Презентація "Травлення в кишечнику"

Про матеріал
Презентація містить матеріал про будову і функції кишечника, травних залоз, процеси травлення в тонкому і товстому кишечнику, роль печінки, підшлункової залози та мікроворсинок кишечника у травленні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Щоб перетравити знання, потрібно поглинати їх з апетитом А.Франс Травлення у кишечнику

Номер слайду 2

Тонкий кишечник Найдовший відділ шлунково-кишкового тракту – до 6 м; розрізняють три відділи: дванадцятипала, порожниста та клубова кишки; у дванадцятипалу кишку відкриваються протоки печінки та підшлункової залози; слизова оболонка утворює численні ворсинки, на яких знаходяться мікроворсинки; загальна площа мікроворсинок складає 500 кв м

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Будова стінки тонкого кишечника

Номер слайду 5

Ворсинки тонкого кишечнику 1-епітеліальний покрив слизової оболонки; 2-келихоподібні клітини; 3-сітка кровоносних капілярів; 4-центральний лімфатичний синус; 5-артерія ворсинки; 6-вена ворсинки; 7-сітка кровоносних і лімфатичних судин слизової оболонки; 8-лімфатичний вузол.

Номер слайду 6

Всмоктування поживних речовин; Синтез власних жирів із жирних кислот та гліцерину; Захист від проникнення в кров мікроорганізмів. Функціями ворсинок є:

Номер слайду 7

Функції тонкого кишечника Травна; Всмоктувальна; Перистальтична; Захисна; Секреторна.

Номер слайду 8

Етапи травлення в тонкому кишечнику: порожнинне травлення (під дією травних ферментів); пристінкове (мембранне) травлення (під дією ферментів, які прикріплені до  клітинної мембрани епітеліальних клітин (мікроворсинок); всмоктування (відбувається через мікроворсинки, тонкий кишечник – основна ділянка всмоктування).

Номер слайду 9

Печінка Підшлункова залоза Кишкові залози Залози тонкого кишечника

Номер слайду 10

Підшлункова залоза та її роль у травленні Розташована під шлунком; Складається з голівки, тіла і хвоста; Вкрита тонкою сполучнотканинною капсулою; Належить до залоз змішаної секреції; Функції: Внутрішньосекреторна; Зовнішньосекреторна.

Номер слайду 11

Ферменти підшлункового соку Трипсин; Хімотрипсин; Ліпаза; Амілаза, мальтаза, лактаза; Нуклеаза. Активні в лужному середовищі.

Номер слайду 12

Ферменти підшлункового соку Трипсин та хімотрипсин розщеплюють білки (розщеплюються майже 100 % білків їжі).  Амілаза, мальтаза, лактаза, розщеплюють вуглеводи (розщеплюються майже 80 % вуглеводів їжі). Ліпаза розщеплює жири.

Номер слайду 13

Підшлункова залоза, печінка та жовчний міхур

Номер слайду 14

Печінка та її функції в організмі

Номер слайду 15

Печінка (hepar) Найбільша залоза людини (1,5-2 кг); Розміщена в правому підребер'ї під діафрагмою; Зовні вкрита сполучнотканинною оболонкою і складається з правої (великої) та лівої (малої) частки; Одиницею будови є печінкова частка, що складається з гепатоцитів; На нижній поверхні розташований жовчний міхур з міхуровою протокою.

Номер слайду 16

Функції печінки Секреторна – виробляє жовч; Бар'єрна – знешкодження шкідливих речовин (фенолів, алкоголю); Запасаюча – перетворення глюкози в глікоген і відкладання про запас; Захисна – синтезуються майже всі захисні білки плазми крові; Видільна перетворення амоніаку в сечову кислоту і виведення із жовчю сечової кислоти; Депонуюча – є депо крові; Участь в обміні речовин – здійснюється взаємоперетворення речовин.

Номер слайду 17

Що таке жовч? Секрет, який утворюється клітинами печінки; Види жовчі: печінкова і міхурова; Склад жовчі: жовчні кислоти та пігменти, холестерин, слиз. Значення: Емульгація жирів; Активація ферментів; Затримка гнильних процесів; Знешкодження бактерій; Посилення рухової активності кишок.

Номер слайду 18

Алкоголь Жирова дистрофія Вірусні гепатити Що шкодить печінці

Номер слайду 19

Кишкові залози Це дрібні залози слизової оболонки тонкого кишечника, які секретують кишковий сік; Виділяється близько 2,5 л на добу; Має лужну реакцію; Містить ферменти: секретин (ентерокіназа) – викликає соковиділення у підшлунковій залозі; ліпази і амілази.

Номер слайду 20

Травлення в тонкому кишечнику включає такі основні процеси: хімічна обробка їжі; фізична обробка їжі; перемішування та проштовхування їжі); знезараження їжі; всмоктування продуктів розщеплення білків, жирів і вуглеводів у кров і лімфу.

Номер слайду 21

Будова товстого кишечника Загальна довжина 1,5-2 м; Відділи: Сліпа з апендиксом; Ободова; Сигмоподібна; Пряма. Слизова оболонка немає мікроворсинок; Тут знаходяться симбіотичні мікроорганізми.

Номер слайду 22

Бактерії товстого кишечника здійснюють: Розщеплення целюлози, геміцелюлози, пектинів, лігніну; Пригнічення розмноження патогенних мікроорганізмів; Синтез деяких вітамінів (В, К); Інактивація ферментів.

Номер слайду 23

Функції товстого кишечника Мутуалістичне травлення їжі; Всмоктування води, йонів; Формування калових мас.

Номер слайду 24

Хвороби Гепатит – запалення печінки; Холецистит – запалення жовчного міхура; Панкреатит – запалення підшлункової залози; Дуоденіт – запалення дванадцятипалої кишки; Апендицит – запалення апендикса; Ентерит — запалення тонкого кишечника; Коліт – запалення товстого кишечника.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Фесенко Надежда
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мазур Марина Анатоліївна
    Дякую! Чудова презентація!
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кострова Тетяна Маратівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Левкова Лариса Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Ларионова Татьяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
ppt
Додано
7 липня 2020
Переглядів
20991
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку