Презентація "Тварини навесні"

Про матеріал
Матеріал підібрано для цільової аудиторії учнів 2-3 класів. В презентації охарактеризовано поводження тварин з приходом весни. Слайди супроводжується аудіо файлами. Матеріал надано з метою розвитку у учнів пізнавального інтересу до природи. Для перевірки засвоєння матеріалу запропоновано кросворд.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТВАРИНИ НАВЕСНІ

Номер слайду 2

Весна в житті диких тварин - один з найважливіших періодів. Адже з першими теплими днями настає можливість заповнення жирових запасів, неабияк витрачених за довгу голодну зиму.

Номер слайду 3

Одними з перших виходять із зимової сплячки ведмедиці, адже наприкінці зими вони народжують кілька дитинчат. До перших теплих днів самка з малюками не виходить з барлогу, годуючи ведмежат своїм молоком. У цей період вони найбільш уразливі, оскільки жирові запаси, накопичені самкою восени, вже підходять до кінця, і молока ведмежатам не вистачає. Зате після настання тепла, коли з'являється перша їжа, малюки починають швидко додавати у вазі. 

Номер слайду 4

При перших теплих деньках починають облаштовувати своє лігво вовки. Трохи пізніше вовчиця народжує потомство, дбають про яке обоє батьків. Поки вовченята НЕ зміцніють, вони знаходяться в лігві поруч з вовчицею, а самець в цей час займається пошуком їжі для своєї родини.

Номер слайду 5

Як тільки в парі лисиць, що утворилася, намічається потомство, самець з самкою виривають для себе нору або використовують будь-яку вільну. Так само як і у вовків, турбота про народжених лисенят лягає на обох батьків, а якщо самець гине, на його місце приходить інший.

Номер слайду 6

А ось гризуни пробуджуються набагато пізніше - ближче до початку квітня, коли стає вже зовсім тепло і з'являється перша рослинна їжа. Відбувається пробудження повільно, протягом тижня, так як взимку кров і температура тіла гризунів під час сплячки опускається з звичайних 3 36 С до 8-10 С.

Номер слайду 7

У лосів на початку весни з'являється потомство. Як правило, самка народжує тільки одне дитинча. На ноги лосенята можуть вставати вже через кілька хвилин після народження, а починають вільно пересуватися через три дні. Турбота про потомство і постійний пошук їжі - звичайне заняття для лосів з приходом теплих днів. 

Номер слайду 8

Наприкінці березня або на початку квітня народжуються зайченята. Вони відразу зазнають чимало труднощів і, якщо виживають, швидко ростуть. Зайці здатні до розмноження вже на першому році життя.

Номер слайду 9

Майже в цей же час з'являється потомство у білки. Чотири тижні очі білченят закриті, але у півторамісячному віці вони вже швидко бігають, добре тримаються на гілках. 

Номер слайду 10

Строки прильоту птахів пов'язані з умовами їхнього існування. Раніше за всіх повертаються птахи, які можуть живитися на таловинах. Водоплавні птахи прилітають тоді, коли водойми очищаються від криги, комахоїдні — коли з'являються саме ті комахи, якими вони живляться.

Номер слайду 11

1. Хто із тварин , і самець, і самка, дбають про своє потомство?2. Де живуть пари лисиць?3. Скільки народжується дитинчат у лосів?4. В якому місяці пробуджуються гризуни?5. У кого народжуються дитинчата взимку?6. Які тварини здатні розмножуватися вже на першому році життя?7. Які птахи прилітають, коли водойми очищаються від криги?8. Скільки тижнів закриті очі у білченят?

Номер слайду 12

Кросворд5 1278364 

Номер слайду 13

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Флюстикова Олена Василівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Купенко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 квітня 2020
Переглядів
10424
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку