (доктрина «надлюдини» і «недолюдини»); верховенстві нації і держави над особистістю. Державна ідеологія Третього Рейху (1933—1945), головним теоретиком якої був Адольф Гітлер.

Номер слайду 19

Причини встановлення нацистської диктатури в Німеччині: економічні – падіння економіки внаслідок кризи 1929-1933 рр., збільшення безробіття, падіння життєвого рівня населення; політичні – загострення протистояння нацистів і комуністів; зростання популярності нацистів та їх підтримка «середнім класом» та великим бізнесом; перемога нацистів на виборах до Рейхстагу (парламенту).

Номер слайду 20

Третій Рейх – неофіційна назва Німеччини у 1933-1945 роках, за часів правління Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини на чолі з Адольфом Гітлером. Хронологічні межі нацистської диктатури А. Гітлера

Номер слайду 21

Охарактеризуйте ідеї нацизму (націонал-соціалізму), заповнивши таблицю {00 A15 C55-8517-42 AA-B614-E9 B94910 E393}Основні ідеї нацизму Характеристика

Номер слайду 22

Визначте основні заходи А. Гітлера: •у внутрішній політиці: ___________________________________________ • в економіці: ___________________________________________• соціальній сфері та культурі: ___________________________________________

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Паславська Тамара
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 липня 2019
Переглядів
42270
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку