Презентація "Types of Questions. Типи питань в англійській мові"

Про матеріал
Презентація"Types of Questions. Типи питань в англійській мові"містить теоретичний матеріал щодо побудови різних типів запитань в англійській мові. За характером питання виділяють загальні, спеціальні, альтернативні та розділові питання. Також інколи окремо виділяють заперечні питання.
Перегляд файлу

image
Types of Questions

Типи питань в англійській мові

´ Interrogative sentence (питальне речення) - речення, що використовується для того, щоб поставити певне питання. Для питань в англійській мові характерний непрямий поряд слів, а також питальна інтонація. В кінці питальних речень ставиться знак питання.

          Do you compose music? Ти пишеш музику?

          What are Lilly and Ann doing here? Що вони тут роблять?

          Who gave you this book? Хто дав тобі цю книгу?

´  В англійській мові за характером питання виділяють загальні, спеціальні, альтернативні та розділові питання. Також інколи окремо виділяють заперечні питання.

´  Загальні питання

´  General question (загальне питання) – питання, на яке можна відповісти «так» або ж «ні». Загальне питання формується за допомогоюінверсії (непрямого порядку слів): допоміжні дієслова та

більшість модальних (can, could, may, might, must, should, ought) дієслів ставляться перед підметом на початок речення.

          May I stay? – Чи можна мені залишитися?

          Did you go to Mark’s party yesterday? – Ти вчора ходив на вечірку Марка?

´  Вибір допоміжного дієслова залежить від граматичного часу в реченні. Are Kate and Jack working now? – Кейт та Джек працюють зараз? (Present Continuous)

´  Якщо присудок в реченні виражений дієсловами to be або to have в формі Present Simple або Past Simple, то ці дієслова ставляться перед підметом без використання інших допоміжних дієслів. В сучасній англійській мові для дієслова to have частіше використовується допоміжне дієслово do.

             •         Was Alice at the party yesterday? – Еліс вчора була на вечірці?

´ Загальні питання можуть бути в заперечній формі, коли частка not ставиться одразу ж після допоміжного дієслова. Такі питання виражають сумнів або подив.

          Don’t you know this rule? – Чи ти не знаєш це правило?

          Hasn’t Mike met Paul before? – Невже Майк не зустрічав до цього моменту Пола?

          Aren’t children supposed to be at school? – Чи діти не повинні бути в школі?

´ Иноді загальні питання використовуються в якості риторичних, тобто таких питань, на які немає відповідей або ж вони не важливі. Такі питання виражають певні емоції мовця. Українською мовою риторичні питання часто перекладаються за допомогою слів хіба, невже, чи (в англійській мові немає точних еквівалентів до таких слів).

          Could it be true? – Хіба це може бути правдою?

          Can you really understand my feelings? – Чи можеш ти справді зрозуміти мої почуття?

´  Спеціальні питання

´  Special question (спеціальне питання) – вид питання, який використовується для отримання додаткової конкретної інформації, з'ясування певного факту або обставини. На спеціальні питання не можна дати відповідь тільки «так» або «ні».

           •      How can I buy books on the Internet? – Як я можу купити книги в Інтернеті?

´ Спеціальні питання завжди починаються з певного питального слова, що вказує на те, яка саме інформація необхідна. Після питального слова вживається такий самий порядок слів, що й в загальному питанні.

           •    Where has Janice been? – Де була Дженіс?

´ Однак якщо питальне слово є підметом в реченні або ж означенням до підмета, то в таких питаннях використовується тільки прямий порядок слів (так як питальне слово завжди стоїть на першому місці).

           •    What is in your hand? – Що у тебе в руці?

´ Якщо питання відноситься до прийменникового додатку або обставини з прийменником, то часто прийменник виноситься в кінець речення.

           •    What are you talking about? – Про що ти говориш?

´  Альтернативні питання

´  Alternative question (альтернативне питання) – питання, яке дає вибір між декількома варіантами. Частини альтернативного питання

з'єднуються сполучником or (або, чи), перша частина питання вимовляється

з висхідною інтонацією, а друга - з низхідною. В таких питаннях використовується непрямий порядок слів, як і в загальному питанні.

          Do you want some coffee, tea or just water? – Ти хочеш каву, чай чи просто воду?

          Do Mark and Daniel live in New York or in Washington? – Марк та Деніел живуть в Нью-Йорку чи Вашингтоні?

          Will you buy this little black dress or those blue jeans? – Ти купиш цю маленьку чорну сукню чи ті сині джинси?

´  Розділові питання

´  Disjunctive question (розділове питання) – особливий вид питань, що складається з розповідного речення (стверджувального або ж заперечного) та короткого загального питання. В питальній частині використовується те ж допоміжне або модальне дієслово, що й в розповідній частині, або ж те, що необхідно використовувати для утворення питання для головної частини. Такі питання потребують відповіді «так» або ж «ні».

´  Якщо розділове питання починається зі стверджувальної частини, то питальна частина буде обов'язково в заперечній формі.

          Claus can swim, can’t he? – Клаус вміє плавати, чи не так?

          You play the piano, don’t you? – Ти граєш на роялі, правда?

´ Якщо розділове питання починається з розповідної частини в заперечній формі, то питальна частина буде стояти обов'язково в стверджувальній формі.

•    Kate isn’t sad, is she? – Кейт не сумна, чи не так?

´ В питальній частині такого питання в якості підмета завжди використовуються займенники, що дублюють підмет головної розповідної частини.

•    Mum is mad, isn’t she? – Мама розлючена, так?

´  Заперечні питання

´  Negative question (заперечне питання) - питання, часто загальне, що починається з дієслова в заперечній формі (після модального або допоміжного дієслова вживається заперечна частка not).

Смислове дієслово to be не потребує допоміжних дієслів, а дієслово to have може утворювати такі питання як самостійно, так і за допомогою допоміжного дієслова do.

                          •      Haven't you a friend in England? – Хіба в тебе немає друга в Англії?

´  Заперечні питання можуть бути двох форм: скороченої та повної форми.

´  Повна форма використовується в формальному мовленні. В повній формі заперечного питання частка not завжди ставиться після підмета, а не перед ним.

                          •    Am I not right? – Чи я не правий?

´ Скорочена форма використовується в повсякденному мовленні та вважається більш поширеною. В скорочених заперечних питаннях використовуються скорочені форми допоміжних або модальних слів з часткою not. Якщо підмет виражається займенником I, то в питанні використовується допоміжне aren't (так як не існує скороченої форми для am not).

          Won't you go with us? – Чи ти не підеш з нами?

          Doesn't he know Kate? – Чи він не знає Кейт?

´ Заперечні питання часто вживаються для вираження ввічливої пропозиції або запрошення. В такому значенні питання часто починаються з Won't you...?, Wouldn't you...?, Why don't you...? тощо.

•    Won't you both have dinner with us? – Може, ви вдвох пообідаєте з нами? (Чи не пообідаєте ви вдвох з нами?)

´ Як вже було зазначено, заперечні питання можуть означати сумнів та подив або вживатися у двох протилежних значеннях: 1) для підтвердження вже відомої мовцю стверджувальної інформації, 2) для підтвердження заперечної інформації. Значення заперечних питань можна зрозуміти з контексту і від цього значення будуть залежати й відповіді на питання. Для того, щоб не заплутатися у відповідях (коли відповідати «так», а коли «ні» на заперечне питання), у відповіді слід використовувати те саме допоміжне або модальне дієслово, що й в питанні, а не тільки відповідь «yes» чи «no».

          Aren't you cold? – (Чи) ти не змерз?

          Yes, I am. – Так, змерз.

          No, I'm not. – Ні, не змерз.

          Haven't you already done all your work? – Хіба ти ще не виконав всю свою роботу?

          Yes, I have. – Так, виконав.

          No, I haven't. – Ні, не виконав.

´  Відповіді на питання

´  Питальне речення та відповідь на нього завжди взаємопов'язані: форма відповіді визначається самим питанням та його видом. В відповіді використовується той же граматичний час, що й в питанні.

´  Якщо, це загальне або розділове питання, то вони потребують стверджувальної або заперечної відповіді («так» або ж «ні»). Часто в короткій відповіді використовується тільки допоміжне або модальне дієслово без смислового.

          Did you like this book? – Тобі сподобалася ця книга?

          Yes, I did. – Так, сподобалась.

          Do you read newspapers? – Ти читаєш газети?

          Yeah, I do. – Угу, читаю.

          Are you hungry? – Ти голодний?

          No, I’m not. – Ні, не голодний.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кравцов Ігор
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додано
22 листопада 2022
Переглядів
3571
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку