Презентація "Тригонометрія в нашому житті"

Про матеріал

Презентація допомагає учням переконатися у важливості тригонометричних функцій, як невід'ємної частини математики, демонструє їх тісний зв'язок з навколишнім життям. Тригонометрія має широкий спектр застосування і сфери, в яких вона відіграє важливу роль, постійно розширюються.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тригонометрія в нашому житті

Номер слайду 2

Тригонометрія - це розділ математики, що вивчає тригонометричні функції. Виникнення цієї науки було тісно пов'язане із землемірством, астрономією і будівельною справою. «Тригонометрія» - слово грецьке, і у перекладі означає вимір трикутників. Тригонометрія

Номер слайду 3

Світло і тригонометрія Заломлення світла — це зміна напрямку променя на межі двох середовищ різної щільності. Виявилося, що найпростіші тригонометричні формули і знання синуса кута падіння і кута заломлення дають можливість дізнатися постійний коефіцієнт заломлення для переходу світлового променя з одного конкретного середовища в інше.

Номер слайду 4

Теорія веселки. В 1637 році Рене Декарт вперше пояснив теорію веселки, яка теж виражалася за допомогою синуса. Він пояснив веселку, як явище, пов'язане з відображенням і заломленням світла в дощових краплях.

Номер слайду 5

Північне сяйво Серед численних і приголомшливих явищ природи існує одне, справді унікальне, це північне сяйво. Для того щоб зрозуміти суть цього незвичайного явища, потрібно звернутися до фізики. Північне сяйво - проникнення у верхні шари атмосфери планет заряджених часток сонячного вітру і визначається взаємодією магнітного поля планети з сонячним світлом.

Номер слайду 6

МіражіСпостережувані в пустелях міражі пояснюються тим, що гаряче повітря діє подібно до дзеркала. Міраж (оптичне явище в атмосфері)—відбиття світла різко різними за температурою шарами повітря.

Номер слайду 7

Тригонометрія в автомеханіціВ автомеханіці існує кілька способів вимірювання кутів установки коліс. Найпростіший з них не вимагає складного вимірювального обладнання і під силу багатьом автомобілістам, які знають тригонометрію.

Номер слайду 8

Тригонометрія в природіПротягом мільйонів років захід і схід сонця відбувається з суворою періодичністю, що наводить на пошуки того загального, що є між цими явищами.

Номер слайду 9

Рух риб у воді відбувається за законом синуса або косинуса, якщо зафіксувати точку на хвості, а потім розглянути траєкторію руху. При плаванні тіло риби набуває форми кривої, котра нагадує графік функції у=tgх. При польоті птаха траєкторія помаху крил утворює синусоїду.

Номер слайду 10

Тригонометрія і тригонометричні функції в медицині Багатьом людям доводиться робити кардіограму серця, але мало хто знає, що кардіограма людського серця - це графік синуса або косинуса. активізувати розумову і пізнавальну діяльність учнів, розвивати самостійність і творчість розширювати їх кругозір. Прищеплювати інтерес до математики. Вчити вести дискусію, вміти обґрунтовувати та викладати свої думки.

Номер слайду 11

Тригонометрію використовують для вирішення  складних ситуацій та проблем в медицині. Наприклад: моделюванняпротезів для інвалідів; операції по вживленню  конструкцій в організм людини для відновлення її дієздатності; розробка  нових медичних приладів та інструментів тощо.

Номер слайду 12

Ультразвукове дослідження. Важливу роль в медицині відіграє УЗД (звична назва УЗИ)За допомогою поширення ультразвукових хвиль по організму, можна проводити обстеження різних органів, починаючи від серця, закінчуючи печінкою. Технологія УЗД використовує поширення хвиль, які частково мають властивості векторів та тригонометричних функцій і реагують із речовинами організму.

Номер слайду 13

Магнітно-резонансна томографія. Тригонометричні формули і властивості допомогли виникненню нового методу медичного дослідження з використанням комп’ютерних технологій, а саме  віртуальна ендоскопія, яка дозволяє провести трьохвимірне дослідження та моделювання структури тіла людини. 

Номер слайду 14

Тригонометрія в мистецтві та архітектуріВ архітектурі більшість композиційних рішень і побудов малюнків проходило саме за допомогою тригонометрії. Культові будівлі в усьому світі були спроектовані завдяки математиці, яка може вважатися генієм архітектури. Антоніо Гауді - іспанський архітектор більшості химерно-фантастичних робіт

Номер слайду 15

Будинок Міла, Барселона 1910р.

Номер слайду 16

Дитяча школа Гауді у Барселоні

Номер слайду 17

Фелікс Кандела. Ресторан в Лос-Манантіалесе

Номер слайду 18

Сантьяго Калантрава. Виноробня "Бадегас Ісіос»

Номер слайду 19

Тригонометрія в музиціМузика - це математика за обчисленнями, алгебра по абстрагування, тригонометрія по красі. Гармонійне коливання (гармоніка) - це синусоїдальні коливання. За допомогою тригонометрії можна визначити приміром відстань між ладами на гітарі.

Номер слайду 20

Приклади практичного використання. За допомогою тригонометрії можна розв’язати безліч задач. Ширину болота. Висоту Гори. Висоту, на якій знаходиться літак. Довжину схилів даху

Номер слайду 21

Тригонометрія на долоні

Номер слайду 22

ВИСНОВОК Це лише мала частина того, де можна зустріти тригонометричні функції. Тригонометрія була викликана до життя необхідністю робити виміри кутів, але з часом розвинулася і в науку про тригонометричні функції. Тригонометрія тісно пов'язана з фізикою, зустрічається в природі, музиці, астрономії, медицині та в багатьох інших галузях. Тригонометрія знайшла відображення в нашому житті, і сфери, в яких вона відіграє важливу роль, розширюватимуться.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Кравцова Галина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Томілова Тамара Степанівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Городнянський Степан Васильович
    Змістовно, сучасно, яскраво! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Алгебра і початки аналізу (академічний рівень) 10 клас (Мерзляк А.Г., Номіровський Д.А., Полонський В.Б., Якір М.С.)
Додано
16 липня 2019
Переглядів
4072
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку