Презентація "Туман. Роса"

Про матеріал
Презентація "Туман.Роса" використовується на уроках предмету "Навколишній світ" за освітньою технологією "Росток" . Для учнів 6 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Туман. Роса.

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань: Дайте назву і характеристику процесу зображеному на малюнку.2. Розгляньте малюнок, поясніть залежність рівня вологості від температури повітря.21

Номер слайду 3

3. Використовуючи малюнок, опишіть кругообіг води в природі. Актуалізація опорних знань:

Номер слайду 4

Туман – це конденсована (щільна) водяна пара у вигляді мікроскопічних крапель (при температурі нижче 0 °С – кристалів льоду) у шарі приґрунтового повітря (тропосфера).

Номер слайду 5

Тумани практично ніколи не зустрічаються на висоті більше 1 кілометра над рівнем поверхні (не над рівнем моря!). Втім, чим вище над рівнем моря, тим ймовірність їх появи нижче. У рідкісних випадках в тумані можуть виникнути міражі. Ці оптичні явища з’являються через відбиття світла від найдрібніших крапельок води, якими в подібних умовах насичене повітря. Іноді людина може побачити, наприклад, копію самого себе неподалік. Саме цьому природному явищу зобов’язані своїм існування багато легенд про духів і привидів.

Номер слайду 6

За своїм походженням тумани класифікуються на три основні групиохолоджуючі тумани тумани, що випаровуються над водоймами смог

Номер слайду 7

За видимістю тумани класифікуються на 4 основні типи дуже щільний щільний помірний слабкийвидимість нижче 50 метріввидимість 50 – 200 мвидимість 200 – 500 мвидимість 500 – 1000 метрів

Номер слайду 8

У густому тумані на 1 кубічний сантиметр припадає близько 1200 дрібних крапель води. Цього достатньо для того, щоб зволожити об’єкт, що потрапляє в туман, але не більше того, але при русі в таких умовах на поверхню об’єкта потрапляє більше вологи. Діаметр крапель становить приблизно 0,01 мм. Чисто теоретично виникнути це природне явище може в будь-який час доби. Але на практиці тумани в 98% випадків виникають тільки на світанку, коли поєднання умов для їх формування виявляється найбільш сприятливим. Густий туман в Карпатах

Номер слайду 9

Найтуманніше місце на землі – Гранд-Бенкс навколо Ньюфаундленду, Канада. Тут поширений туман, оскільки у Великій Ньюфаундлендській банці (підводному плато) зустрічаються холодна Лабрадорська течія з півночі та набагато тепліший Гольфстрім з півдня. Має понад 200 туманних днів на рік.

Номер слайду 10

Формуються тумани в результаті випаровування води і взаємодії цієї розрідженої водяної пари з повітрям більш низької температури. Він повинен постійно підживлюватися свіжою водяною парою, тому над водоймами тумани зазвичай тримаються набагато довше, ніж над сушею, і виникають частіше.https://www.youtube.com/watch?v=TLIId. Zm7 DP0

Номер слайду 11

У більшості випадків тумани розсіюються досить швидко, як тільки повітря прогріється досить, щоб з’явилася істотна різниця між його температурою і точкою роси. Але в сиру і холодну погоду, яка часто буває в кінці осені, тумани іноді можуть триматися цілодобово. Деякі рослини потребують великої кількості вологи, яку вони не можуть отримати тільки з ґрунту, тому рости вони вважають за краще в місцевості, де часті тумани. Секвої, наприклад, найвищі дерева на Землі. Найбільш високі їх екземпляри найчастіше виростають в ущелинах, тому що там через часті тумани більше вологи, яка для цих рослин життєво важлива. Їх кора і деревина настільки просякнуті вологою, що вони навіть при лісових пожежах не горять.

Номер слайду 12

Люди навчилися використовувати тумани в якості джерела води. Так, жителі пустелі Атакама, де дощів не буває століттями, використовують спеціальні вологовловлювачі, на яких конденсується вода з ранкових туманів, стікаючи потім в спеціальні резервуари. Це єдине джерело прісної води в тих краях.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

РОСАРоса́ — дрібні краплі води, що утворилися на поверхні Землі та предметах у результаті конденсації за умов охолодження при нічному ефективному випромінюванні.

Номер слайду 15

Утворення роси: Холодне повітря не може утримувати багато водяної пари, в результаті чого водяна пара у повітрі навколо охолоджуваних об'єктів конденсується, утворюючи крихітні крапельки води - росу. Температуру, при якій утворюється роса, називають точкою роси.

Номер слайду 16

Конденсація. Сублімація. Конденсація – перехід водяної пари з газоподібного стану в рідкий. Якщо водяна пара в атмосфері переходить з газоподібного в твердий, з утворенням кристалів льоду, то такий процес називають сублімацією.- Пригадайте, де ми можемо спостерігати конденсацію та сублімацію?

Номер слайду 17

Повторення вивченого матеріалу:

Номер слайду 18

Повторення вивченого матеріалу:

Номер слайду 19

Повторення вивченого матеріалу:

Номер слайду 20

Домашнє завдання1. Опрацювати надану презентацію2. Переглянути надане відео3. Читати та переказувати параграф 7 , підручник «Навколишній світ» – 3 частина.

pptx
Додано
19 квітня
Переглядів
26
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку