Презентація "Травлення в шлунку "

Про матеріал
Розробка уроку для дистанційного навчання. Матеріал викладено в доступній формі для сприйняття учнями, дає можливість познайомитися з будовою та функціями шлункі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Д/з § 9 с. 46- 48 виконати тести на слайді 9«Багато хто сприймає шлунок, як «мішок», заповнений рідинами і ферментами, але це дуже складний орган...» У чому ж складність шлунку й процесів, що в ньому відбуваються?Травлення в шлунку

Номер слайду 2

Стравохід – м’язова трубка, довжиною 25-30 cм та d=2 см. Їжа рухається по стравоходу завдяки хвилеподібним скороченням м’язів - перистальтичними рухами. Стравохід

Номер слайду 3

Будова стінок. Шлунковий сік Будова шлунку. Функції шлунку. Регуляція

Номер слайду 4

Будова шлункус.46, 41залози, які виділяють шлунковий сік та слизрегулює секреторну функцію слизової перемішування та пересування їжівкриває ззовнім’яз - стискач. Об’єм шлунку – 1-3 л

Номер слайду 5

захищає шлунок від механічних та хімічних подразнень1. кисле середовище2. активує фермент пепсин3. бере участь в утворенні речовин, які виконують антисептичну роль Пепсин на БЛіпаза на Ж молока. Гастрин – регулює шлункову секрецію. В нормі за добу виділяється до 2-2,5 л шлункового соку

Номер слайду 6

ФУНКЦІЇ ШЛУНКУводи Н2 Оалкоголютрохи глюкозимінеральні солідеякі ліки1. Накопичення їжі3. Знешкодження бактерій2. Початкове перетравлення білків4. Пересування харчової маси до тонкого кишечнику5. Всмоктування с.48

Номер слайду 7

Регуляція виділення шлункового соку. Нервова. Гуморальнабезумовно-рефлекторна (довгастий мозок) умовно-рефлекторна (кора великих півкуль)біологічно активні речовини (гастрин, серотонін) відвари м'яса, риби, овочів

Номер слайду 8

Будова стінок. Шлунковий сік Будова шлунку. Функції шлунку4 оболонки2 сфінктери. Слиз. НСІПепсин. Ліпаза Гастрин 1. Накопичення їжі2. Початкове перетравлення білків3. Знешкодження бактерій4. Пересування5. Всмоктування Регуляція. Нервова. Гуморальна

Номер слайду 9

Тест. Будова і функції шлунка. З амінокислот складаються: а) жири б) вуглеводи в) білки г) нуклеїнові кислоти2. Які речовини є продуктами розпаду жирів а) глюкоза б) гліцерин і жирні кислоти в) нуклеотиди г) амінокислоти?3. В якому середовищі діють ферменти шлункового соку а) в нейтральному б) в лужному в) у кислому?Які процеси можуть бути порушені при зниженні кількості соляної кислоти в шлунку а) розщеплення білків б) розщеплення жирів в) розщеплення вуглеводів?5. Які з перерахованих процесів відбуваються в шлунку а) розщеплення білків, всмоктування води і мінеральних солей, утворення пепсину б) всмоктування жирів, розщеплення вуглеводів і мінеральних речовин в) всмоктування білків, розщеплення жирів, утворення соку шлункової залози?6. Соляна кислота: (можливі кілька відповідей) а) захищає слизову шлунка б) сприяє розщепленню білків в) активізує ферменти г) має бактерицидну дію?7. Апетитний (запальний) шлунковий сік - це: а) сік, що виділяється до їжі б) сік, що виділяється під час їжі в) сік, що виділяється після їжі.8. На який з процесів вплине зниження кислотності шлункового соку а) на скорочення м'язів шлунка і кишечнику б) на секрецію жовчі в) на посилення активності бактерій у шлунку9. Відділення травних соків регулюється: а) нервовим механізмом б) гуморальним механізмом в) нервово-гуморальним механізмом?

pptx
Додав(-ла)
Редман Людмила
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
Додано
23 січня 2023
Переглядів
672
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку