Презентація "Тричі йому являлася любов..."

Про матеріал
Матеріали презентації можуть бути використані при вивченні інтимної лірики Івана Франка. Це спроба і можливість для учителя та учнів визначити домінанти почуттів поета.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тричі йому являлася любов…Поетична збірка Івана Франка «Зів’яле листя»

Номер слайду 2

Мета уроку. Ознайомити учнів зі збіркою поезій «Зів’яле листя», дослідити образ ліричного героя. Розвивати уміння та навички аналізу поетичних творів, робити грунтовні висновки. Формувати особисту думку. Виховувати любов до Франкового слова.

Номер слайду 3

І це все про нього…Лірик високої проби. Каменяр. Титан праці. Український Мойсей.

Номер слайду 4

Розгадуємо кроссенс

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Хмарина слів

Номер слайду 7

Довідка. Лірична драма- драматичний твір, у якому помітну роль відіграють ліричні елементи. У центрі-внутрішній світ героя. Елегія- ліричний вірш задумливого, сумного характеру. Містифікація- вигадка, витівка з метою ввести когось в оману жартома чи зі злим наміром. Жмуток- невелика в’язка чого-небудь; пучок.

Номер слайду 8

Стілець автора

Номер слайду 9

На розсуд вибагливих читачів було представлено збірку інтимної лірики «Зів’яле листя». Вона вийшла 2ма виданнями.1896р.- з передмовою про щоденник юнака- самогубці, розчарованого нерозділеним коханням. 1911р.- нова передмова і підтверджене моє авторство. Так було здійснено цю літературну містифікацію. Навіщо? Я хотів, щоб мою поезію сприймали не лише в автобіографічному ключі, а, в першу чергу, як мистецькі творіння. Саме тому я створив багатогранний образ ліричного героя.

Номер слайду 10

Ліричний герой- це особа, думки, почуття якої виражено в ліриці, друге « Я « поета.

Номер слайду 11

Який він, ліричний герой збірки ?---------------------------------

Номер слайду 12

Композиція незвична: поезії об’єднано в цикли- жмутки. Їх три.1-й жмуток- 1886-1893р.2-й жмуток- 1895р.3-й жмуток- 1896р. Кожен цикл- 12 творів. Кожен вірш- зів’ялий листок.

Номер слайду 13

«Любов не залежить від нашої волі, приходить без нашої заслуги, щезає без нашої вини.»

Номер слайду 14

Тричі являлася любов Франкові…Хто ж вони, три музи, три кохання його долі?

Номер слайду 15

Перший жмуток зів’ялого листя- до ніг Ольги Рошкевич. «Несміла, як лілея біла…»Вона була сестрою його гімназійного товариша. Закохані мріяли про одруження, але арешт Франка змінив їх життя. Батько Ольги заборонив навіть думати про арештанта, і згодом дівчина вийде заміж за нелюба, однак до кінця своїх днів зберігатиме Іванові листи.

Номер слайду 16

«Явилась друга- гордая княгиня.» До її ніг- другий жмуток. Юзефа Дзвонковська справила на Франка велике враження. Розумна і вродлива, у неї закохувалися, проте дівчина нікому не відповіла взаємністю. Лише згодом Франко дізнається, що Юзефа була смертельно хвора. Знаючи діагноз, вона не хотіла обтяжувати своєю недугою поета.

Номер слайду 17

Целіна Журавська(Зигмунтовська) працювала на пошті. Це було випадкове знайомство. Третій жмуток- саме їй. Горда, примхлива, вона відверто заявила, що їй не подобається Франко. І щирі поетові листи зі словами кохання залишили її серце байдужим.

Номер слайду 18

«Одруження без любові, а з доктрини»- це про шлюб Івана Франка й Ольги Хоружинської. Ольга допомагала чоловікові у написанні та виданні творів, разом подружжя виховало чотирьох дітей. Дружині буде присвячено збірку « З вершин і низин », але Франкові ліричні шедеври постануть зі згадок про минуле.

Номер слайду 19

Я понесу тебе в душі на дні,Облиту чаром свіжості й любові. Твою красу я переллю в пісні,Коралі уст і ритми голосні…

Номер слайду 20

І. Я. Франко створив складний жіночий образ, зумів передати загадковий характер, звабливий і недосяжний, глибоко хвилюючий.

Номер слайду 21

Займи позицію

Номер слайду 22

З гумором про серйозне

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

«Мікрофон»На уроці я дізнався(-лася)…Мені було цікаво…Я зрозумів(-ла)…

pptx
Додано
10 червня 2021
Переглядів
1012
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку