Презентація містить матеріал про будову і функції ротової порожнини, будову і хвороби зубів, хімічний склад слини, регуляцію травлення в ротовій порожнині.
Рот без зубів – те саме, що млин без жорен М.Сервантес Травлення в ротовій порожнині
Номер слайду 2
Ротова порожнина Будова: Зверху обмежена піднебінням; Дно ротової порожнини утворене м'язами і зайняте язиком; Спереду обмежена губами, з боків – щоками; Отвір, що з'єднує порожнину рота з глоткою називається зівом; З боків зіва розміщені піднебінні мигдалики (найбільше скупчення лімфоїдної тканини); У комірках (альвеолах) нижньої і верхньої щелеп розміщені зуби. Тверде піднебіння М’яке піднебіння Слинні залози Губи Зуби Язик Мигдалики Язичок Ясна
Номер слайду 3
Функції ротової порожнини Подрібнення їжі; Змочування їжі; Формування харчової грудки; Смакова; Травна; Захисна.
Номер слайду 4
Зуби Кісткові органи ротової порожнини, основною функцією яких є подрібнення і перетирання їжі. 32
Номер слайду 5
Зуби – диференційовані Різці Ікла Малі кутні Великі кутні Зубна формула 4(2+1+2+3)=32
Номер слайду 6
Номер слайду 7
В кожному зубі розрізняють такі відділи: Коронка - виступає в ротову порожнину Шийка - занурена в ясна Корінь - розміщений в альвеолі щелепної кістки
Номер слайду 8
Корені зубів Різці та ікла мають по одному кореню Великі кутні зуби – по 2-3 кореня
Номер слайду 9
Внутрішня будова зуба Тверда зовнішня (емаль – 98% мінеральних солей, дентин – 70% мінеральних солей, цемент). М'яка внутрішня (пульпа).
Молочні зуби – 20 ( 4 різці, 2 ікла, 4 кутні – на одній щелепі) 6-7місяців 7-8 місяців 8-9 місяців 10-12місяців 12-15 місяців 18-20 місяців 18-20 місяців
Номер слайду 12
Хвороби зубів Карієс – руйнування тканини зуба; Пульпіт – враження пульпи; Парадонтоз - запалення ясен.
Номер слайду 13
Етапи розвитку карієсу
Номер слайду 14
Чинники, які зумовлюють появу та розвиток карієсу Хвороботворні мікроорганізми ротової порожнини; Кислоти, що утворюються під час розпаду залишків їжі; Нестача вітамінів (особливо групи В і D), нестача солей Са, Р і F.
Номер слайду 15
Профілактика зубних захворювань Щодня вранці і ввечері чистити зуби; Після прийому їжі ротову порожнину полоскати теплою водою; Не вживати відразу після холодної їжі гарячу; Не розкушувати занадто тверду їжу;
Номер слайду 16
Профілактика зубних захворювань Вчасно лікувати зуби; Не уникати щорічних профілактичних оглядів; Вживати сирі овочі та фрукти, які сприяють самоочищенню та поліпшенню живлення зубів кров'ю, що робить їх міцнішими.
Номер слайду 17
Чистимо зуби правильно!
Номер слайду 18
Слинні залози Виділяють дрібні слинні залози та три пари великих: привушні, підщелепні та під'язикові.
Номер слайду 19
Слинні залози Слина: від 1 до 1,5 л в залежності від характеру їжі; має слабко-лужну реакцію (рН 7-8); до складу входять вода, муцин, лізоцим, йони солей, ферменти амілаза та мальтаза.
Язик М'язовий орган з посмугованої скелетної тканини; Розпізнає смак їжі; Перемішує їжу; Контролює наповнення ротової порожнини їжею; Бере участь у ковтанні; Бере участь в артикуляції звуків.
Номер слайду 22
Травлення в ротовій порожнині включає такі основні процеси: механічна обробка їжі; хімічна обробка їжі; аналіз їжі; перемішування, зволоження, склеювання та формування харчової грудочки; знезараження; всмоктування (деякі ліки і високотоксичні речовини).
Номер слайду 23
Будова зуба Зробити підписи до малюнка: 1 – 2 – 3 – 4 – 5 –
Номер слайду 24
Склад слини Заповнити таблицю Складові слини Функції Ферменти: амілаза мальтаза Лізоцим Муцин