Презентація "Тваринництво світу"

Про матеріал
Цікавий матеріал про історію і сьогодення галузі первинного сектору - тваринництво. В презентації розкриті проблеми галузі, іі особливості , географія розміщення. Презентація доповнена додатковим матеріалом про екзотичні галузі тваринництва.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТВАРИННИЦТВО СВІТУ 9 клас. Презентацію виконала вчитель - методист вищої категорії Кузьмук Ірина Вікторівна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

ОСОБЛИВОСТІ ТВАРИННИЦТВАГалузь залежить від природних умов. На розвиток окремих напрямків впливають релігійні вірування: - скотарство в Індії має виключно молочний напрямок; - свинарство практично відсутнє в країнах з мусульманським населенням та в Ізраїлі. у високо розвинутих державах має інтенсивний характер ( механізація і хімізація виробництва ) і використовує концентровані корми у країнах , що розвиваються , та посушливих районах світу переважає екстенсивне тваринництво на природних пасовищах

Номер слайду 4

ЩО ДАЄ НАМ ТВАРИННИЦТВО ?СИРОВИНУ ДЛЯ ПРОМИСЛОВОСТІ: шкіру, хутро, шерсть, щетину, волосся. ВИСОКОКАЛОРІЙНІ, ВИСОКОЯКІСНІ ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ: сир, молоко, сметану, м’ясо, вершки, масло. ОРГАНІЧНІ ДОБРИВА: пташиний послід і гній. ТЯГЛОВУ РОБОЧУ СИЛУ: осли, олені, коні, робочі вовки, яки.

Номер слайду 5

Варто відзначити, що тваринництво це досить давній напрямок, що з’явився одночасно із землеробством. Спочатку для проживання людині потрібно було добути їжу шляхом полювання на тварин. У кам’яному віці людина повністю залежала від полювання. Але зміни клімату, способу життя привели до розуміння того, що можна вести осілий спосіб життя, обробляти землю для отримання врожаю і … одомашнювати тварин для отримання м’яса і шкури. Ймовірно, що першою одомашненою твариною була собака, після кози і вівці. Близько 9000 років тому в Південно-Східній Азії та Китаї були одомашнені свині. Корову одомашнили 8,5 тисячі років на території сучасної Іспанії, Туреччини, Південної Азії.ІСТОРІЯ ТВАРИННИЦТВА

Номер слайду 6

ГАЛУЗЕВИЙ СКЛАД ТВАРИННИЦТВА

Номер слайду 7

основні галузі тваринництва СКОТАРСТВО( корови , буйволи ) Найпродуктивніші породи в країнах Європи і Північної АмерикиЄвропа – 55% надоїв молока. М'ясний напрямок - на території з посушливим кліматом і великими пасовищами. Найбільший район в світі – Аргентинська пампа «м'ясний цех світу»За поголів'ям – Бразилія , Індія СВИНАРСТВО½ поголів'я – Азія Лідер – Китай ( звідти родом свиня )ВІВЧАРСТВОСухі степи, напівпустелі , пустелі і гірські масиви. Австралія, Китай , Нова Зеландія ПТАХІВНИЦТВОДає 20% маса. Продукція – м’ясо , пух , перо. Найбільш розвинуте і інтенсивне в високо розвинутих державах. В приміській зоні на відходах харчової промисловостіОрієнтовано на споживача. Китай , США , Росія

Номер слайду 8

СКОТАРСТВО В даний час за поголів'ям великої рогатої худоби лідирують Індія, Бразилія, США, Китай і Аргентина, а з виробництва молока - Індія, США, Китай, Німеччина і Бразилія 

Номер слайду 9

СВИНАРСТВО. За поголів'ям свиней перше місце у світі посідає Китай, за ним ідуть країни Європи та США. Експортери свинини: Бельгія, Данія, Нідерланди, Німеччина, Китай. Імпортери: Велика Британія, Росія, інші країни Європи.

Номер слайду 10

ВІВЧАРСТВО Основні країни-експортери вовни: Австралія, Нова Зеландія, Південна Африка, Аргентина, Уругвай. Імпортери вовни: Японія, Велика Британія, Франція, Німеччина, Італія, Бельгія. Нідерланди, США. Важливе значення має також особлива вовна — каракуль, найбільшими виробниками якого є Афганістан, Намібія, країни Центральної Азії, Південна Африка, Судан.

Номер слайду 11

Найдавніша вівця з тонким руном – іспанська меринос. Від нього вивели 69 варіантів (серед яких электораль, рамбульє, инфантадо). БЕЗШЕРСТНА ПОРОДА БАРБАДОС

Номер слайду 12

Так виглядає баран породи саффольк. Лідери за кількістю різновидів – Великобританія (51), й. Франція (38), Італія (30), Болгарія (25), Греція (14), Португалія (12), Іспанія (11), Польща (11). Найпоширеніші європейські барани – суффольк ( тварини з Англії, вирощуються на м’ясо і стрижку в 40 країнах), тексель (м’ясна спрямованість з Голландії) мериносні (іспанські вовнові)..

Номер слайду 13

ПТАХІВНИЦТВОГалузь характеризується швидкими темпами відтворення поголів’я, найменшими витратами матеріальних засобів і затратами людської праці на одиницю виробленої продукціїВирощування бройлерів, утримання курчат та індиків при штучному освітленні вперше було запроваджено у США . Якщо раніше м'ясо птахів було їжею заможних людей, то нині у розвинених країнах світу воно вважається їжею передусім малозабезпечених верств населення.   Основні напрямки птахівництва — яєчне і м'ясне. Експортери мяса птиці : США, Франція, Нідерланди, Бразилія, Україна

Номер слайду 14

ІНШІ ГАЛУЗІ ТВАРИННИЦТВАШОВКІВНИЦТВОБДЖІЛЬНИЦТВОКОНЯРСТВООЛЕНЯРСТВОРОЗВЕДЕННЯ ВЕРБЛЮДІВ ХУТРОВЕ ЗВІРІВНИЦТВОРИБНИЦТВО

Номер слайду 15

КОНЯРСТВОТабунне конярство : Китай,Монголія, Казахстан, Мексика. Спортивне конярство : Європа, США

Номер слайду 16

РИБНИЦТВОАКВАКУЛЬТУРА сільськогосподарська діяльність із штучного розведення, утримання та вирощування об'єктів аквакультури у повністю або частково контрольованих умовах для одержання сільськогосподарської продукції (продукції аквакультури) та її реалізації(від латинського aqua - вода і культура - розведення, вирощування) - розведення і вирощування риб, ракоподібних, молюсків, водоростей в природних і штучних водоймах, а також на спеціально створених морських плантаціях. Вирощування креветок і молюсків - важлива частина аквакультури

Номер слайду 17

РИБНИЦТВО Марикультура — промислове розведення та вирощування морських водних живих ресурсів (риб, безхребетних, водних рослин) або інших продуктів у спеціальних господарствах на відкритих ділянках океану, у його прибережних районах, у резервуарах, ставках, водогонах, що заповнені морською водою. Прикладом може бути вирощування морської риби, а також молюсків, креветок і водоростей у морських водоймах. Безпосередні продукти виробництва марикультури: риб'яча ікра, агар-агар, ювелірні вироби (наприклад перлини) та косметика. Садкова культура морського вугра в Японії

Номер слайду 18

РИБАЛЬСТВОНайбільші риболовні держави: Кита. Й, Індонезія, США

Номер слайду 19

У світі щорічно виробляється понад 2 млн т меду, з якого близько 600 тис. т (30%) припадає на органічний мед. АМЕРИКАНСЬКІ КОЧОВІ БДЖОЛЯРІВ Америці процвітає кочове бджільництво: тут воно розвинене в промислових масштабах. Основну частку бджолярів займають саме професіонали: вони наймають помічників, і виробляють великі обсяги солодкого продукту на продаж. БДЖІЛЬНИЦТВО

Номер слайду 20

ЛЮБИТЕЛЬСЬКЕ БДЖІЛЬНИЦТВО НІМЕЧЧИНИОсновну частку бджільницького сектора в цій країні займають пасічники-любителі. Лише мала частка бджолярів займається отриманням меду на професійному рівні, решта ж містять у своєму господарстві 10-20 вуликів. Це пояснюється тим, що бджільництво в Німеччині – невигідне заняття. Набагато дешевше купити імпортний мед, який завозять в країну з Туреччини, Аргентини та Китаю. ЕТАЛОННІ ПАСІКИ КАНАДИБагато фахівців вважають канадське бджільництво еталоном, на який варто орієнтуватися іншим пасічникам. Канада – провідний виробник меду в усьому світі. Продуктивність бджолиних сімей у цій країні в два рази більше, ніж середні світові показники. Серед бджолярів відомий навіть особливий термін: «канадська технологія», на якій працює більшість пасік в цій країні. МОЛДОВА: ЗБЕРЕЖЕННЯ ТРАДИЦІЙРозведення бджіл у Молдові має сприятливий ґрунт, адже на території країни багато рослин-медоносівІТАЛІЯ – ПРИХИЛЬНИК ОРГАНІКИІталійці одними з перших у світі почали турбуватися про те, щоб мед та інші продукти з вулика були екологічно чистими. Так зародилося органічне бджільництво в Італії, і його принципів там дотримуються до цих пір. ІЗРАЇЛЬ: МЕХАНІЗАЦІЯ ПРОЦЕСІВ країна має великий відсоток пасік на душу населення. Кліматична зона дає сприятливі умови для успішного розведення бджіл. На промислових пасіках більшість процесів механізовані, що дозволяє отримувати великі обсяги готового продукту. Бджільництво Імає хорошу державну підтримку: у Міністерстві навіть є спеціальний відділ, який контролює діяльність бджолярів.

Номер слайду 21

ШОВКІВНИЦТВО розведення тварин задля одержання від них шовку. Це вирощування метеликів тутового шовкопряду . Гусінь цього виду заляльковується всередині кокону. Його вона плете з шовкових ниток, які сама ж утворює. Промислове шовківництво є постачальником сировини для шовкової промисловості. Тутовий шовкопряд - дуже давній житель нашої планети. Люди його почали використовувати ще п’ять тисяч років до нашої ери. Цікаві факти : в Китаї і Кореї куколи тутового шовкопряда використовують в їжу, їх смажать і таке блюдо вважається екзотичним, а ще цих личинок застосовують в народній медицині. Головними країнами, які виробляють шовк (60 відсотків від всього ринку) вважаються Індія і Китай, тут найбільше і мешкає шовкопрядів.

Номер слайду 22

Так в Індії вирощують і обробляють тутового шовкопряда : таємниці виробництва шовку

Номер слайду 23

ОЛЕНЯРСТВОГалузь тваринництва, що займається розведенням і використанням північних о́ленів, і є традиційною для низки народів півночі Євразії. У наш час оленярством займаються численні народи півночі Євразії, для яких воно є традиційним заняттям

Номер слайду 24

 Галузь тваринництва по розведенню верблюдів. Набуло поширення в арабо-мусульманських країнах, зони пустель, напівпустель і сухих степів, тобто аридного поясу. Розводять дво- і одногорбих верблюдів шести порід. Двогорбі верблюди бактріан досягають висоти на рівні плечей близько 2,3 м. Основною біологічною особливістю верблюдів є їхня пристосованість до умов існування в безводній пустелі і напівпустелі. Верблюдів використовують як в'ючних та запряжних тварин, а також на м'ясо, молоко і шерсть. ВЕРБЛЮДІВНИЦТВО

Номер слайду 25

ХУТРОВЕ ЗВІРІВНИЦТВО Галузь тваринництва, що займається розведенням хутрових звірів. Основною продукцією хутрового звірівництва є шкурки норок, лисиць, песців, нутрій та інших хутрових звірів. Крім шкурок, від звірів отримують побічну продукцію. Від нутрій і ондатри отримують м'ясо, яке відрізняється гарними смаковими якостями. Для виробництва косметичних виробів від кожної норки отримують до 100 г жиру, від лисиці - 200, від песця - 250 г.

Номер слайду 26

ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ Сільське господарство має більший вплив на природне середовище, ніж будь-яка інша галузь народного господарства. Причина цього в тому, що сільське господарство вимагає величезних площ. В результаті зазнають змін ландшафти цілих континентів, наприклад агроландштафт повністю змінив Велику Китайську рівнину, де колись ріс субтропічний ліс, переходячи на півночі в уссурійську тайгу, а на півдні в джунглі Індокитаю. У Європі агроландшафт витіснив широколистяні ліси, в Україні рілля замінила степи.

Номер слайду 27

ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ Сільськогосподарські ландшафти виявились нестійкими, що призвело до ряду локальних і регіональних екологічних катастроф. Так, неправильна меліорація стала причиною засолення ґрунтів і втрати більшої частини оброблюваних земель Межиріччя, обширне розорювання викликало пилові бурі в Казахстані та США, випасання худоби і землеробство призвело до опустелювання в зоні Сахелю в Африці.

Номер слайду 28

ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ До загальних порушень, які викликає сільськогосподарська діяльність, можна віднести:забруднення поверхневих вод (річок, озер, морів) забруднення ґрунтових вод;зведення лісів і деградація лісових екосистем;знищення природних місць проживання багатьох видів живих організмів і, як наслідок, вимирання та зникнення рідкісних видів.

Номер слайду 29

Сільське господарство є найбільшим роботодавцем у світі:Індія є другим за величиною сільськогосподарським виробником і сьомим за величиною експортером сільськогосподарської продукціїУ світі вирощують понад 6000 сортів яблук: Найбільшим виробником сортів яблук є Китай, за ним йдуть США, Туреччина, Росія, Іран та Індія. Банани є плодовою культурою номер один у світі: У багатьох країнах банани є одними з основних джерел харчування. Першою твариною, яку приручили, була коза Бджоли щороку приносять урожай на суму понад 15 мільярдів доларів за допомогою запилення . Бджоли запилюють 80% рослин у світі, включаючи 90 різних харчових культур. Олівці виготовляють із сої . Соєва олія є важливим інгредієнтом у виготовленні олівців. Соєві олівці ковзають плавніше і не розшаровуються. Кольори, виготовлені з використанням соєвої олії, яскраві та менш токсичні для дітей і повністю біологічно розкладаються. Кожен американський фермер щорічно виробляє продукти харчування для 165 людей як у США, так і за кордоном: У 1960 році фермер годував лише 26 осіб. Сьогоднішнє фермерське виробництво зросло вдвічіЦІКАВО ЗНАТИ ….

Номер слайду 30

Корови вміють плакати. За своє життя вони дають 200 000 склянок молока. До речі, жуйними тваринами вони стали в ході еволюції, щоб довго не залишатися голодними. Свині вміють добре плавати і оскільки це всеїдні тварини, то вони можуть стати хижаками. Кури були одомашнені людиною набагато пізніше, ніж вівці або корова. Вони є всеїдними тваринам і мають схильність до канібалізму. Cьогодні в Ізраїлі найвищий рівень надою молока з однієї корови в світі - в середньому 12,5 тонн на рік. Надої молока збільшують за рахунок обливання корів холодною водою. Несучість курей підвищують за допомогою різнокольорових іграшок. Щоб викорінити канібалізм перед курочок в курниках почали підвішувати різнокольорові іграшки. Таким чином, коли кури хочуть "випустити пар", вони клюють не своїх сусідів по гнізду, а ці іграшки. Так вдалося значно знизити рівень смертності в курниках. ЦІКАВО ЗНАТИ ….

Номер слайду 31

Щовесни японські фермери втілюють певний сюжет, використовуючи сорти рису різних кольорів. На полях з’являються традиційні японські образи та більш знайомі всьому світу Наполеон або Мона Ліза. З плином літа рисові картини змінюються в відтінках. Психологічні дослідження показують, що для людини західної культури більш характерні індивідуалізм і аналітичне мислення, а для людини східної культури – колективізм і холістичне мислення. Одна з гіпотез пояснює це дихотомією «пшениця – рис»: якщо пшеницю може успішно обробляти одна родина, то для культивування рису треба об’єднати зусилля великої кількості людей, що й веде до зростання ролі колективу в системі цінностей. Чому б ні? За 12 000 років історії сільського господарства, воно, природно, могло вплинути на менталітет на такому глибинному рівні…ЦІКАВО ЗНАТИ ….

Номер слайду 32

Нові дослідження ДНК довели, що сільське господарство прийшло в Європу разом із давніми переселенцями. Це ставить під сумнів теорію, що сільське господарство було розвинене існуючими в Європі племенами, які до цього займалося полюванням. Вчені порівняли ДНК скелета стародавнього фермера зі скелетами мисливців. Вони виявили, що «фермер» відрізнявся на генетичному рівні від мисливців. Також вони порівняли їхні генетичні профілі з сучасним населенням. Жінка-фермер, як виявилося, народилася в цих місцях, її геном дуже схожий на геном сучасної людини з південно-східної Європи. Вже в недалекому майбутньому може з’явитися така професія, як «Фермер вертикальних сільськогосподарських культур», який буде займатися вирощуванням рослин не на землі, а у спеціально збудованих хмарочосах, посадки в яких розташовуватимуться ярусами. Вже сьогодні у Швеції йде будівництво першого такого хмарочоса. ЦІКАВО ЗНАТИ ….

Номер слайду 33

pptx
Пов’язані теми
Географія, 9 клас, Презентації
Додано
10 листопада
Переглядів
198
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку