Презентація "Травлення в шлунку"

Про матеріал
Презентація містить матеріал про будову шлунка, хімічний склад шлункового соку, процеси травлення і регуляцію травлення в шлунку, шлункові хвороби.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Жоден магістр не зможе навчити того, що навчить порожній шлунок В. Швебель Травлення у шлунку

Номер слайду 2

Шлунок (gaster) Розташований у лівій частині черевної порожнини під діафрагмою; об'єм у дорослої людини – близько 2 л, може збільшуватися до 5 л; стінка складається із: серозної оболонки, трьох шарів непосмугованих м'язів, підслизової та слизової оболонок.

Номер слайду 3

Шлунок (gaster) У шлунку виділяють: вхідну частину, дно, тіло, вихідну частину, що закінчується пілоричним сфінктером (воротар).

Номер слайду 4

Шлунок (gaster)

Номер слайду 5

Робота шлунку: депонування їжі - здатність вміщувати значну кількість (тому людина може споживати їжу лише 3-4 рази на день, не відчуваючи в проміжках між прийомами їжі голоду); перемішування завдяки скороченню м'язового шару; під дією шлункового соку з ферментом пепсин відбуваються початкове перетравлення білків та знешкодження бактерій; харчові грудки перетворюються на напіврідку масу — хімус, який час від часу автоматично виштовхується в кишечник через отвір, оточений сфінктером.

Номер слайду 6

Травлення в шлунку включає такі основні процеси: хімічна обробка їжі; фізична обробка їжі; переміщення їжі (перемішування та проштовхування їжі); знезараження; всмоктування ( у шлунку всмоктуються в кров вода, мінеральні солі, алкоголь і деякі ліки та незначна кількість глюкози).

Номер слайду 7

Групи шлункових залоз Головні – виробляють ферменти шлункового соку; Обкладові – виробляють НСl; Додаткові – виробляють слиз.

Номер слайду 8

Склад шлункового соку Ферменти: Пепсин, ліпаза, хімозин, желатиназа; Хлоридна кислота (0,5%); Слиз; Вода. Функції шлункового соку: Травна; Захисна.

Номер слайду 9

Висновок шлунковий сік це: прозора рідина, що має кислу реакцію (рН 1-2), містить ферменти (пепсин, ліпазу, желатиназу, хімозин), слиз та хлоридну кислоту

Номер слайду 10

Механічний етап травлення у шлунку: харчові грудки накопичуються і перемішуються. У хімічному етапі травлення утворюють хімус.

Номер слайду 11

Тривалість перебування їжі в шлунку залежить від її складу Жирна їжа затримується близько 6-8 годин Вуглеводна їжа затримується близько 4 годин

Номер слайду 12

Регуляція виділення шлункового соку Нервова Безумовнорефлекторна; Умовнорефлекторна;

Номер слайду 13

Регуляція виділення шлункового соку Гуморальна - зумовлена хімічним впливом на залози шлунка БАР, які всмокталися в кров. Гальмують секрецію - жири, кислоти, гормон секретин.

Номер слайду 14

Регуляція виділення шлункового соку Гуморальна - зумовлена хімічним впливом на залози шлунка БАР, які всмокталися в кров. Збуджують секрецію – прянощі, сіль, відвари м'яса, риби, овочів, гормон гастрин;

Номер слайду 15

00 : 20 Сигнали про насичення - заповнення шлунка надходять у головний мозок із запізненням у 20 хв

Номер слайду 16

Шлункові хвороби Гастрит

Номер слайду 17

Шлункові хвороби Виразка

Номер слайду 18

Шлунок Зробити підписи 1- 2- 3- 4- 5- 6- 1 2 3 4 5 6

Номер слайду 19

Хімічний склад шлункового соку Складові шлункового соку Функції Ферменти: Пепсин Ліпаза Хімозин Желатиназа Хлоридна кислота Слиз

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Олійник Лариса Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Супрун Ольга Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
7 липня 2020
Переглядів
22296
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку