Жоден магістр не зможе навчити того, що навчить порожній шлунок В. Швебель Травлення у шлунку
Номер слайду 2
Шлунок (gaster) Розташований у лівій частині черевної порожнини під діафрагмою; об'єм у дорослої людини – близько 2 л, може збільшуватися до 5 л; стінка складається із: серозної оболонки, трьох шарів непосмугованих м'язів, підслизової та слизової оболонок.
Номер слайду 3
Шлунок (gaster) У шлунку виділяють: вхідну частину, дно, тіло, вихідну частину, що закінчується пілоричним сфінктером (воротар).
Номер слайду 4
Шлунок (gaster)
Номер слайду 5
Робота шлунку: депонування їжі - здатність вміщувати значну кількість (тому людина може споживати їжу лише 3-4 рази на день, не відчуваючи в проміжках між прийомами їжі голоду); перемішування завдяки скороченню м'язового шару; під дією шлункового соку з ферментом пепсин відбуваються початкове перетравлення білків та знешкодження бактерій; харчові грудки перетворюються на напіврідку масу — хімус, який час від часу автоматично виштовхується в кишечник через отвір, оточений сфінктером.
Номер слайду 6
Травлення в шлунку включає такі основні процеси: хімічна обробка їжі; фізична обробка їжі; переміщення їжі (перемішування та проштовхування їжі); знезараження; всмоктування ( у шлунку всмоктуються в кров вода, мінеральні солі, алкоголь і деякі ліки та незначна кількість глюкози).
Номер слайду 7
Групи шлункових залоз Головні – виробляють ферменти шлункового соку; Обкладові – виробляють НСl; Додаткові – виробляють слиз.
Номер слайду 8
Склад шлункового соку Ферменти: Пепсин, ліпаза, хімозин, желатиназа; Хлоридна кислота (0,5%); Слиз; Вода. Функції шлункового соку: Травна; Захисна.
Номер слайду 9
Висновок шлунковий сік це: прозора рідина, що має кислу реакцію (рН 1-2), містить ферменти (пепсин, ліпазу, желатиназу, хімозин), слиз та хлоридну кислоту
Номер слайду 10
Механічний етап травлення у шлунку: харчові грудки накопичуються і перемішуються. У хімічному етапі травлення утворюють хімус.
Номер слайду 11
Тривалість перебування їжі в шлунку залежить від її складу Жирна їжа затримується близько 6-8 годин Вуглеводна їжа затримується близько 4 годин
Номер слайду 12
Регуляція виділення шлункового соку Нервова Безумовнорефлекторна; Умовнорефлекторна;
Номер слайду 13
Регуляція виділення шлункового соку Гуморальна - зумовлена хімічним впливом на залози шлунка БАР, які всмокталися в кров. Гальмують секрецію - жири, кислоти, гормон секретин.
Номер слайду 14
Регуляція виділення шлункового соку Гуморальна - зумовлена хімічним впливом на залози шлунка БАР, які всмокталися в кров. Збуджують секрецію – прянощі, сіль, відвари м'яса, риби, овочів, гормон гастрин;
Номер слайду 15
00 : 20 Сигнали про насичення - заповнення шлунка надходять у головний мозок із запізненням у 20 хв