Презентація "Три закони робототехніки в оповіданні “Я, робот” Айзека Азімова"

Про матеріал
Презентація з матеріалами до уроку зарубіжної літератури в 7 класі "Три закони робототехніки в оповіданні “Я, робот” Айзека Азімова"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Три закони робототехніки в оповіданні Айзека Азімова “Я, робот”

Номер слайду 2

Якою ж була історія роботів?Історія роботів розпочинається із ідеї про створення людиною живої істоти. Якби людина змогла це зробити, то вона би повторила акт деміурга – створення живого, навіть якщо «життя» при цьому дещо по-іншому розуміється. Перші рецепти створення життя ґрунтувалися на міфах, магії та релігії. Довгий час у багатьох культурах переважало переконання, що людина була створена із глини, а отже найближчим шляхом буде саме глино-технологія. Але якщо із глиною проблем не виникало, то от із іншою складовою – душею, свідомістю, розумом, які гарантували певну самостійність існування живої істоти, розібратися не могли.

Номер слайду 3

Навіть із розвитком техніки, повністю ідея міфічного акту створення життя не зникла повністю, а переселилася у готичні романи, а згодом у фантастику. Прикладами таких «експериментів» можна назвати ґолема та монстра Франкенштайна.

Номер слайду 4

Наступний етап в історії роботів пов'язаний із розвитком механіки та застосуванням певних відкриттів для розваг аристократів. Поява легендарних автоматонів ще в Античності (хоч до нашого часу вони не дійшли) і їхній розвиток у Середньовіччі були революційними і цікавими.

Номер слайду 5

Історія розвитку робототехніки сягає своїм корінням в далеку давнину за часів античності. Бажаючі полегшити трудову діяльність і просто гнані науковою ідеєю, винахідники давнини створювали найпростіші механізми, що виконували деякі елементи руху. Перші креслення, що збереглися, належали Да Вінчі, який створив робота-лицаря, що рухався.

Номер слайду 6

Історія сучасних роботів пов’язана із кількома людьми. Сам термін «робот» з’явився завдяки творчості чеського письменника Карела Чапека і його фантастичній п’єсі «Rossumovi univerzální roboti» (1920). Якщо точніше, це були не зовсім роботи, а радше кіборги (напівмеханічні і напіворганічні істоти). Однак в науці слово закріпилося і застосовується досі. Двадцяте століття було ознаменоване становленням сучасної робототехніки, появою роботів, здатних виконувати записану послідовність команд. Пізніше в 1942 році Айзеком Азімовим – відомим письменником і популяризатором науки –введено термін «робототехніка». А також він був першим автором, який сформулював в своїй книзі 3 закони робототехніки. Доволі швидко у цій сфері зрозуміли, що недостатньо лише зробити тіло робота. У цьому випадку ми отримуємо лише механічну ляльку. Набагато важливіше придумати, як робота зробити автономним. Щоб він думав, вирішував, демонстрував свободу волі, адаптувався до середовища, пізнавав світ і самоусвідомлювався. Ця ідея стала визначальною для подальшого розвитку робототехніки. Назвемо основні факти – як все було…1948 рік – Норберт Вінер сформулював принципи кібернетики, які лягли в основу практичної робототехніки.1951 рік – Реймонд Герц запатентував дистанційну «руку», яка застосовувалася для роботи із радіоактивними матеріалами.

Номер слайду 7

1959 рік – розробка першого промислового робота. Перший промисловий робот був створений винахідником-самоучкою Джорджем Деволом. Робот важив дві тони і управлявся програмою, записаною на магнітному барабані. Творці використовували гідравлічні приводи, а точність маніпулятора становила 0,254 мм. В результаті був оформлений патент США № 2988237 і заснована компанія Unimation. Саме Unimation Джорджа Девола прийнято вважати родоначальником роботобудування.

Номер слайду 8

1960-ті рр. – з’являється «Звір» (Beast) в Університеті Джона Гопкінза (США). Мобільний прото-робот, який мав зародки власного інтелекту і орієнтувався у просторі.1962 рік – встановлений перший циліндричний робот промислового типу Versatran від компанії AMF (American Machines and Foundry), розроблені Джонсоном (Harry Johnson) та Міленковічем (Veljko Milenkovic). Такі роботи були встановлені на заводі Ford у Гуанчжоу, США. Назва Versatran була від слів "versatile transfer".1965 рік – General Electric випускають «Квадропед» (Walking Truck). Вага – більше тони. Основна місія цього робота – допомога солдатам долати пересічену місцевість.1968-1969 рік – створений перший промисловий робот «стенфордська рука» – робот-маніпулятор аналогічний людській руці і поява «Щупальця» Марвіна Мінскі.

Номер слайду 9

У наш час вивчення робототехніки значно помолодшало, і кожен школяр сьогодні може стати справжнім вченим-конструктором. Як стартова платформа для розвитку навичок роботобудування ідеально підходить платформа Arduino.

Номер слайду 10

Які сучасні моделі роботів?З розвитком науки та техніки, підтримкою інновацій робототехніка перетворилася в самостійну наукову сферу. Головною властивістю будь-якого механізму та робота є його корисність. Залежно від корисності машини в тій чи іншій сфері життя заведено виділяти такі різновиди роботів: будівельні, промислові, побутові, авіаційні, медичні, дослідницькі, ігрові, екстремальні (військові, космічні, підводні). Також роботи можна розділити на:керовані й автономні;мобільні та стаціонарні.

Номер слайду 11

Роботи все частіше використовуються у виробництві (з 1960 року). В автомобільній промисловості, вони можуть складати більше половини від загальної «праці». Є навіть фабрики «з вимкненим світлом», такі як завод з виробництва клавіатур IBM у Техасі, котрий на 100 відсотків автоматизовано. Роботи, такі як HOSPI, використовуються як кур'єри в лікарнях (лікарняний робот). Інші лікарняні завдання, виконують роботи рецепціонери, гіди і носильники-помічники. Роботи можуть служити офіціантами і кухарями, також і у домашніх умовах. «Boris» – це робот, який може завантажувати посуд до посудомийної машини. Робот бойового спорту — хобі або спортивний захід, де два або більше роботів борються на арені, щоби вимкнути один одного. Очищення забруднених територій від токсичних відходів або продуктів ядерних установок. Сільськогосподарські роботи (Ag. Robots). Внутрішні роботи, очищення приміщення та догляд за людьми похилого віку. Медичні роботи, що виконують дії з малоінвазивної хірургії. Домашні роботи з повним використанням. Освітня робототехніка. Роботи стали поширеним навчальним посібником у деяких середніх і вищих навчальних закладах, а також у численних літніх таборах молоді, задля підвищення інтересу до програмування, штучного інтелекту і робототехніки серед студентів. У деяких університетах світу, перший рік навчання включає комп'ютерні курси програмування роботів, на додаток до традиційної програмної інженерії, на основі курсових робіт.

Номер слайду 12

Розробка першого побутового робота була здійснена компанією Sony, і в пам'яті багатьох людей залишився саме цей вид робота як вершини технічного розвитку. Його звали AIBO і виглядав він як собака

Номер слайду 13

Ці три основні закони — наскрізна тема оповідань про роботів Айзека Азімова. Письменник створив особливу професію — робопсихолога, спеціаліста, що на основі трьох законів робототехніки інтерпретує поведінку роботів. Видатним робопсихологом була Сьюзен Келвін. Айзеку Азімову також належить термін «Робототехніка» (англ. Robotics), який переріс область наукової фантастики й увійшов у реальне життя.

Номер слайду 14

A robot may not injure a human being or, through inaction, allow a human being to come to harm. A robot must obey orders given it by human beings except where such orders would conflict with the First Law. A robot must protect its own existence as long as such protection does not conflict with the First or Second Law. Робот не може нашкодити людині або через свою бездіяльність допустити, щоб людині було завдано шкоди. Робот мусить підкорятися наказам людини, коли ці накази не суперечать Першому закону. Робот повинен дбати про свою безпеку доти, поки це не суперечить Першому і Другому законам.

Номер слайду 15

Закони робототехніки були переформульовані, оскільки роботи могли порушувати їх через недостатність інформації про своє завдання. Так, перший закон в новій редакції має вигляд: «Робот не може робити нічого, що, наскільки йому відомо, завдасть шкоди людині, а також, через бездіяльність, свідомо дозволити людині заподіяти шкоду». Адже робот може стати знаряддями вбивства, не знаючи про шкідливість своїх дій; наприклад, якщо наказати йому додати в їжу певну речовину, але не попередити про її отруйність. Крім того спритний злочинець міг би розподілити завдання між декількома роботами, щоб жоден окремий робот не міг зрозуміти як сукупність їхніх дій завдасть людині шкоди. До того ж робот може бути хибно переконаний, що, наприклад, на борту космічного корабля немає людей, і атакувати його.

Номер слайду 16

Гвендолін Батлер зауважувала таку проблему, що робот може вважати себе людиною, а тому не виконувати закони, як це сталося в «Труні для Канарки» (1974). Кларк у «Роботах світанку» (1983) зазначає, що використання людиноподібних роботів для колонізації космосу може призвести до того, що роботи стануть вважати себе справжніми людьми та вирішать залишити нові планети собі. Як зазначено в «П’ятому законі робототехніки» (1983) Ніколи Кесаровські, «Робот повинен знати, що він робот». Проблематичне також визначення шкоди, позаяк ризикована дія може розглядатися як недопустима. Азімов вважав, що достатньо досконалий робот, як головний герой повісті «Двохсотлітня людина» (1976), здатний зважити ризики і виконати, наприклад, хірургічну операцію, адже потенційна користь від неї переважає над можливою шкодою.

Номер слайду 17

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ТехнологіїТри закони робототехніки Повітряні м'язи · Електроактивні полімери · П’єзодвигун · Кроковий електродвигун · Двигун постійного струму · Маніпуляційна система · Багатоагентна система · Саморегулювальна система Типи роботів. Промисловий робот · Сільськогосподарський робот · Побутовий робот · Робот-пилосос · Бойовий робот · Робот-поліцейський · Андроїд (робот-гуманоїд, гіноїд) · Персональний робот · Соціальний робот · БПЛА · Планетохід · Наноробот. Відомі роботи. Робот Леонардо · AIBO · Aiko · ASIMO · Atlas · Big. Dog · HRP · Pack. Bot · Pleo · QRIO · Roomba · Sophia · TOPIOРозробники роботів. Boston Dynamics · i. Robot · FANUC · KUKA Roboter · Tomy. ТеоріїШтучний інтелект · Кібернетика · Теорія автоматів · Теорія автоматичного керування Установи Організація ФІРСТПов'язані терміни Групова робототехніка • Пристрій телеприсутності • Кіборг • Крокуючі роботи • Мехи. Робототехніка

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Домашнє завдання: Прочитайте твір Діани Вінн Джонс «Мандрівний замок Хаула».

pptx
Додано
1 травня 2023
Переглядів
909
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку