Презентація "Тригонометричні цікавинки"

Про матеріал
У презентації відображено цікавинки , що стосуються тригонометрії.Вперше з тригонометричними функціями учні знайомляться на уроеах геометрії.Їм буде цікаво дізнатися, що таке тригонометр, хто такий Брадіс, що є цілий розділ у математиці, який називається тригонометрією, як з допомогою своєї долоні запам'ятати значення синусів , косинусів окремих кутів. Цей матеріал буде цікавим і десятикласникам.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тригонометричні цікавинки. Вчитель-методист ЗОШ І-ІІІ ст. №19 Г. М. Дударм. Тернопіль

Номер слайду 2

Тригонометр. Тригонометр – це прилад для знаходження наближених значень тригонометричних функцій і вивчення їх властивостей. За допомогою тригонометра можна знаходити наближені значення функцій sin 𝛼, cos 𝛼, tg 𝛼, ctg 𝛼 будь-якого кута 𝛼. Опис цього приладу знаходимо у короткому тлумачному математичному словнику виданому 1964 року.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Тригонометрія на долоні- раптом згодиться!

Номер слайду 5

Титульна сторінка «Тригонометрії» (1595) (перевидання 1612 року) В. Пітіска, що дала назву однойменному розділу математики

Номер слайду 6

Найстаріші підручники з тригонометріїРаніше у школах вивчали тригонометрію як окремий предмет

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Засновниками тригонометрії вважають давньогрецьких астрономів і математиків Гіпарха (близько 180р. – близько 125 р. до н.е.) і Птолемея (близько 100р. – близько 178 р.). Гіпарх, який зробив багато відкриттів у астрономії, відомий ще й як основоположник математичної географії. Він увів географічні координати (широту і довготу) для визначення положення точки на земній поверхні, склав так звану таблицю хорд, яка у ті часи замінювала таблицю синусів. Значно точнішу таблицю синусів склав Клавдій Плотемей, вона протягом багатьох століть служила засобом для астрономічних досліджень та розв’язування різноманітних задач з геометрії.

Номер слайду 9

Про чотиризначні таблиці Брадіса сучасне покоління навіть не знає. А адже це був свого роду бестселер, «Чотиризначні математичні таблиці» перевидавалися практично щорічно і вельми чималими тиражами. Уявити собі радянського інженера, та й просто інженера-конструктора тих часів, без кульмана, логарифмічної лінійки і цих самих «чотиризначних математичних таблиць» В. М. Брадіса, практично – неможливо. Точно так само як того інженера сьогодні неможливо уявити без калькулятора.

Номер слайду 10

Владимир Модестович Брадіс (1890 -1975)Володимир був старшим сином у родині педагога Модеста Васильовича Брадіса. Вчився він блискуче, але був виключений з гімназії в 1907 році за розповсюдження нелегальної літератури і засланий до Тобольська губернію на три роки. За час заслання він зумів підготуватися до вступу в Університет, і в 1912 році був зарахований на фізико-математичний факультет Петербурзького університету. Цікаві були часи, за революційну діяльність, звичайно ж, засилали, але хрест на кар’єрі – не ставили. Після закінчення університету він залишився на кафедрі «чистої математики», а паралельно викладав у Комерційному училищі при Путіловському заводі. Так само дуже примітний момент з реалій тогочасного життя. У 1917 році, після одруження, Брадіса з родиною переїздить до Твері, де бере участь у відкритті інституту народної освіти, нині – педінституту. Тут так само студенти допомагають В. М. Брадіса у виконанні рутинних обчислень, і в 1928 році виходить перше видання «чотиризначний таблиць натуральних логарифмів». Така, коротко, історія створення цієї титанічної праці, «чотиризначний математичних таблиць» В. М. Брадіса.

Номер слайду 11

pptx
Додано
9 травня 2020
Переглядів
1624
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку