Презентація «Учив, як жити, і сам жив так, як учив» (філософські засади в літературній творчості Г.С.Сковороди)

Про матеріал
Презентація створена до 300-річчя з дня народження видатного філософа, просвітителя-гуманіста, поета Г.С.Сковороди. Минають десятиліття,переливаючись у віки.З часом відходять у забуття великі й малі події,імена їх учасників.Та є образи, які з віками не тьмяніють,а навпаки,набувають нового забарвлення,промовляють до своїх нащадків.До таких,безперечно,належить Григорій Сковорода.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Учив, як жити, і сам жив так, як учив» (філософські засади в літературній творчості Г. С. Сковороди)

Номер слайду 2

«Благословенні ви, сліди, Не змиті вічності дощами, Мандрівника Сковороди» М. Рильський

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Щасливий, кому вдалося знайти щасливе життя;Але щасливіший, хто вміє користуватися ним. Не досить знайти здорову їжу й напій,Якщо смак тебе зіпсований хворобою;Не досить сяяти світлові денного сонця,Якщо світло голови затьмарене. Діяльна бездіяльність збільшує наші сили;На кораблях і колісницях ми прагнемо до доброго життя. Але те, чого прагнеш, з тобою: Воно, друже, – всередині тебе,Якщо ти задоволений долею, будеш спокійний. Не той щасливий, хто бажає кращого,А той, хто задоволений тим, чим володіє.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Григорій Савич Сковорода – батько української байки. Він - перший український байкар, який зробив байку самостійним жанром. Великий філософ вважав, що вона у «смішній своїй шкаралупі» містить зерно істини.

Номер слайду 10

Цикл “Байки Харківські” створювався у 60-70-х роках XVIII століття під час перебування Скороводи у с. Бабаях на Харківщині. Збірка укладена 1774 р.

Номер слайду 11

У збірку ввійшло 30 невеликих за обсягом, але глибоких за суттю байок. Байка, на думку Сковороди, сверху «ничто», «ложь» а всередині - «чтось», «істина»

Номер слайду 12

Тематика байок: ідея “ сродної праці ”; розкриття моральних чеснот і вад особистості; розкриття ролі Святого Письма та праці в житті людини.

Номер слайду 13

написані прозою; побудовані на діалогах і контрастах; мають полемічний характер; стислі та динамічні; мають ситаричну спрямованість; перевага надається другій частині - моралі. Ознаки байок Г. Скороводи:

Номер слайду 14

Г. Сковорода підніс вимогу самовдосконалення в ідеї «сродної праці» тобто такої праці, яка відповідає нахилам і здібностям людини.Ідею «сродної праці» розвинув байкар в одній з найцікавіших своїх байок «Бджола та Шершень»

Номер слайду 15

Багатою є мова алегоричних творів письменника. Вона пересипана оригінальними авторськими афоризмами, народними прислів'ями та приказками, влучними художніми засобами.

Номер слайду 16

Часто байки Сковороди нагадують народні казки. Та секрет успіху цих творів письменника не тільки в тому, що вони, за висловом Івана Франка, «написані гарною, подекуди граціозною мовою», а й у позачасовій актуальності їх змісту та філософській проникливості автора.

Номер слайду 17

Головний зміст байок Г. С. Сковороди полягає в проповіді високих етичних істин, осуді моральних аномалій, викритті негативних явищ у соціальному житті тієї епохи.

Номер слайду 18

Своїми байками автор продовжив кращі світові традиції цього жанру.“Байки Харівські” відбили філософські погляди Г. С. Скороводи і створили ґрунт для сатири майбутнього

Номер слайду 19

ГОЛОВА І ТУЛУБТулуб, одягнутий у розкішну франтовиту дорогими прикрасами одіж, величався перед Головою і дорікав їй тим, що на неї й десятої частини не припадає того багатства, яке має він.— Слухай-но, дурню! Коли може поміститися твій розум у череві, то затям, що так робиться не через велику твою вартість, а тому, що годі тобі обійтися таким малим, як це можу я, — відказала Голова. Фабулка ця для тих, хто честь свою на самій пишноті поклали

Номер слайду 20

Афоризми Сковороди про науку, освіту, пізнання: Хто думає про науку, той любить її, а хто її любить, той ніколи не перестає вчитися, хоча б зовні він і здавався бездіяльним. Добрий розум робить легким будь-який спосіб життя. Пізнаєш істину — ввійде тоді у кров твою сонце. Світло відкриває нам те, про що ми у темряві лише здогадувалися.Істина спалює і нищить усі стихії, показуючи, що вони лише її тіло. Більше думай і тоді вирішуй. Розум завжди любить до чого братися, і коли він не матиме доброго, тоді звертатиметься до поганого. Одне мені тільки близьке, вигукну я: о школо, о книги!З видимого пізнавай невидиме. Як ліки не завжди приємні, так і істина буває сувора.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Ревнитель істини й духовного буття,Він мудрий словом, розумом, життям, Прихильник простоти й найвищої свободи,Він щирий друг, йому убогість не біда. Досяг верхів наук, пізнавши дух свободи. Достойний приклад всім серцям – Сковорода.

Номер слайду 31

ЗОЗУЛЯ ТА КОСИК Зозуля спитала чорного Дроздика, чому він не нудьгує співаючи. Сама вона співає навіть частіше за нього, але це не позбавляє її від нудьги. Дроздик відповів так: Зозулі тільки й роботи, щоб, підкинувши свої яйця в чуже гніздо, з місця на місце, співати та їсти. Він же сам годує, береже і навчає своїх дітей, а співом лише полегшує собі працю. Сила [ мораль]. Безліч людей, нехтуючи своїм покликанням, тільки їдять, п'ють та співають. Та через своє неробство вони нудьгують більше від тих, що працюють «без ослаби» [відпочинку]. Бо всі ці заняття — не справа, а «хвостик» справи. Ті ж, хто їсть, п'є та співає, аби потім охочіше взятися до роботи, не знають і нудьги. Саме про них говориться в прислів'ї: «Добрій людині всякий день свято». Отже, не може бути щасливою людина, яка не полюбляє своєї справи. Найбільше ж задоволення дає поєднання власної праці із загальною роботою суспільства. Саме це є «істинне життя». Тепер можна зрозуміти вислів давньогрецького філософа Сократа: «Дехто для того живе, щоб їсти й пити, а я п'ю та їм для того, щоб жити». літератури

Номер слайду 32

Номер слайду 33

pptx
Додано
4 січня 2022
Переглядів
361
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку