Презентація "Творення прикметників" 6 клас

Про матеріал
вправи до уроку у 6 класі у формі презентації для дистанційного навчання або з використанням проектора. Тема: "Творення прикметників"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Творення прикметників

Номер слайду 2

Дай відповіді на питання: Які є групи прикметників за значенням?Коли прикметник переходить з однієї групи в іншу?Наведи приклади прикметників повної нестягненої форми? Де їх вживають?Які якісні прикметники не мають ступенів порівняння?

Номер слайду 3

Запиши прикметники, які б мали наступні суфікси. До якої групи за значенням їх відносимо?-ш--еньк--уват--енн--ов- (-ев-)-ськ- (-зьк-, -цьк-)-н--ів- (-їв-)-ин- (-ін-, -їн-)-ач- (-яч-)-івськ-

Номер слайду 4

Від поданих слів утвори прикметники префіксальним способом. Зразок: добрий — предобрий, недобрий. Здоровий, вільний, щільний, потужний, модний, щасливий

Номер слайду 5

Записати прикметники, утворені від поданих іменників за допомогою суфіксів -ов-, -ев-, -єв-. Пояснити правопис. Скласти з 2—3 словами словосполучення. Вага, міст, дощ, метал, кришталь, тінь, поле, вишня, акація, гай, край.

Номер слайду 6

Утворити від іменників прикметники за допомогою суфіксів -ичн-(-ічн-, -їчн-). Записати їх у відповідні клітинки. Фізіологія, катастрофа, епос, математика, проза, класика, академія, фізика.

Номер слайду 7

Утворіть відносні прикметники від власних назв за допомогою суфікса -ськ-. Підкресліть букви, що позначають чергування приголосних. Складіть зв’язний текст на тему «Мандруючи стежками України», вживаючи утворені прикметники. Зразок: Галич — галицький. Запоріжжя, Чехія, Львів, Прилуки, Збараж, Гадяч, Париж, Париж, Стрий, Калуш.

pptx
Додано
6 березня 2021
Переглядів
3845
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку