Презентація " Тварини влітку"

Про матеріал
Презентація містить усі етапи уроку , цікава інформація про тварин, зміни у житті тварин влітку
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тварини влітку

Номер слайду 2

Зрілі вишні у садку, і сунички у ліску, теплі дні, барвисті квіти нам дарує щедре …Літо!

Номер слайду 3

Літні місяціЧЕРВЕНЬЛИПЕНЬСЕРПЕНЬ

Номер слайду 4

ЛітніЯвищав життітварин. Народженняпотомства. Вигодовуванняпотомства. Вихованняпотомства

Номер слайду 5

Улітку тварини дуже рухливі. У них достатньо корму для себе і свого потомства. Вони годують малят, вчать їх самостійно добувати їжу, ховатися від хижаків і будувати собі житло.

Номер слайду 6

А до кінця першого літнього місяця в лісовій гущавині, в укритті під кущем, у зайчихи з'являться близько дюжини крихітних зайченят. З першого дня життя зайчата добре бачать і можуть пересуватися. Всього півтора тижні потребують новонароджені в допомоги, потім самі добувають їжу. Літній їх одяг не такий пишний і красивий, як зимовий, зате в ньому легше сховатися.

Номер слайду 7

Заєць сірий активний цілий рік. Протягом доби — найбільше в нічний час. Зайці витрачають третину свого життя на пошук їжі. У денний час вони ховаються в заглибленнях у землі, які частково приховано. Тваринки можуть бігти зі швидкістю 70 км / год, і коли вони стикаються з хижаками, то покладаються на випередження їх на відкритому просторі. Тваринки спілкуються одна з одною різними зоровими сигналами. Коли вони виявляють зацікавленість, то піднімають вуха, а опускання вух попереджує інших, щоби трималися подалі. Тупотіння задніми ногами використовується, щоби попередити інших про хижаків. Заєць вищить, коли йому болить або чогось боїться, а самиці видають «гортанні» заклики для залучення дитинчат. Звірятка можуть жити до дванадцяти років.

Номер слайду 8

Дикий кабан живе у заростях лісів. Удень звір відпочиває в лігві, а ввечері виходить у пошуках їжі. Кабан – всеїдна тварина, але в більшості споживає рослинну їжу. Кабани живляться плодами, корінням рослин, черв’яками, личинками, комахами.

Номер слайду 9

Лосі населяють різні ліси, чагарники вербняків по берегах степових річок і озер. Тварину легко впізнати по рогах з великою кількістю відростків. Лосі харчуються деревинно-чагарниковою і трав'янистою рослинністю, а також мохами, лишайниками і грибами. Влітку вони поїдають листя, дістаючи його завдяки своєму зросту зі значної висоти; годуються водними і біляводними, а також високими травами. В кінці літа відшукують капелюшні гриби, гілочки чорниці і брусниці з ягодами.

Номер слайду 10

Навесні з'явилися у лисиці в норі лисенята. Вони з'явилися на світ сліпими і безпорадними. Зараз вони підростають, грають біля нори і потроху вчаться у матері науці полювати. Лисичка-сестричка теж вбирається влітку скромніше, ніж взимку. У цьому вбранні в догонялки бігати не так жарко.

Номер слайду 11

Лисиця належить до роду хижаків родини собачі. Найбільша гордість лисиці- її пухнастий хвіст. Під час бігу він слугує лисиці кермом. Харчується лисиця рослинною і тваринною їжею (миловидними гризунами, зайцями, птахами, комахами, яйцями). У березні – квітні лисиця народжує 4-6 лисенят. Налічують близько 14 видів лисиць, вони розповсюджені майже на всіх материках.

Номер слайду 12

Навесні з'явилися у лисиці в норі лисенята. Вони з'явилися на світ сліпими і безпорадними. Зараз вони підростають, грають біля нори і потроху вчаться у матері науці полювати. Лисичка-сестричка теж вбирається влітку скромніше, ніж взимку. У цьому вбранні в догонялки бігати не так жарко.

Номер слайду 13

В середині зими у ведмедиці в барлозі з'являються ведмежата. Зазвичай їх буває два. Спочатку вони зовсім маленькі, безпорадні. Навесні і на початку літа вони всюди слідують за матір'ю. Вона охороняє їх і привчає самостійно добувати корм.

Номер слайду 14

Яких тварин влітку найбільше? Чому?

Номер слайду 15

Ще навесні комахи активно розмножуються, тому на початку літа їх буває найбільше порівняно з іншими тваринами. Літо для комах- найсприятливіший період життя. Для них скрізь є пожива і зручна оселя.

Номер слайду 16

Червень називають місяцем тиші. В цей час птахи виконують важливе призначення. Вони виводять потомство. Вигодовують птахи своїх пташенят комахами, яких дуже багато в цей час.

Номер слайду 17

- Давайте уточнимо, що ж це за місце, яке називається гніздом? (Відповіді дітей: місце, в якому птахи відкладають свої яйця, висиджують і вирощують пташенят).

Номер слайду 18

- Скажіть, а чужі яйця можуть потрапити в чиєсь гніздо? (Відповіді дітей: можуть, наприклад, зозуля підкладає свої яйця в чужі гнізда).- Зозуленя, вилупилося з яйця в чужому гнізді, поводиться дуже негостинно: викидає з гнізда пташенят або яйця, в яких ростуть пташенята. Він прибирає зайвих ротів з гнізда, тому що дуже ненажерливий.

Номер слайду 19

- Для чого ще потрібні гнізда? (Відповіді дітей: для захисту пташенят від негоди і ворогів).- Де будують собі гнізда птахи? (Відповіді дітей: на деревах, на дахах будинків, в траві, в заростях водойм).

Номер слайду 20

- Яким птахам людина допомагає влаштовувати гнізда? (Відповіді дітей: шпакам, робить для них шпаківні).

Номер слайду 21

Прийшло літо. Вгамувалися, примовкли птиці, клопоти не дають співати. Підійшла пора пташенят виходжувати, на крило ставити. Трудовий день птахів - від зорі до зорі, зі світанку до заходу. На початку літа ще можна почути, як співають птахи, але їх важко побачити: вони сидять в гніздах або пурхають в зелені листя. У них з'явилися маленькі пташенята, яких потрібно годувати і зігрівати.

Номер слайду 22

На початку літа пташенята багатьох птахів починають вилітати з гнізда. Хоча вони вже покриті пір'ям, літають ще погано. Харчуватися самостійно теж не можуть. Батьки деякий час годують їх і захищають від ворогів, намагаючись відігнати від своїх пташенят навіть собаку.

Номер слайду 23

Зверніть увагу, діти, що турбота батьків необхідна всім дитинчатам тварин!

Номер слайду 24

Хто є хто серед птахів?Дятел звичайний Соловей Зяблик Зозуля

Номер слайду 25

Ланцюг живлення

Номер слайду 26

Гра “Хто де живе?”лігвонора

Номер слайду 27

Розглянь малюнки. Як називають цих тварин?

Номер слайду 28

Дай відповідь на питання. Чим свійські тварини відрізняються від диких?

Номер слайду 29

Хто у кого?Назви дитинчат тварин, зображених на малюнку.

Номер слайду 30

Все на землі, все треба берегти.І звіра, птаха, і оту рослину,Не чванься тим, що цар природи ти —Бо врешті ти лише її частина.

pptx
Додано
9 листопада 2022
Переглядів
6046
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку